H αποκάλυψη που συνταράσσει τον κόσμο του Finance

H αποκάλυψη που συνταράσσει τον κόσμο του Finance

H αυτοκτονία του οικονομικού διευθυντή της Zurich Insurance και ο ρόλος του «σκληρού» Γιόζεφ Άκερμαν.

Ο Γιόζεφ Άκερμαν είναι γνωστός πλέον στους Έλληνες από τον ενεργό του ρόλο στην ολοκλήρωση του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων που διακρατούσαν στα χέρια τους οι ιδιώτες ομολογιούχοι (PSI) τον Μάρτιο του 2012.

Τον έχουν χαρακτηρίσει ως «σκληρό» και «σκοτεινό» τραπεζίτη, ενώ αποτελούσε τον «μυστικό» σύμβουλο της κ. Μέρκελ όλο αυτό το διάστημα της οικονομικής έντασης στην ευρωζώνη μέχρι το 2012.

Πλέον ο πρώην ισχυρός άνδρας της Deutsche Bank φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση αυτοκτονίας του Πιέρ Βοτιέ, οικονομικού διευθυντή της μεγαλύτερης ελβετικής ασφαλιστικής εταιρείας Zurich Insurance. Ο Βοτιέ, ήταν 53 χρόνων, παντρεμένος με δύο παιδιά. Βρέθηκε νεκρός τη Δευτέρα, στο σπίτι του, σε ένα προάστιο πλάι στη λίμνη Zug, έξω από τη Ζυρίχη. Ο Βοτιέ πριν δώσει τέλος στη ζωή του, εμπλέκει τον πρώην ισχυρό άνδρα της γερμανικής τράπεζας και πρόεδρο της εταιρείας του.

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Άκερμαν (που μεταπήδησε στην Zurich Insurance πέρυσι, αφού ηγήθηκε της Deutsche Bank για δέκα χρόνια): «Θεωρώ ότι η οικογένεια του εκλιπόντος πιστεύει ότι πρέπει να αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν, όσο αβάσιμοι κι αν είναι οι όποιοι ισχυρισμοί». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παραιτείται για να μην πληγεί το προφίλ της Zurich Insurance.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις τάραξαν τα νερά του επιχειρηματικού κόσμου της Ελβετίας, που δεν είχε συνέλθει ακόμα από την αυτοκτονία του διευθύνοντος συμβούλου της Swisscom Κάρστεν Σλότερ ένα μήνα πριν, ενώ επανέφεραν στο προσκήνιο τα οικονομικά προβλήματα του ασφαλιστικού κολοσσού του οποίου η κερδοφορία υποχωρεί τα τελευταία δύο τρίμηνα.

Διαβάστε επίσης: Το διαζύγιο που «αναστατώνει» την Google

Τώρα, ο προσωρινός πρόεδρος της Zurich, δείχνει να δικαιώνει την οικογένεια του Βοτιέ: «Ενημερωθήκαμε ότι η επιστολή υπάρχει και γνωρίζουμε το περιεχόμενό της. Είναι σωστό ότι αφορά τη σχέση ανάμεσα στον εαυτόν και τον Άκερμαν», είπε.

Και πρόσθεσε: «Το δ.σ. θεωρεί ότι είναι ύψιστη ευθύνη του να εξετάσει το κατά πόσο ο οικονομικός διευθυντής μας δέχθηκε αδικαιολόγητες πιέσεις. Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, το δ.σ. και η διοίκηση της Zurich παίρνουν πολύ στα σοβαρά την εταιρική κουλτούρα και συμπεριφορά».

Η χήρα του κατηγορεί τη διοίκηση της Zurich ότι στρίμωξε το σύζυγό της «σε μία γωνία» και ότι το «σκληρό διοικητικό στυλ» του Άκερμαν ασκούσε αβάστακτες πιέσεις στον σύζυγο της.