H αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, το μήνυμα Τραμπ και το σήμα για «φρένο»

H αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, το μήνυμα Τραμπ και το σήμα για «φρένο»
O πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

Οι απογοητευτικές ανακοινώσεις της Fed παρασύρουν πτωτικά και τις ευρωπαϊκές μετοχές - Σημαντικές απώλειες στη Wall Street. 

H Fed ανέβασε τα επιτόκια για τέταρτη φορά φέτος, αγνοώντας το sell-off του χρηματιστηρίου και τις πιέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τράμπ. Oι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αποφάσισαν ομόφωνα την Τετάρτη να αυξήσουν το επιτόκιο για τέταρτη φορά τη φετινή χρονιά, στο εύρος του 2,25% με 2,5%.

Παράλληλα, η Fed περιόρισε στο 2,8% -από 3% προηγουμένως- τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση για το ύψος των ομοσπονδιακών επιτοκίων.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζέρομ Πάουελ και οι συνεργάτες του εξέφρασαν την εκτίμηση ότι «η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς» σε δήλωσή τους μετά τη διήμερη συνάντηση στην Ουάσινγκτον.

Πρόκειται για την ένατη αύξηση επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2015. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προβλέπουν λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων για την επόμενη χρονιά, από τρεις σε δύο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο περιορισμός των αυξήσεων των επιτοκίων ίσως σηματοδοτεί το τέλος της πορείας προς μιας σφικτή νομισματική πολιτική.
Μια αύξηση επιτοκίων σήμερα θα μπορούσε να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κατ’ επανάληψη ασκήσει δριμεία κριτική στη Fed για την αύξηση των επιτοκίων φέτος, λέγοντας ότι υπονομεύει τις προσπάθειές του να τονώσει την οικονομία. Χθες, ο Τραμπ προειδοποίησε τους αξιωματούχους τους Fed να μην «κάνουν ακόμα ένα λάθος».

«Ελπίζω πως οι άνθρωποι της Fed θα διαβάσουν το σημερινό κύριο άρθρο της Wall Street Journal προτού κάνουν ένα ακόμη λάθος», έγραψε σε ένα tweet ο Αμερικανός πρόεδρος. «Αισθανθείτε την αγορά, μην παίρνετε τις αποφάσεις σας απλώς και μόνο με βάση ασήμαντους αριθμούς», πρόσθεσε.

Με την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί, την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Κίνα να επιβραδύνεται και τη στήριξη στην οικονομία από το πακέτο μείωσης φόρων της κυβέρνησης του Τραμπ να αναμένεται να εξασθενίσει, οι αξιωματούχοι της Fed φαίνονται έτοιμοι να υπαναχωρήσουν από την προηγούμενη άποψή τους ότι η οικονομία θα μπορούσε να αντέξει τρεις ακόμα αυξήσεις επιτοκίων τον επόμενο χρόνο.

Πάουελ: Ο πληθωρισμός επιτρέπει στη Fed να είναι υπομονετική

Το outlook του πληθωρισμού επιτρέπει στη Fed να διατηρήσει υπομονετική στάση όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων, τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

O ίδιος υποστήριξε επίσης πως το επιτόκιο βρίσκεται στο κατώτατο σημείο του «ουδέτερου εύρους». Ουδέτερο θεωρείται το επιτόκιο το οποίο δεν υποβοηθάει ούτε περιορίζει την οικονομία.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Πάουελ υπογράμμισε πως πλέον υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων.

Η Fed έλαβε υπόψη την αδυναμία της αγοράς και θα παρακολουθεί πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, επισήμανε ο ίδιος.

Ο κ. Πάουελ σημείωσε ακόμα πως οι αποφάσεις της Fed δεν επηρεάζονται από την πολιτική. «Τίποτα δεν θα μας εμποδίσει να κάνουμε αυτού που πιστεύουμε ότι είναι το σωστό» υπογράμμισε, κάνοντας ένα έμμεσο σχόλιο για τις διαρκείς παρεμβάσεις του Ντόναλντ Τραμπ και την κριτική που έχει ασκήσει στις αυξήσεις επιτοκίων.

Πτώση στη Wall Street, νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεγάλη πτώση κατέγραψαν οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου της Wall Street μετά την προαναγγελθείσα απόφαση της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας (κατά 25 μονάδες βάσης) σε ένα εύρος μεταξύ 2,25% και 2,50%.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 351,98 μονάδων (-1,49%) και έφτασε στις 23.323,66 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 6.636,83 μονάδες, μειωμένος κατά 147,08 μονάδες ή -2,17%.

Ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 39,2 της μονάδας (-1,54%), στις 2.506,96 μονάδες.
Σημαντικές απώλειες σημειώνουν και οι ευρωπαϊκές μετοχές, με αρκετούς δείκτες να υποχωρούν σε χαμηλό δύο ετών εν μέσω ανησυχιών ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μπορεί να επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε βουτιά 1,1% στις 11:39 ώρα Ελλάδας ενώ ο βρετανικός FTSE 100 και ο γαλλικός CAC σημείωσαν πτώση 1,4% και 0,9% αντίστοιχα, έχοντας υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2016. Ο δείκτης STOXX 600 οδεύει προς τη χειρότερη ετήσια επίδοσή του από το 2008, έχοντας υποχωρήσει πάνω από 13% από τις αρχές τους έτους.

Έχασε τις 615 μονάδες το Χρηματιστήριο

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:20, διαμορφώνεται στις 613,48 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,89%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα16,65 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,87%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,63%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Lamda Development(+1,74%), του ΟΛΠ(+1,07%) και της ΔΕΗ (+1,05%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil (-2,80%), του ΟΠΑΠ (-2,15%) και της Aegean Airlines(-2,14%).