Goldman: Σε τρεις μήνες έφυγαν 18 δισ. ευρώ από τις τράπεζες

Goldman: Σε τρεις μήνες έφυγαν 18 δισ. ευρώ από τις τράπεζες

Η εκροή καταθέσεων παραμένει ανησυχητική εξέλιξη εκτιμά η αμερικανική τράπεζα.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs αναφέρει ότι οι εκροές καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους τρεις μήνες φτάνουν τα 18 δισ. ευρώ. Ακόμη, επικαλούμενη το δημοσίευμα του Reuters στις 11 Φεβρουαρίου, τονίζει πως οι εκροές κεφαλαίων συνεχίστηκαν στην Ελλάδα και τον Φεβρουάριο και ανέρχονται μέχρι τώρα στα 1 δισ. ευρώ. Με αυτόν τον ρυθμό, το μηνιαίο ποσό θα διαμορφωθεί περί τα 2-3 δισ. ευρώ (1%-2% των συνολικών καταθέσεων).

«Πιστεύουμε ότι η εκροή καταθέσεων παραμένει ανησυχητική εξέλιξη. Ενδεχόμενη αποτυχία επίλυσης την τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης», αναφέρει σε ανάλυσή της η Goldman Sachs.

Όπως τονίζει, αν αφήσει κανείς κατά μέρος την πολιτική, «θεωρούμε ότι η αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών έχει ισχυρές βάσεις και ότι τα ελλείμματα στην ρευστότητα θα στηριχθούν από την ΕΚΤ εάν η Ελλάδα διατηρήσει έναν διάλογο με τους διεθνείς πιστωτές και τελικά παραμείνει στην ευρωζώνη».

Εάν συμβεί αυτό, επισημαίνει η Goldman Sachs, μπορεί να ενισχυθούν οι αποτιμήσεις. Ωστόσο, εάν αμφισβητηθεί η υποστήριξη της ΕΚΤ και/ή επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, εκτιμά ότι οι κάτοχοι τίτλων θα υποστούν περαιτέρω απώλειες.

Παράλληλα η τράπεζα παραμένει neutral για τις ελληνικές τράπεζες.

Ειδικά για τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας κατά 5 δισ. ευρώ, στα 65 δισ. ευρώ, η Goldman Sachs σημειώνει πως η τρέχουσα εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA θα φθάσει στο 16% του ενεργητικού τους, έναντι μηδέν το Δεκέμβριο του 2014.

Σημειώνει ωστόσο πως το ανώτατο επίπεδο του ELA ήταν 124 δισ. ευρώ το 2012, όταν και η στήριξη αντιστοιχούσε σε 28% του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.