H Alibaba μπαίνει μέτοχος στην εταιρεία του Στίβεν Σπίλμπεργκ

H Alibaba μπαίνει μέτοχος στην εταιρεία του Στίβεν Σπίλμπεργκ
Jack Ma, chairman of Alibaba Group Holding Ltd., gestures as he speaks at SoftBank World 2014 in Tokyo, Japan, on Tuesday, July 15, 2014. As SoftBank Corp. Chief Executive Officer Masayoshi Son pushes for a takeover of T-Mobile US Inc., the Japanese billionaire is asking banks to commit financing for a longer-than-usual amount of time, underscoring the intense regulatory review he faces. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg *** Local Caption *** Jack Ma Photo:

Ενώνουν τις δυνάμεις τους στην πιο πρόσφατη συμφωνία Χόλιγουντ – Κίνας.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Κίνας για το Χόλιγουντ έχει φέρει μαζί τον θρυλικό σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ και τον ιδρυτή της Alibaba Τζακ Μα.

Οι δύο δισεκατομμυριούχοι ανακοίνωσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο μια συμφωνία παραγωγής και διανομής ταινιών στην Κίνα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Σπίλμπεργκ, κάτοχος Όσκαρ και ένας από τους πλουσιότερους μεγιστάνες του Χόλιγουντ, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Πεκίνο, στην οποία είπε ότι η ελπίδα του είναι η συμφωνία «να φέρει περισσότερη Κίνα στην Αμερική και περισσότερη Αμερική στην Κίνα».

Βάσει της συμφωνίας, η Alibaba Pictures απέκτησε μειοψηφικό μερίδιο στην Amblin Pictures του Σπίλμπεργκ και θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες γύρω απ’ το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας.

Οι εταιρείες θα συνεργαστούν πάνω στην προώθηση και τη διανομή ταινιών της Amblin στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ταινιών στον κόσμο, η οποία προβλέπεται να ξεπεράσει μελλοντικά τις ΗΠΑ.

Ο Μα, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα, δήλωσε ότι διαβλέπει προοπτικές στον κλάδο των ταινιών, για νέες τεχνολογίες όπως η εικονική πραγματικότητα.

«Έχω ακούσει πολλούς ανθρώπους να λένε ‘Ο κλάδος των ταινιών είναι νεκρός’. Νομίζω ότι αυτό δείχνει έλλειψη φαντασίας» είπε ο Μα. «Όλοι οι κινηματογράφοι στο μέλλον θα υποστούν μεταβολές εξαιτίας της τεχνολογίας. Και οι άνθρωποι θα βιώνουν μια σειρά εμπειριών ενώ θα παρακολουθούν μια ταινία».

Η συμφωνία του με τον Σπίλμπεργκ έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Κίνα εντείνει την επιρροή της στο Χόλιγουντ.

Νωρίτερα φέτος, ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Γουάνγκ Τζιανλίν έδωσε 3.5 δισεκατομμύρια δολάρια για τα στούντιο Legendary Entertainment, εταιρεία με επιτυχίες όπως το ‘Jurassic World’ και το ‘Interstellar’.

Ο όμιλός του, Dalian Wanda Group, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα μια στρατηγική συμμαχία με τη Sony Pictures που θα του επιτρέψει να επενδύει στις ταινίες της.