Goldman Sachs: Μην ανησυχείτε – Εξαιρετικά απίθανη μία νέα παγκόσμια ύφεση

Goldman Sachs: Μην ανησυχείτε – Εξαιρετικά απίθανη μία νέα παγκόσμια ύφεση
Photo:

Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει σε έκθεσή της πως η ανάπτυξη στις αναπτυγμένες αγορές παραμένει ανέπαφη και θα παραμείνει σχετικά προστατευμένη.

«Η αδυναμία της Κίνας και η αδυναμία που προκαλεί στις αγορές των εμπορευμάτων δεν σηματοδοτούν κάτι «μεγάλο» για την παγκόσμια ανάπτυξη», σημειώνουν σε ανάλυσή τους οι αναλυτές της Goldman Sachs υπογραμμίζοντας πως: «Παραμένουμε της άποψης ότι μια παγκόσμια ύφεση είναι εξαιρετικά απίθανη».

Στην έκθεση της αμερικανικής τράπεζας επισημαίνεται πως «η ανάπτυξη στις αναπτυγμένες αγορές παραμένει ανέπαφη και θα παραμείνει σχετικά προστατευμένη έναντι της αδυναμίας στην Κίνα και στις αναδυόμενες αγορές. Η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες ίσως ενισχυθεί από την πτώση των τιμών ενέργειας».

«Πολλές αναδυόμενες αγορές με μικρές ανοικτές οικονομίες και εξαγωγείς που πωλούν εμπορεύματα στην Κίνα, πιθανότατα θα παραμείνουν υπό πίεση. Αρκετές μάλιστα έχουν και τις δικές τους εσωτερικές ανισορροπίες που θα πρέπει να διευθετήσουν και η υποτίμηση του γουάν το καθιστά αυτό ακόμα δυσκολότερο και απαιτεί περαιτέρω κινήσεις στα νομίσματα», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Και καταλήγουν: «Τελικά, τα ρίσκα παραμένουν κυρίως στην ίδια την Κίνα και ο υπερτονισμένος φόβος του ρίσκου για την παγκόσμια ανάπτυξη που προέρχεται από την Κίνα και η έλλειψη εμπιστοσύνης για τα πιθανά μέτρα που θα λάβει το Πεκίνο, θα είναι αυτά που θα δημιουργήσουν επενδυτικές ευκαιρίες και πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των αποτιμήσεων».