H «απειλή» της Huawei στο επίκεντρο της περιοδείας του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ευρώπη – Αποκλείουν οι Βρετανοί την εταιρεία από συμβάσεις

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η παρουσία των Κινέζων στην ανατολική Ευρώπη και η πρόσβαση που μπορούν να αποκτήσουν σε ευαίσθητες τεχνολογίες ανησυχούν Λονδίνο και Ουάσινγκτον.

Νέα, υπό κατάρτιση σχέδια νόμου που άπτονται των ξένων επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκλείσουν τη Huawei, την κινεζική εταιρεία-κολοσσό των τηλεπικοινωνιών, από δημόσιες συμβάσεις για τεχνολογικά έργα που θεωρούνται ευαίσθητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έγραψε χθες Παρασκευή η εφημερίδα The Sun. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Λονδίνο εκφράζονται ανησυχίες ότι εάν επιτραπεί στη Huawei να συμμετάσχει στην ανάπτυξη υποδομών και δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, οι μυστικές υπηρεσίες της Κίνας θα μπορούσαν να κατασκοπεύουν τους Βρετανούς ή να παρεισφρέουν σε συστήματα πληροφορικής βρετανικών εταιρειών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ και ο υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον είναι ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης που ανησυχούν εντονότερα για την κινεζική εταιρεία, κατά το δημοσίευμα.

Καθώς αυτά συμβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έκανε γνωστό πως θα δώσει έμφαση στις ανησυχίες της Ουάσινγκτον σχετικά με την παρουσία της Huawei στην Ουγγαρία και στην ανατολική Ευρώπη κατά τις επισκέψεις του σε κράτη της περιοχής την προσεχή εβδομάδα: θα τονίσει πως οι Eυρωπαίοι ηγέτες πρέπει να «ακούσουν τις προειδοποιήσεις» των Αμερικανών και άλλων εναντίον της στενής συνεργασίας με την Κίνα.

Ο Πομπέο θα επισκεφθεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Πολωνία πριν μεταβεί κατόπιν στο Βέλγιο και στην Ισλανδία, για σειρά επαφών. Η περιοδεία του θα επικεντρωθεί ιδίως στον ρόλο της Κίνας στην ανατολική και την κεντρική Ευρώπη, καθώς και στην αμυντική συνεργασία.

Στη Βουδαπέστη, «ο υπουργός θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της Κίνας στην κεντρική Ευρώπη και θα εκφράσει τις ανησυχίες μας σχετικά με τη μεγεθυνόμενη παρουσία της Huawei στην Ουγγαρία», ανέφερε ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Πομπέο θα «προτρέψει τους ηγέτες της περιοχής να ακούσουν τις προειδοποιήσεις χωρών της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού που βρέθηκαν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση επειδή συνεργάστηκαν πολύ στενά με τους Κινέζους», πρόσθεσε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν εδώ και καιρό συμμάχους τους ότι οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες ενδέχεται να διαθέτουν πρόσβαση από την πίσω πόρτα στα συστήματα της Huawei που χρησιμοποιούνται στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να είναι σε θέση να υποκλέπτουν τηλεφωνικές κλήσεις και άλλες επικοινωνίες.

Ο Aμερικανός αξιωματούχος επέμεινε στο ότι η ανησυχία της Ουάσινγκτον είναι πως το Πεκίνο εποφθαλμιά «σχετικά μικρές χώρες, με πρόσφατη κομμουνιστική ιστορία, με μεγάλα περιθώρια για διαφθορά, που θα μπορούσαν να γίνουν στόχος διείσδυσης στον κρατικό μηχανισμό σε τομείς-κλειδιά» και θα μπορούσαν να δώσουν στην Κίνα «ένα εφαλτήριο για να επηρεάζει τα φόρα της ΕΕ».

Η ένταση για τη Huawei έφθασε στην κορύφωσή της τον Δεκέμβριο, με τη σύλληψη στον Καναδά της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής εταιρίας, της Μενγκ Ουάνγκζου, κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον. Το υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε δίωξη σε βάρος της Ουάνγκζου για τραπεζική απάτη, συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη τραπεζικής απάτης για να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν και άλλες κατηγορίες. Κατόπιν υπέβαλε επίσημο αίτημα για την έκδοσή της στις καναδικές αρχές.

Η διεύθυνση της Huawei έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι συνεργάζεται με τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες ή με την κυβέρνηση οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Δείτε ακόμη:

Πάνω από 20 κατηγορίες σε βάρος της Huawei από τις ΗΠΑ – Πώς αντιδρά το Πεκίνο