Goldman Sachs: Αντέχει η ελληνική οικονομία άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων;

Goldman Sachs: Αντέχει η ελληνική οικονομία άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων;
epa07508160 (FILE) - A view of the Goldman Sachs desk at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 18 January 2019 (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη βιωσιμότητα του χρέους τόσο της Ελλάδας όσο και γενικότερα των χωρών του Νότου, δεδομένης της έκρηξης στις αποδόσεις των ομολόγων λόγω της hawkish στροφής των κεντρικών τραπεζών, εξετάζει με report της η Goldman Sachs.

Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της ΕΕ αυξήθηκαν απότομα μετά την αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, με το ελληνικό δεκαετές να ξεπερνά το 2,4% και το spread σε σχέση με το γερμανικό bund (0,5%) να διευρύνεται – καθώς αίρεται σταδιακά η στήριξη από τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής.

Δεδομένων όμως των υψηλών επιπέδων χρέους στην Ελλάδα, αυτή η αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων θα μπορούσε να εγείρει και πάλι ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας. 

Αν και υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα, λοιπόν, η Goldman Sachs, κατ’ αρχάς, αναφέρει ότι το επίπεδο ονομαστικών αποδόσεων δεν απαιτεί ισχυρές προσαρμογές πολιτικής, αφού αυτές (σ.σ. οι αποδόσεις) παραμένουν σημαντικά κάτω από το όριο που δίνει σήμα μη βιωσιμότητας – παρά το πρόσφατο sell-off. 

Από την άλλη, παρότι οι πρόσφατες εκλογές στη Νότια Ευρώπη δείχνουν συνέχιση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, η ιστορία δείχνει ότι τα spreads μπορεί να ανατιμηθούν απότομα λόγω της πιθανότητας ενός βρόχου αρνητικής ανάδρασης μεταξύ των αυξανόμενων αποδόσεων, της ασθενέστερης ανάπτυξης και της δημοσιονομικής βιωσιμότητας. 

Ως εκ τούτου, η Goldman Sachs αναμένει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύει περιουσιακά στοιχεία μακροπρόθεσμης λήξης και μετά το πανδημικό πρόγραμμα (PEPP) ενώ ότι οι καθαρές αγορές PEPP θα μπορούσε να ξαναρχίσουν ως απάντηση σε κραδασμούς που σχετίζονται με τον Covid. 

Εν συνόλω, λοιπόν, τα δεδομένα και η αλλαγή του τόνου της ΕΚΤ δείχνουν άρση των μέτρων στήριξης, αλλά το χρονοδιάγραμμά διέπεται από αβεβαιότητα. Πρόσθετες ανοδικές εκπλήξεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να επιταχύνουν την έξοδο, αλλά τα περιθώρια είναι περιορισμένα.  Συνεπώς η στήριξη στην Ελλάδα μάλλον θα συνεχιστεί, υπονοεί καταλήγοντας η τράπεζα.