Google και Uber ετοιμάζονται για «πόλεμο»

Google και Uber ετοιμάζονται για «πόλεμο»

Στα «μαχαίρια» οι δύο συνεργάτες, με φόντο την εκμετάλευση της τεχνολογίας αυτόνομων οχημάτων.

Υπηρεσίες παρόμοιες με αυτές της Uber επιθυμεί να αναπτύξει η Google. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, δεν αποκλείεται η νέα υπηρεσία να συνδυαστεί με τις έρευνές της γύρω από τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Αν και δεν είναι γνωστό πότε η νέα προσπάθεια της Google θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τις δοκιμές, με την βοήθεια των υπαλλήλων της.

Η απόφαση αυτή αποτελεί για πολλούς την επίσημη έναρξη μιας διαφαινόμενης σύγκρουσης μεταξύ των δύο εταιρειών. Η Uber ελέγχει τα τελευταία χρόνια ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της επιχειρηματικής αγοράς των αστικών μετακινήσεων. Δύο χρόνια πριν η ίδια η Google είχε επενδύσει ένα τεράστιο ποσό εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στην Uber, μέσω του επενδυτικού προγράμματος Google Ventures. Εκείνη την εποχή, η Google εκτιμούσε την αξία της Uber στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, η Uber δεν φαίνεται να έχει κανένα σκοπό να μείνει θεατής των εξελίξεων. Έτσι, ανακοίνωσε ήδη μια νέα συνεργασία με το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon University στο Πίτσμπουργκ, στο οποίο οι δύο πλευρές θα δημιουργήσουν ένα νέο κέντρο προηγμένων τεχνολογιών. Σκοπός τους δεν είναι άλλος από μια νέα, ανεξάρτητη, μελέτη της τεχνολογίας των αυτόνομων οχημάτων. Τα κέρδη της, άλλωστε, αναμένεται να εκτιναχθούν, αν δεν είναι υποχρεωμένη πια να μοιράζεται τα χρήματα του επιβάτη με τον οδηγό.

Προς το παρόν, η Uber δεν έχει επίσημα αντιδράσει στην αποκάλυψη των σχεδίων της Google. Ανεπίσημα, ωστόσο, γίνεται λόγος για πιθανή αποπομπή του νομικού εκπροσώπου της Google στην εταιρεία. Από την πλευρά της η Google αρκέστηκε σε μια λιτή ανάρτηση στο twitter, στην οποία αναφέρει πως τόσο η Uber όσο και η Lyft, η μεγαλύτερη αντίπαλός της Uber, λειτουργούν ικανοποιητικά.