Goldman Sachs: Σήμα στήριξης για τις ελληνικές μετοχές – Έμφαση στο story του Τουρισμού

Goldman Sachs: Σήμα στήριξης για τις ελληνικές μετοχές – Έμφαση στο story του Τουρισμού
epa07508160 (FILE) - A view of the Goldman Sachs desk at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 18 January 2019 (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμα στήριξης για τις ελληνικές μετοχές έστειλε με ανάλυσή της για τις επιπτώσεις της ρωσοουκρανικής κρίσης η Goldman Sachs την Πέμπτη 24 Μαρτίου, δίνοντας έμφαση στο οικονομικό αφήγημα του Τουρισμού, που αποτελεί το βασικό εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας, λέει η αμερικανική τράπεζα, δύο θέματα είναι αδιαπραγμάτευτα σε σχέση με τις τοπικές αγορές: πρώτον, η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές ειδικά έναντι των ανεπτυγμένων οικονομικών και, δεύτερον, η δυναμική του πληθωρισμού 

Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι, μετά την περίοδο αιχμής της αστάθειας της αγοράς στις αρχές Μαρτίου, αυτά τα δύο θέματα επανήλθαν γρήγορα στο προσκήνιο. 

Ο βασικός δείκτης MSCI EM βρίσκεται επί του παρόντος κατά 8% κάτω από το αρχικό επίπεδο τιμής του 2022 (σε δολάρια ΗΠΑ) και οι ενεργοί διαχειριστές στις αναδυόμενεςέχουν υποαποδώσει μέχρι στιγμής το πρώτο τρίμηνο (μέση απόδοση ytd -9,6%). 

Αυτό το αρνητικό άλφα συγκεντρώθηκε εξ ολοκλήρου τον Φεβρουάριο, ο οποίος σηματοδότησε τον πλέον επώδυνο μήνα για τις αποδόσεις στα μεγαλύτερα 30 μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια EM

Σε αυτο το περιβάλλον, η Goldman Sachs συνιστά στους επενδυτές να επικεντρωθούν σε στρατηγικές rotation, προκρίνοντας ως επιλογή λόγω τουρισμού και τις ελληνικές μετοχές.

Γιατί ελληνικό χρηματιστήριο;

Με βασικό επιχείρημα το «όπλο» του τουρισμού, η αμερικανική τράπεζα «βλέπει» τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου αθηνών στις 1.175 μονάδες, με την απόδοση συνολικά για τις ελληνικές μετοχές τους επόμενους 12 μήνες να αγγίζει το 30%. 

Με όρους P/Ε, εκτιμά την εγχώρια αγορά στο x10, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή θα σημειώσουν αύξηση 17,8% το 2022 και 21,5% το 2023.

Η μέση μερισματική απόδοση εκτιμάται στο 3,3%.


Τέλος, καταλήγει η Goldman Sachs, η Eλλάδα είναι από τις αγορές που έχουν υποαποδώσει περισσότερο.