Goldman Sachs και Deutsche Bank: Το ξεπούλημα των μετοχών του Σεπτεμβρίου έχει μάλλον ολοκληρωθεί

Goldman Sachs και Deutsche Bank: Το ξεπούλημα των μετοχών του Σεπτεμβρίου έχει μάλλον ολοκληρωθεί
epa08274841 Traders work on the floor of the New York Stock Exchange at the opening bell in New York, New York, USA, on 06 March 2020. Stocks around the world are continuing to react to potential impact of the coronavirus spreading to more countries. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι υπεύθυνοι στρατηγικής των δύο τραπεζών δεν βλέπουν να συνεχίζεται η πτώση.

Η πρόσφατη αποχώρηση των επενδυτών από τις αμερικανικές μετοχές μάλλον φτάνει στο τέλος της εάν η ιστορία προσφέρει κάποιον οδηγό για το μέλλον, σύμφωνα με τους υπεύθυνους στρατηγικής στη Goldman Sachs Group Inc. και τη Deutsche Bank AG.

Το μέγεθος του φαινομένου αντιστοιχεί σε ένα κλασικό «ξεπούλημα» στον δείκτη S&P 500 από την χρηματοπιστωτική κρίση μέχρι σήμερα, αν και ο ρυθμός τώρα είναι ταχύτερος, έγραψε μια ομάδα αναλυτών της Goldman Sachs υπό την ηγεσία του David Kostin την περασμένη Παρασκευή. Και οι τοποθετήσεις σε δικαιώματα προαίρεσης φαίνεται να έχουν εξομαλυνθεί, σημείωσαν οι συνάδελφοί τους στην Deutsche την ίδια μέρα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Παρά το απότομο ξεπούλημα την τελευταία εβδομάδα, παραμένουμε αισιόδοξοι σχετικά με την πορεία της αμερικανικής αγοράς μετοχών τους ερχόμενους μήνες» έγραψαν οι αναλυτές της Goldman. «Από τη χρηματοπιστωτική κρίση, μια συνηθισμένη υποχώρηση του S&P 500 κατά 5% ή περισσότερο διαρκεί για 20 ημέρες διαπραγμάτευσης και εκτείνεται κατά 7% από την κορύφωση μέχρι τη βάση, χαρακτηριστικά που ταιριάζουν με το μέγεθος – αν και όχι με την ταχύτητα – της πιο πρόσφατης υποχώρησης.

Μια εκ νέου αξιολόγηση των ιστορικά υψηλών αποτιμήσεων των μετοχών και η αστάθεια στις αγορές options έχει βυθίσει τον S&P 500 κατά 7% από το κλείσιμο-ρεκόρ της 2 Σεπτεμβρίου. Βεβαίως, ο δείκτης παραμένει κατά 50% πάνω από το ιστορικό χαμηλό του Μαρτίου.

Ο Nasdaq 100 υποχωρεί κι αυτός κατά 11% αφότου οι επενδυτές φάνηκε να αισθάνονται ότι το προηγούμενο ράλι στις τιμές του τεχνολογικού δείκτη ίσως ήταν πολύ επιπόλαιο.

Και οι δύο ομάδες αναλυτών, σε κάθε περίπτωση, επεσήμαναν ότι οι αμερικανικές εκλογές είναι η κύρια πηγή αβεβαιότητας για τις αγορές, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Οι επενδυτές είναι αντιμέτωποι με το μείζον γεγονός των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ» προειδοποιούν οι αναλυτές της Deutsche. «Με έναν τεράστιο όγκο επιστολικών ψήφων, το ενδεχόμενο αστάθειας στο μετεκλογικό τοπίο είναι μεγάλο».