Gundlach: Η χειρότερη χρονιά από το 1992 για την αγορά ομολόγων

Gundlach: Η χειρότερη χρονιά από το 1992 για την αγορά ομολόγων
Jeffrey Gundlach, chief executive and chief investment officer of DoubleLine Capital, speaks during the Sohn Investment Conference in New York May 4, 2015. REUTERS/Brendan McDermid - RTX1BJND

Η αγορά ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου υφίσταται τη χειρότερη πτώση των τελευταίων δεκαετιών, αλλά ο δισεκατομμυριούχος Jeff Gundlach δράττεται της ευκαιρίας να αγοράσει χρέος των ΗΠΑ.

«Η αγορά ομολόγων του σημειώνει ράλι. Πέρασε πολύς καιρός. Είμαι αγοραστής», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της DoubleLine Capital στους σχεδόν 250.000 ακολούθους του στο Twitter. 

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν χαμηλότερα καθώς οι τιμές αυξήθηκαν. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,813% αφού η απόδοση τη Δευτέρα ανέβηκε πάνω από το 3,9% για πρώτη φορά από το 2010. Η απόδοση του διετούς ομολόγου μειώθηκε 7 μονάδες βάσης στο 4,24%.

Τα ομόλογα υφίστανται τη χειρότερη πτώση τους από το 1949, σύμφωνα με την Bank of America. Το ETF του iShares US Aggregate Bond έχει υποχωρήσει 16% κατά τη διάρκεια του 2022 και η παγκόσμια αγορά έχει περιπέσει στην πρώτη bear market τα τελευταία 30 χρόνια.

Τα ομόλογα έχουν πληγεί σκληρά φέτος καθώς τα επιτόκια εκτινάσσονται στα ύψη λόγω της Fed και άλλων παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών που μάχονται με τον υψηλό πληθωρισμό μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων. Η Fed την περασμένη εβδομάδα αύξησε τα επιτόκια κατά άλλες 75 μονάδες βάσης για να φέρει το επιτόκιο των Fed Funds σε ένα εύρος από 3% έως 3,25%.