Goldman Sachs: Ναι, εξαπατήσαμε επενδυτές κατά τη διάρκεια της κρίσης!

Goldman Sachs: Ναι, εξαπατήσαμε επενδυτές κατά τη διάρκεια της κρίσης!
Photo:

Η Goldman Sachs παραδέχτηκε ότι είχε παραπλανήσει εν γνώσει της τους επενδυτές για να αγοράσουν κακής ποιότητας προϊόντα.

της Λουσίντα Σεν

Ο γίγαντας της επενδυτικής τραπεζικής, Goldman Sachs, συμφώνησε σε μια λίστα «δεδομένων» καταβάλλοντας παράλληλα 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια στα πλαίσια συμβιβασμού, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί η υποβολή αγωγής εναντίον της για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια την περίοδο λίγο πριν την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007.

Αυτό συνιστά σίγουρα βελτίωση σε σχέση με τους συμβιβασμούς που είχαν επιτευχθεί μερικά χρόνια πριν, όταν εταιρείες της Wall Street τη γλίτωσαν λέγοντας ότι «ούτε αποδέχονταν ούτε αρνούνταν τις κατηγορίες».

Όμως, η εξέλιξη αυτή δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τους επικριτές που τονίζουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έκανε αρκετά για να τιμωρήσει τους τραπεζίτες στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Από το 2005 μέχρι το 2007, η Goldman εξέδωσε και υπήρξε ανάδοχος πολλών στεγαστικών δανείων και αξιογράφων που είχαν ως εγγύηση δάνεια κατοικιών από καταναλωτές με κακή αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας. Αυτή η πρακτική έσπρωξε την οικονομία στην ύφεση αφότου έσπασε η φούσκα της αγοράς κατοικίας το 2007, οδηγώντας σ’ ένα τσουνάμι κατασχέσεων και καθυστερήσεων πληρωμών. Το αποτέλεσμα ήταν απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους επενδυτές.

Στον συμβιβασμό αναφέρονται ενυπόθηκα δάνεια που είχαν προέλθει από την Countrywide, την Fremont και άλλες. Η Countrywide εξαγοράστηκε από την Τράπεζα της Αμερικής στις αρχές του 2008. Η Fremont έκλεισε.

Η Goldman συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμα ύψους 2,39 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και επιπλέον 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια με τη μορφή χρηματοδότησης κατοικίας και διαγραφές χρεών. Επίσης, 875 εκατομμύρια δολάρια θα καταβληθούν σε ρευστό για να διευθετηθούν οι απαιτήσεις άλλων ομοσπονδιακών και πολιτειακών αρχών.

«Η απόφαση αυτή καθιστά την Goldman Sachs υπεύθυνη για σοβαρές παραβάσεις, καθώς παρείχε ψευδείς διαβεβαιώσεις στους επενδυτές ότι τα αξιόγραφα που πουλούσε είχαν την εγγύηση κατάλληλων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, τη στιγμή που γνώριζε ότι αυτά τα δάνεια ήταν εντελώς ακατάλληλα» είπε ο Γενικός Εισαγγελέας Στιούαρτ Ντέλερι.

Στα πλαίσια του συμβιβασμού, η Goldman συμφώνησε σε μια λίστα δεδομένων που συντάχθηκε απ’ το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που αναφέρει ότι η ίδια παραπλάνησε τους επενδυτές καθώς γνώριζε ότι τα δάνεια ήταν πολύ υψηλότερου κινδύνου απ’ ό,τι έλεγε στους επενδυτές.

Τον Ιανουάριο η Goldman αποκάλυψε ότι είχε συμφωνήσει να πληρώσει στην κυβέρνηση 5 δισεκατομμύρια δολάρια για τον ρόλο της στην χρηματοπιστωτική κρίση, αν και οι ακριβείς όροι του συμβιβασμού δεν είχαν γίνει γνωστοί. Η τράπεζα έχει ήδη βάλει στην άκρη χρήματα για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες, όπως π.χ. 4 δισεκατομμύρια δολάρια για δικαστικά έξοδα για το 2015.

Μην νομίσετε, όμως, ότι τα 5 δισεκατομμύρια καλύπτουν όλα τα πρόστιμα που έχει μαζέψει η Goldman στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το 2010, η τράπεζα πλήρωσε 550 εκατομμύρια δολάρια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αφότου είχε κατηγορηθεί ότι είχε εξαπατήσει επενδυτές πείθοντάς τους να αγοράσουν χρηματοοικονομικά προϊόντα συνδεδεμένα με ομόλογα ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου. Σε εκείνο τον συμβιβασμό, η Goldman πλήρωσε το πρόστιμο αλλά ούτε παραδέχθηκε ούτε αρνήθηκε τη διάπραξη οποιασδήποτε παράβασης εκ μέρους της. Επίσης, το 2014 η τράπεζα συμφώνησε να πληρώσει 3 δισεκατομμύρια στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Χρηματοδότησης Στέγασης, για υποθέσεις σχετιζόμενες με τις Fannie Mae και Freddie Mac.

Η Goldman Sachs είναι η πέμπτη τράπεζα που έρχεται σε συμβιβασμό ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε σχέση με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου κατά τη Μεγάλη Ύφεση. Άλλοι τραπεζικοί συμβιβασμοί αφορούν την J.P. Morgan Chase (ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων), την Bank of America (ύψους 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων), την Citigroup (ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) και την Morgan Stanley (ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Η Goldman αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου στις 19 Απριλίου.

Πηγή: fortune.com