Guardian: Γιατί η Ελλάδα θα επιστρέψει στα πρωτοσέλιδα

Guardian: Γιατί η Ελλάδα θα επιστρέψει στα πρωτοσέλιδα
AppleMark

Σε ανάλυση της η εφημερίδα προβλέπει ότι η ελληνική κρίση αργά ή γρήγορα θα αναζωπυρωθεί.

Ο Larry Elliot με άρθρο του στον Guardian προβλέπει ότι αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα επιστρέψει στα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού τύπου.

Κάνοντας μια αναδρομή στα γεγονότα του τελευταίου χρόνου ο αρθρογράφος αναφέρει ότι πριν από ένα χρόνο τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Αθήνα καθώς υπήρχαν φόβοι πως το πρώτο εξάμηνο του 2015 η Ελλάδα θα εγκατέλειπε το ενιαίο νόμισμα. Ωστόσο η απειλή αυτή απομακρύνθηκε με τη συμφωνία που επετεύχθη μετά από μια «εξευτελιστική υποχώρηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Τρία ήταν τα προφανή προβλήματα με τη συμφωνία του 2015 η οποία εξασφάλισε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης στα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον αρθρογράφο. Πρώτον, η νέα δόση λιτότητας θα έκανε πιο δύσκολη την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την ύφεση, δεύτερον οι πιστωτές της Ελλάδας θα έθεταν μη ρεαλιστικούς στόχους για την ανάπτυξη και τρίτον πως η ελληνική κρίση αργά ή γρήγορα θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί. «Το θέμα ήταν το πότε και όχι αν θα γίνει αυτό» σχολιάζει.

Παρ’ όλα αυτά στο άρθρο αναφέρει πώς δεν ήταν όλα άσχημα αυτόν τον ένα χρόνο. Οι φόβοι πως τα ελληνικά ομόλογα θα έφταναν στα ύψη μετά την απόφαση για Brexit δεν πραγματοποιήθηκαν. Δεύτερον, τα capital controls χαλάρωσαν και τρίτον υπάρχει αισιοδοξία πως μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση να αντλήσει χρήματα βγαίνοντας στις αγορές.

Συνεχίζοντας την ανάλυσή του, ο κ. Elliot αναφέρει πως δύο από τις δυσοίωνες προβλέψεις έχουν ήδη επαληθευτεί. Οι πιστωτές παρά την πενταετή κρίση θεώρησαν καλή ιδέα τις νέες περικοπές και τις αυξήσεις φόρων. Η οικονομία συνέχισε να συρρικνώνεται και τα μακροοικονομικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν: H ελληνική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,4% το α’ τρίμηνο του 2016 και η καταναλωτική δαπάνη υποχώρησε κατά 1,3%.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που πλέον έχει μια ρεαλιστικότερη εκτίμηση για την Ελλάδα σε σύγκριση με την Κομισιόν και την ΕΚΤ, υποστηρίζει πως τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν τεθεί ως στόχος, η χώρα μπορεί να το καταφέρει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Το ΔΝΤ πιστεύει επίσης πως δεν είναι εφικτό η Ελλάδα να γίνει από χώρα με τους πιο αδύναμους ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας της ευρωζώνης σε χώρα με τους υψηλότερους.

Ο κ. Elliot ολοκληρώνοντας το άρθρο του, αναφέρει πως με το ΔΝΤ να θεωρεί πως χωρίς ελάφρυνση το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει στο 250% του ΑΕΠ μέχρι το 2050 και τη Γερμανία να θέλει να καθυστερήσει τις συζητήσεις περί ελάφρυνσης μετά τις εκλογές της το επόμενο φθινόπωρο, η Ελλάδα θα έχει επανέλθει στα πρωτοσέλιδα.