Goldman Sachs: Θολό το τοπίο στην Ευρωζώνη, ανάκαμψη +2% του ΑΕΠ από την άνοιξη

Goldman Sachs: Θολό το τοπίο στην Ευρωζώνη, ανάκαμψη +2% του ΑΕΠ από την άνοιξη
epa03276568 (FILE) A file photo dated 19 January 2011 showing a sign at the Goldman Sachs both on the floor of the New York Stock Exchange after the Opening Bell in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 02831860 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρότι η οικονομική δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη παραμένει υποτονική, η Goldman Sachs αναμένει απότομη ανάκαμψη την άνοιξη του 2021. Ο δείκτης PMI για τη ζώνη του ευρώ βελτιώθηκε ελάχιστα τον Φεβρουάριο, λόγω της αναμενόμενης αδυναμίας στον κλάδο των υπηρεσιών – ειδικά στη Γαλλία. Ωστόσο, υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ, προσθέτει η αμερικανική τράπεζα.

Βραχυπρόθεσμα, το οutlook της ευρωζώνης παραμένει θολό, καθώς, αν και τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν μειωθεί, οι νέες παραλλάξεις του και ο αργός ρυθμός εμβολιασμών επιτείνουν την αβεβαιότητα. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, ο συνολικός αριθμός των εμβολιασθέντων στη Γηραιά Ήπειρο δεν ξεπερνά το 4% επί του συνόλου του πληθυσμού.

Ως αποτέλεσμα, αναμένεται ύφεση 0,4% και ανάπτυξη 2% το α’ και το β’ τρίμηνο του 2021, αντίστοιχα.

Αισιοδοξία

Από την άλλη, η Goldman Sachs παραμένει αισιόδοξη. Πρώτον, οι εμβολιασμοί θα επιταχυνθούν το β’ τρίμηνο, οπότε και τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας θα χαλαρώσουν. Όπως αναφέρεται σχετικά, μέχρι τον Ιούνιο του 2021 το 50% του πληθυσμού της Ευρωζώνης θα έχει εμβολιασθεί.

Δεύτερον, η Ευρωζώνη θα ωφεληθεί πολύ από την παγκόσμια ανάκαμψη, χάρη στην εκτίναξη της βιομηχανίας και στο νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της κυβέρνησης Biden στις ΗΠΑ.

Τρίτον, η Goldman Sachs θεωρεί πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει σημαντικός καταλύτης ανάκαμψης ειδικά για τις Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα. Αναθεωρεί δε επί τα βελτίω την εκτίμησή της για ανάπτυξη σε ετήσια βάση από 4,2% σε 5,1%, με τη Νότια Ευρώπη να επιτυγχάνει πλήρη ανάκαμψη και επάνοδο στην προ κορωνοϊού εποχή το 2022.

Πρόσφατες εξελίξεις ενισχύουν την πεποίθησή ότι η ευρωζώνη θα ανακάμψει πιο έντονα από το αναμενόμενο. Ξεκινώντας από την Ιταλία, η Goldman Sachs θεωρεί πως ο πρωθυπουργό Ντράγκι θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας του, ενισχύοντας τις μεταρρυθμίσεις. Σημειώνεται πως υπάρχει επέκταση της ρήτρας διαφυγής, με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να παραμένουν ελαστικοί έως το 2022 – γεγονός που θα αποτρέψει πρόωρες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις και πιέσεις στα κράτη μέλη. Τέλος, η αμερικανική τράπεζα αναφέρει ότι η κατανάλωση θα λάβει απότομη ώθηση από την εξομάλυνση του ποσοστού αποταμίευσης.

Νομισματική πολιτική

Η ΕΚΤ παραμένει επικεντρωμένη στη διατήρηση των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης, αλλά έχει δηλώσει ότι ενδέχεται να μην χρησιμοποιήσει όλα τα κεφάλαια του πανδημικού προγράμματος (PEPP) ύψους 1,85 τρισ. ευρώ. Ωστόσο, δεδομένης της έμφασης που δίνει το Διοικητικό Συμβούλιο στις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων, η ΕΚΤ αναμένεται να εντείνει τις αγορές τις προσεχείς εβδομάδες.