Goldman Sachs: Το Bitcoin δεν είναι ψηφιακός χρυσός, αλλά… χαλκός

Goldman Sachs: Το Bitcoin δεν είναι ψηφιακός χρυσός, αλλά… χαλκός
epa07508158 (FILE) - A file photo dated 15 July 2014 showing a sign of US bank Goldman Sachs on the floor of the New York Stock Exchange at the start of the trading day in New York, New York, USA (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ως περιουσιακό στοιχείο υψηλής επικινδυνότητας περιγράφει η Goldman Sachs το Bitcoin, παρομοιάζοντάς το, μάλιστα, με τον χαλκό, τον οποίο πολλοί επενδυτές αγοράζουν για να αντισταθμίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, και τα δύο assets ενέχουν υψηλό κίνδυνο λόγω μεταβλητότητας, σε αντίθεση με τον χρυσό, που θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, χωρίς ακραίες διακυμάνσεις.

«Τα ψηφιακά νομίσματα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον χρυσό»

Και αν θέλουμε να τα παρομοιάσουμε με ένα πολύτιμο μέταλλο, θα ήταν καλό να αναφέραμε τον χαλκό, που αντισταθμίζει τον πληθωρισμό αλλά ενέχει ως επένδυση μεγάλο ρίσκο. Αυτό δείχνει και η θετική συσχέτιση που παρουσιάζουν» αναφέρει ο επικεφαλής εμπορευμάτων του οίκου.

Ο χαλκός ανέβηκε σε ιστορικά υψηλά στα μέσα Μαΐου πριν καταγράψει απότομη πτώση προς το τέλος του μήνα, για να ανακάμψει ξανά την περασμένη εβδομάδα.

«Υπάρχει καλός πληθωρισμός και υπάρχει κακός πληθωρισμός»

Ο καλός πληθωρισμός προέρχεται από την αύξηση της ζήτησης, και αυτό είναι που αντισταθμίζει το bitcoin. Αυτό είναι το αντιστάθμισμα του χαλκού, αυτό είναι που αντισταθμίζει το πετρέλαιο» τονίζει η Goldman Sachs.

«Ο χρυσός αντισταθμίζει τον κακό πληθωρισμό, όπου η προσφορά περιορίζεται, με ελλείψεις σε μάρκες, εμπορεύματα και άλλους τύπους εισροών. Και θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε χρυσό ως αντιστάθμιση», καταλήγει η τράπεζα.