Το Google autocomplete αποκαλύπτει τι σκέφτεστε

Το Google autocomplete αποκαλύπτει τι σκέφτεστε

Καμπάνια του ΟΗΕ διαπιστώνει, μέσω των αναζητήσεων, τα στερεότυπα και τις παρωχημένες ιδέες των χρηστών του Interrnet.

Θέλετε να δείτε τι σκέφτεται ο κόσμος για τις γυναίκες; Σύμφωνα με τη Δράση του ΟΗΕ για την Ισότητα των φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών, αρκεί μια αναζήτηση στο Google.

Οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας εισήγαγαν τις φράσεις «women shouldn’t» και «women cannot» και η μηχανή συμπλήρωσε: να οδηγήσουν, να ψηφίσουν, να μιλήσουν στην εκκλησία, να έχουν δικαιώματα κ.ά.

Η διαφημιστική καμπάνια που ακολούθησε θέλησε να δώσει έμφαση σε αυτό το χαρακτηριστικό. Γυναίκες από διάφορα μέρη του κόσμου εμφανίζονται με το μποξάκι της αναζήτησης να καλύπτει το στόμα τους και να εμφανίζει τα αποτελέσματα αναζήτησης για συγκεκριμένα μέρη του κόσμου.

Διαβάστε: Πώς να χειριστείτε έξυπνα το email σας

Στο ελληνικό Google τα αποτελέσματα είναι ελαφρώς διαφορετικά. Εδώ οι γυναίκες δεν ξέρουν τι θέλουν και δεν πρέπει να μπλέξεις μαζί τους.

Η αυτόματη συμπλήρωση της φράσης αναζήτησης είναι αποτέλεσμα ενός πολύπλοκου αλγόριθιμου που συνδυάζει: τις συχνότερες αναζητήσεις που ξεκινούν με τις συγκεκριμένες λέξεις, τις ιστοσελίδες που είναι πιθανότερο να τις περιέχουν, το ιστορικό αναζητήσεων και σελίδων του χρήστη κ.ά. Συνεπώς, δεν είναι απαραίτητο ότι οι περισσότεροι πιστεύουν πραγματικά αυτό που το Google σας προτείνει ως τελείωμα της φράσης• είναι όμως ένας πολύ καλός δείκτης των ιδεών και των απόψεων που συζητούνται περισσότερο στην κοινωνία. Η φράση «οι γυναίκες δεν αξίζουν» μπορεί να είναι απλώς παράπονο, ενώ το «ο άντρας μου δεν θέλει παιδί» είναι φράση που βρίσκουμε σε δεκάδες ιστοσελίδες σχέσεων και προσωπικών συμβουλών.

Δείτε τι προτείνει το ελληνικό Google στις αντίστοιχες δικές μας αναζητήσεις και κάντε τις δικές σας δοκιμές.

1/13