H Αγία Νάπα αλλιώς

H Αγία Νάπα αλλιώς

Η «σπουδαιότερη» µαρίνα της ΝΑ Μεσογείου, οι επενδύσεις και η αλλαγή στρατηγικής.

 

Rebranding: Αυτός είναι ο όρος που μπορεί να περιγράψει καλύτερα όσα συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή στην Αγία Νάπα της Κύπρου. Για τους περισσότερους αυτό το όμορφο μέρος, κυριολεκτικά χτισμένο πάνω στις αμμουδερές παραλίες του, που αγάπησαν προσωπικότητες όπως ο Γιώργος Σεφέρης, ο οποίος του έχει αφιερώσει δύο ποιήματα, είχε συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με φασαριόζους και καβγατζήδες τουρίστες, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, που αναλώνονταν σε ξέφρενα πάρτι μέχρι το πρωί στα clubs της περιοχής.

Ο δήμαρχος της Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, στην αρχή του χρόνου κήρυξε ως ανεπιθύμητους τους «προβληματικούς» επισκέπτες, όπως αναφέρει, νέους και νέες που παρουσιάζουν ακραία συμπεριφορά και δεν σέβονται τους νόμους.

«Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές, και θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε και δημόσια. Μιλάμε για 20.000 τουρίστες τον χρόνο οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά τους υπόλοιπους 600.000 που έρχονται επίσης στην Αγία Νάπα. Να διευκρινίσω ότι δεν λέμε “όχι” στη νεολαία και τη διασκέδαση, αλλά σε οργανωμένες καταστάσεις που αμαυρώνουν το τουριστικό μας προφίλ και περνούν τη λάθος εικόνα για την περιοχή» αναφέρει στο Fortune και θέτει τον μεγάλο στόχο η περιοχή να γίνει ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα θέρετρα της Μεσογείου.

Τον δρόμο, άλλωστε, για μια τέτοια μετάβαση έχουν δείξει στο παρελθόν θέρετρα όπως το Magaluf, η Ibiza και το Hvar.

Γιάννης Καρούσος, Δήμαρχος Αγίας Νάπας
Γιάννης Καρούσος, Δήμαρχος Αγίας Νάπας
Γιάννης Καρούσος, Δήμαρχος Αγίας Νάπας

«Το όραμά μας είναι μέχρι το 2030 η Αγία Νάπα να μετατραπεί στο καλύτερο θέρετρο της Μεσογείου. Για να πετύχουμε πρέπει οι επισκέπτες να απολαμβάνουν την επίσκεψή τους, οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό να ευημερούν και οι δημότες να νιώθουν περήφανοι για τον τόπο τους. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τουριστικού μας προϊόντος, ώστε να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και να αυξηθούν τα έσοδα. Να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία διακοπών, ώστε οι επισκέπτες, όταν φεύγουν από το νησί, να παίρνουν την Αγία Νάπα μαζί τους και να επιστρέφουν. Γι’ αυτό τον λόγο μετατρέπουμε την Αγία Νάπα σε πόλη των πάρκων και των μνημείων, ώστε να γίνουν σημεία αναφοράς. Δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στις υποδομές, στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στο περιβάλλον. Ο ήλιος και η θάλασσα είναι εδώ, αλλά δεν φτάνουν» αναφέρει ο Γιάννης Καρούσος.

Προτού αρχίσουν να φθάνουν οι ορδές των τσάρτερ, η Αγία Νάπα ήταν ένα μικρό χωριό ψαράδων. Μετά την τουρκική εισβολή το 1974, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που εκτείνονταν σε 15 χιλιόμετρα λεπτής άμμου και παραλίας βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή και πολλοί Κύπριοι από την Αμμόχωστο, πρόσφυγες μέσα στην ίδια την πατρίδα τους, πήραν κίνητρα για να αναπτύξουν εκεί νέες επιχειρήσεις, καθώς και σε άλλες περιοχές όπως η Λεμεσός.

Σήμερα το ¼ από τα 2,5 εκατομμύρια τουριστών που φθάνουν στην Κύπρο πηγαίνει στην Αγία Νάπα, η οποία πλέον έχει χαρακτηριστεί προσωρινό αστικό κέντρο της επαρχίας Αμμοχώστου και αποτελεί βασικό τμήμα της εθνικής στρατηγικής τουρισμού του νησιού. Η συμβολή στο κυπριακό ΑΕΠ της περιοχής φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ (ποσοστό 5%), ενώ υπάρχουν διαθέσιμες 30.000 κλίνες και πάνω από 170 ξενοδοχεία (!) για να υποδεχτούν τουρίστες κυρίως από Ρωσία, Αγγλία, Σουηδία, Φινλανδία. «Τουριστικοί πράκτορες που δεν ήθελαν να ακούσουν για την περιοχή μας, όπως η γερμανική εταιρεία Tui, έχουν ήδη κλείσει 40.000 θέσεις για του χρόνου. Οι Γερμανοί επιστρέφουν στην Αγία Νάπα» προσθέτει ο δήμαρχος.

Βασικό ρόλο στην αναβάθμιση της περιοχής έρχεται να παίξει η μεγαλύτερη επένδυση αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο. Πρόκειται για την κατασκευή μαρίνας η οποία έχει ξεκινήσει από το 2016 και αναμένεται να προσελκύσει περίπου 2.000 οικογένειες υψηλής εισοδηματικής κατάστασης. Είναι ένα μεικτής φύσης έργο, το 80% του οποίου είναι μέσα στο νερό. Έχει σχεδιαστεί από τους Αμερικανούς αρχιτέκτονες της Smith Group JJR.

