Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan: Το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι

Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan: Το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι
Photo: pixabay.com
Νέα έκρηξη στην τιμή του πετρελαίου εκτιμούν οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι…

Πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι «βλέπoυν» τις τιμές του πετρελαίου οι αμερικανικές τράπεζες JP Morgan, Goldman Sachs και Morgan Stanley… μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, με το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών OPEC+ να προβαίνει σε περικοπές προσφοράς οι οποίες θα ξεπεράσουν τα δύο εκατομμύρια βαρέλια σε ημερήσια βάση.

JP Morgan 

Ειδικότερα, η αναλύτρια της JP Morgan, Natasha Kaneva, επαναλαμβάνει τον μακροχρόνιο στόχο τιμής για το δ’ τρίμηνο του 2022, στα 100 δολ. /βαρέλι, αλλά ορίζει προϋποθέσεις: 1 Η ζήτηση πρέπει να αυξηθεί κατά 0,9 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο, κυρίως λόγω της υποκατάστασης του φυσικού αερίου από το πετρέλαιο. 2 Οι κυρώσεις στη Ρωσία πρέπει να περιορίσουν την προσφορά κατά 600.000 βαρέλια 3 Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να μειωθεί από τα 11 εκατομμύρια βαρέλια τον Σεπτέμβριο σε 10,6-10,7 εκατομμύρια βαρέλια 4 Η απελευθέρωση βαρελιών πετρελαίου από το στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ θα πρέπει να τελειώσει τον Οκτώβριο ή νωρίτερα 5 Το δολάριο ΗΠΑ πρέπει να σταθεροποιηθεί.

Goldman Sachs

Φαινομενικά η απόφαση του OPEC+ περί περικοπής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως στην παραγωγή πετρελαίου ακούγεται μεγάλη, αλλά για να καταλάβει κανείς τον αντίκτυπο της «μεικτής» μείωσης θα πρέπει να συμψηφίσει τις χώρες που ήδη παράγουν πολύ κάτω από τις ποσοστώσεις τους. Όπως γράφει ο Damien Courvalin της Goldman Sachs, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει υποπαραγωγή κατά περίπου 1,3 εκατ. βαρέλια/ ημέρα σε σχέση με τις τρέχουσες ποσοστώσεις της, θα πρέπει αυτή να εξαιρεθεί για να αθροιστεί μια μείωση των 2 εκατομμυρίων.  

Από αυτήν την εναλλακτική σκοπιά, η Goldman θεωρεί ότι μια τέτοια προσαρμογή βάσης θα φτάσει περίπου σε μειώσεις στα 1,5 εκατ./ βαρέλια

Ως εκ τούτου, η επενδυτική τράπεζα πιστεύει ότι η περικοπή του OPEC+ κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα θα εφαρμοστεί μόνο ως μια σταδιακή περικοπή ποσόστωσης κατά 0,5 εκατ./ βαρέλια επιπλέον μιας τέτοιας αλλαγής βάσης. Καθαρά, αυτό αντιστοιχεί μόνο σε μια πραγματική περικοπή 400-600χιλ. βαρελιών/ ημέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα αύξησε την εκτίμησή της για την τιμή του brent στο τέταρτο τρίμηνο κατά 10 δολάρια, σε 110 δολάρια το βαρέλι. 

Μorgan Stanley

«Το Brent θα αγγίξει τα 100 δολάρια το βαρέλι πιο γρήγορα από ό,τι υπολογίζαμε πριν μετά την κίνηση του OPEC+, ανέφεραν σε ενημερωτικό σημείωμά τους αναλυτές της Morgan Stanley, συμπεριλαμβανομένου του Martijn Rats. Πολλά εξαρτώνται από το πώς θα κινηθεί η ρωσική παραγωγή πετρελαίου μόλις τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για το Brent κατά 5 δολάρια στα 100 δολάρια για τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την προοπτική της για τα επόμενα τρία τρίμηνα.