Γνωρίστε τη γυναίκα πίσω από τα Google Maps

Γνωρίστε τη γυναίκα πίσω από τα Google Maps

To Google Maps γιορτάζει τα δέκα χρόνια προσφοράς στο παγκόσμιο κοινό και το αμερικανικό Fortune μας συστήνει τη γυναίκα πίσω από τη διάσημη εφαρμογή.

Πριν δέκα χρόνια μια φιλόδοξη υπηρεσία της Google, που έμελε να κάνει την επανάσταση στον τρόπο που διαβάζουμε και χρησιμοποιούμε τους χάρτες, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο παγκόσμιο κοινό. Μια δεκαετία μετά, το αμερικανικό Fortune αποφάσισε να γιορτάσει τα γενέθλια των Google Maps συστήνοντας στο κοινό τη γυναίκα που βρίσκεται πίσω από τη δημοφιλής υπηρεσία.

Η Amanda Leicht Moore μπήκε στην ομάδα των Google Maps το 2007 ως ασκούμενη. Σήμερα από τη θέση της lead product manager σχολιάζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της εφαρμογής.

Μπορείτε να μας περιγράψετε το πώς άλλαξε ο τρόπος που αναζητούμε οδηγίες σε σχέση με πριν δέκα χρόνια;

Πριν δέκα χρόνια όλοι βασίζονταν στους χάρτες από χαρτί και σε ταξιδιωτικούς οδηγούς. Σήμερα, όλοι μπορούν να έχουν ένα χάρτη του κόσμου στην τσέπη τους που δεν θα τον χάσουν ποτέ.

Ήταν από την αρχή ο στόχος της Google να αλλάξει τους τρόπους πλοήγησης;

Ο αρχικός στόχος των Google Maps ήταν να μπορέσουν να μεταδώσουν μια παγκόσμια πληροφορία με έναν οικουμενικά αποδεκτό τρόπο. Από τότε εξελιχθήκαμε. Σήμερα παρέχουμε μια μεγάλη ποικιλία απεικονίσεων που σας επιτρέπει να «βυθιστείτε» σε μέρη που ποτέ δεν έχετε επισκεφτεί.

Τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Σκεφτήκαμε πολύ για το πώς θα βοηθήσουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων. Και είδαμε πως υπάρχουν πολλά καθημερινά πράγματα που μας προκαλούν άγχος. Όπως το αν θα αργήσει το τρένο που θέλω να πάρω ή ποιος είναι ο ταχύτερος δρόμος; Ή, που πρέπει να πάω για φαγητό; Μπορούμε να κάνουμε αυτές τις αποφάσεις ευκολότερες.

Ένα γνωστό στερεότυπο θέλει τις γυναίκες να έχουν πολύ κακή αίσθηση του προσανατολισμού. Με βάση αυτό, ο κόσμος αντιδρά όταν μαθαίνει πως δουλεύεται για την Google Maps;

Για να πω την αλήθεια, έχω πολύ κακή αίσθηση προσανατολισμού! Ωστόσο αυτό είναι υπέρ μου. Αναγκάζομαι να χρησιμοποιώ το δικό μου προϊόν συνέχεια!

Πώς πιστεύετε πως θα είναι τα Google Maps σε δέκα χρόνια από σήμερα;

Είναι ενδιαφέρον να δει κανείς πώς εξελίσσονται οι χάρτες. Από το να σου παρουσιάσουν ένα απλό χάρτη, στο να αρχίσεις να αναλύεις πράγματα πάνω σε αυτό και έπειτα να αντλείς πληροφορίες με μια εφαρμογή. Η τεχνολογία μπορεί να εξελιχθεί με πολλούς τρόπους τα επόμενα δέκα χρόνια. Ελπίζω, όμως, να μπορούμε να πούμε πως έχουμε λύσει οριστικά το πρόβλημα του να χαθείς.