Γόρδιος δεσμός η φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων

Γόρδιος δεσμός η φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων

Αγώνας δρόμου του Μαξίμου για την εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό.

 

της Μαρίνας Φούντα

Λύση στο μείζον ζήτημα που ανέκυψε, μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη βουλή και το οποίο δεν είναι άλλο από τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων – το οποίο μάλιστα έχει προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων στις τάξεις των ιδιοκτητών ακινήτων – επιχειρεί να βρει η κυβέρνηση.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, καθώς το πολυνομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί την Παρασκευή από την ολομέλεια της βουλής, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Οι πιέσεις για την Αθήνα είναι ασφυκτικές, ενόψει και της έλευσης των εκπροσώπων των δανειστών μετά τις 20 Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα, προκειμένου να αρχίσει επισήμως η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος της χώρας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στο πολυνομοσχέδιο παραμένει η διάταξη που προβλέπει κατάργηση της δυνατότητας των φορολογουμένων να εκχωρούν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο δημόσιο. Το οικονομικό επιτελείο έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να βρει λύση άμεσα και για τον λόγο αυτό βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να φέρει νέα διάταξη στη βουλή για τα ανείσπρακτα ενοίκια, ωστόσο ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν αυτή η διάταξη θα ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο ή εν ευθέτω χρόνω θα συμπεριληφθεί σε άλλο νομοσχέδιο.

Το σίγουρο ωστόσο είναι πως η νέα ρύθμιση θα αφορά στα ενοίκια του 2015, τα οποία θα δηλωθούν στην επόμενη φορολογική δήλωση. Πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι λύσεις που εξετάζει για τα ανείσπρακτα ενοίκια το οικονομικό επιτελείο είναι οι εξής:

– Να συμπεριληφθεί στη νέα φορολογική δήλωση ειδικός κωδικός στον οποίο οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν, ώστε με αυτόν τον τρόπο να αποφευχθεί η φορολόγησή τους.

– Να καταστεί υποχρεωτική η πληρωμή των ενοικίων μέσω τραπέζης και όχι με μετρητά για όσα ενοίκια δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ, ώστε να φορολογούνται ως εισόδημα του ιδιοκτήτη τα ποσά που κατατέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό.

– Να θεσπιστεί κάποιου είδους φοροαπαλλαγή στο ποσό που φορτώθηκε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

– Να φορολογούνται τα ενοίκια όταν εισπράττονται, ώστε να θεωρηθούν εισόδημα που αποκτήθηκε κατά τον χρόνο τον εισπράχθηκαν.

Πηγή: news247.gr