Την επένδυση, η οποία φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, υλοποιεί η εταιρεία M.M. Makronisos Marina Ltd, μέτοχοι της οποίας είναι η Gemini Real Estates Ltd του Αιγύπτιου μεγαλοεπενδυτή Ναγκίμπ Σαουίρις (80%) και ο κυπριακών συμφερόντων όμιλος εταιρειών Caramondani Group (20%), με προοπτική απόσβεσης τα έξι με επτά χρόνια.

Ο Αιγύπτιος Κροίσος, γνωστός στην Ελλάδα από την εμπλοκή του στη Wind Hellas, είναι ο 7ος μεγαλύτερος δισεκατομμυριούχος της αφρικανικής ηπείρου και αρέσκεται τα τελευταία χρόνια σε επενδύσεις στο κομμάτι του real estate, από την Κύπρο μέχρι την αγαπημένη του Μύκονο, στην οποία μόνο το 2017 υπολογίζεται ότι επένδυσε 11,5 εκατ. ευρώ για αγορά βιλών.

Η έκταση του έργου είναι 320.000 τ.μ. Μπορεί να φιλοξενήσει έως 600 σκάφη, μήκους 75 μέτρων, εκ των οποίων τα 400 στη θάλασσα και τα υπόλοιπα σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο. Η όλη επένδυση περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία: τη μαρίνα, το οικιστικό κομμάτι, που αποτελείται από δύο πύργους ύψους 115 μέτρων, 26 και 25 ορόφων, αντίστοιχα, με συνολικά 190 διαμερίσματα και 29 επαύλεις, και το εμπορικό, που περιλαμβάνει εστιατόρια, μαγαζιά, γιοτ κλαμπ και event centers, για συναυλίες, συνέδρια, ακόμη και γάμους.

Οι τιμές για τα διαμερίσματα ξεκινούν από το ένα εκατ. ευρώ και για τις επαύλεις από τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ιδιοκτήτες θα έχουν την κυριότητα για 125 χρόνια, με δικαίωμα των κληρονόμων να ανανεώσουν τη σύμβαση. «Ήδη στον πρώτο πύργο έχει προπωληθεί το 70% των κατοικιών! Οι αγοραστές είναι από 15 διαφορετικές χώρες, ενώ υπάρχουν αρκετοί Κύπριοι, κάτι πολύ σημαντικό για εμάς, δεδομένης της κλίμακας του έργου. Οι αγορές αυτές αποτελούν μήνυμα αισιοδοξίας για το έργο» αναφέρει στο Fortune o Χάρης Κουρέας, αναπληρωτής CEO, που έχει την επίβλεψη του έργου.

Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2019 η μαρίνα θα αρχίσει να υποδέχεται τα πρώτα σκάφη, ενώ η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται στο τέλος του 2021. «Το όραμά μας είναι να κατασκευάσουμε την καλύτερη μαρίνα στη Μεσόγειο. Για την Κύπρο είμαστε σίγουροι ότι θα είναι η καλύτερη. Να επισημάνω ότι η Αγία Νάπα είχε αύξηση 60% το 2017 στην προσέλκυση επενδύσεων για αγορά ακινήτων και φέτος είναι 48% πιο ψηλά από πέρυσι. Αυτό σημαίνει πολλά για την περιοχή, καθώς οι επενδυτές μάς δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης» συμπληρώνει ο Χάρης Κουρέας.

Το όφελος για την κυπριακή οικονομία υπολογίζεται στο ένα δισ. ευρώ. Μόνο στο κατασκευαστικό κομμάτι προβλέπεται να απασχοληθούν 400 άτομα και με τη λειτουργία της Μαρίνας να προστεθούν ακόμη 300 θέσεις εργασίας.

Ο Γιάννης Καρούσος παρεμβαίνει στη συζήτηση και τονίζει ότι αυτή είναι μόνο η αρχή. «Ψηφίστηκα ως δήμαρχος σε ηλικία 33 ετών. Τότε ο κύριος αντίπαλός μου ήταν 65 ετών και με θεωρούσε πολύ νέο για ένα τέτοιο πόστο. Μου αρέσει να περπατάω ανάμεσα στον κόσμο, στις παραλίες, στα μαγαζιά των συμπολιτών μου. Παραλάβαμε έναν δήμο με ελλείμματα, σε κακή οικονομική κατάσταση, και μέσα σε λίγα χρόνια αυξήσαμε τα έσοδα, από τα 10 εκατ. ευρώ, στα 17 εκατ. ευρώ. Μειώσαμε τη φορολογία, αποπληρώσαμε τα δάνεια και γυρίσαμε σε πλεόνασμα τρία εκατ. ευρώ ετησίως. Επιστρέψαμε επίσης τις παραλίες στον δήμο και βάλαμε τάξη. Το πρώτο πράγμα είναι να φτιάξεις το σπίτι σου, για να καλέσεις μετά τους επισκέπτες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης έχει πολλές φορές αναφερθεί στην Αγία Νάπα ως παράδειγμα. Και αυτό το εκτιμούν και οι δημότες μας».

Η Αγία Νάπα έχει σίγουρα ακόμη δρόμο μέχρι να φτάσει στον στόχο, αλλά τα θεμέλια φαίνεται πως έχουν πλέον μπει…

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.