H Amazon πάει… κινηματογράφο

H Amazon πάει… κινηματογράφο

Τα νέα μεγαλεπήβολα σχέδια της Amazon Studios για 12 κινηματογραφικές παραγωγές τον χρόνο.

Η «πρόβα τζενεράλε» των Amazon Studios με το «Τransparent» ήταν άκρως επιτυχής: η δραματική κομεντί του Amazon απέσπασε προ ημερών δύο Χρυσές Σφαίρες!

Με αυτό το δεδομένο λοιπόν ως «εφαλτήριο» -αλλά κυρίως με κριτήριο την τεράστια απήχηση που έχουν πια οι online ή streaming υπηρεσίες- ο διαδικτυακός κολοσσός του Τζεφ Μπέζος ανακοίνωσε νέα σχέδια για δυναμική «είσοδο» στην βιομηχανία του θεάματος, παράγοντας ολοδικές του ταινίες.

Για την ακρίβεια, η Amazon ανακοίνωσε πως η πρώτη θα αρχίσει να γυρίζεται στα τέλη αυτού του έτους. Στόχος της είναι η παραγωγή συνολικά 12 κινηματογραφικών ταινιών τον χρόνο, από τη νεοσυσταθείσα Amazon Original Movies, που θα καθηλώσουν το κοινό, αλλά με προϋπολογισμούς που -σύμφωνα με το Variety- θα θυμίζουν περισσότερο ανεξάρτητο κινηματογράφο παρά Χόλιγουντ, μίας και το κόστος θα κυμαίνεται «μεταξύ 5-25 εκατ. δολαρίων η ταινία».

Πρόκειται σαφώς για το άνοιγμα ενός νέου «μετώπου» στον ανταγωνισμό του διαδικτυακός κολοσσού έναντι του εξαιρετικά πετυχημένου Netflix. Μόνον που εν προκειμένω η Amazon αλλάζει τους όρους του «παιχνιδιού», αποφεύγοντας τη μετωπική σύγκρουση και με τις κινηματογραφικές εταιρείες (αυτές έχουν ήδη ανέβει στα κάγκελα με τα σχέδια του Netflix να προβάλλει τον προσεχή Αύγουστο το sequel του «Τίγρης και Δράκος» ταυτόχρονα με την πρεμιέρα στους IMAX κινηματογράφους).

Τι όμως διαφορετικό δεσμεύτηκε η Amazon να κάνει; Οι ταινίες της, διευκρίνισε, θα βγαίνουν πρώτα στις κινηματογραφικές αίθουσες κι έπειτα θα διατίθενται στους συνδρομητές της υπηρεσίας της, Amazon Prime, στις ΗΠΑ, μετά την πάροδο 4-8 εβδομάδων από την εκάστοτε πρεμιέρα.

Έτσι ο διαδικτυακός «κολοσσός» υπολογίζεται ότι τελικά θα βγει διπλά κερδισμένος, καθώς από τη μία θα τα έχει καλά με το Χόλιγουντ, ενώ από την άλλη θα έχει μειώσει αισθητά τη συνήθη περίοδο αναμονής για την διαδικτυακή προβολή των κινηματογραφικών ταινιών, η οποία σήμερα γίνεται με την πάροδο 39-52 εβδομάδων.

Επικεφαλής του τολμηρού εγχειρήματος της Amazon Original Movies (ανάγνωση σεναρίων, απόκτηση δικαιωμάτων κλπ) αναλαμβάνει ο Τεντ Χοπ, συνιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Good Machine. «Καλωσήρθες στην Amazon Τεντ!», έγραψε με ενθουσιασμό ο αντιπρόεδρος της Amazon Studios, Ρόι Πράις, στο Twitter. «Ας φτιάξουμε μερικές καταπληκτικές ταινίες!».

Η συνέχεια σύντομα επί της οθόνης.