Τηλεμαχία Μέρκελ – Στάινμπρουκ με «άρωμα» Ελλάδας

Τηλεμαχία Μέρκελ – Στάινμπρουκ με «άρωμα» Ελλάδας

Η τελευταία ευκαιρία του αντιπάλου της Καγκελάριου να κερδίσει πόντους σε μια άνευρη προεκλογική περίοδο στη Γερμανία.

Στις 21:25, ώρα Ελλάδας, το βράδυ της Κυριακής, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Πέερ Στάινμπρουκ θα έχουν πάρει τις θέσεις τους ενώπιον των τηλεοπτικών φακών και τεσσάρων δημοσιογράφων που θα τους υποβάλουν ερωτήσεις. Στο στούντιο θα βρίσκονται περίπου 800 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, πολιτικοί αναλυτές και παρατηρητές.

Η τηλεμαχία των δύο αντιπάλων ενόψει των γερμανικών εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου , έχει στο μενού και την Ελλάδα. Το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους έχει αναδειχθεί σε κεντρικό της κατά τα άλλα μάλλον άνευρης προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία και θεωρείται από την αντιπολίτευση ένα δυνητικό «όπλο» στην προσπάθειά της να πλήξει την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Ο κ. Στάινμπρουκ έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα επιχειρήσει να «στριμώξει» την αντίπαλό του για να πει την αλήθεια γύρω από τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας , ενώ πρόσφατη ήταν η σφοδρή σύγκρουση για τα γερμανικά δεδομένα, του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το SPD για τα χρήματα που θα χρειαστεί η Ελλάδα από το 2014 και μετά.

Το debate αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον περίπου 20 εκατ. τηλεθεατών και αναμένεται να διαρκέσει περίπου 90 λεπτά, υπό αυστηρούς όρους. Συγκεκριμένα οι δύο μονομάχοι θα έχουν στην διάθεσή τους 90 δευτερόλεπτα τόσο για κάθε απάντηση, όσο και για την τελική τους τοποθέτηση. Κατά την διαπραγμάτευση μεταξύ των επιτελείων των κομμάτων και των τηλεοπτικών σταθμών, αποφασίστηκε ότι στην πρώτη ερώτηση θα απαντήσει ο κ. Στάινμπρουκ, ενώ την τελευταία λέξη στο κλείσιμο της τηλεμαχίας θα έχει η κα Μέρκελ. Οι δύο πολιτικοί δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους σημειώσεις. Θα τους δοθεί μόνο μια λευκή κόλλα.

Μέρκελ: «Η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στο ευρώ»

Οι δημοσιογράφοι του debate
Τις ερωτήσεις θα υποβάλουν από το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD η ‘Αννε Βιλ, από τον ιδιωτικό σταθμό RTL ο Πέτερ Κλέπελ, από το δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF η Μάιμπριτ Ίλνερ και από τον σταθμό ProSiebenSat1 ο Στέφαν Ράαμπ. Οι σταθμοί που συμμετέχουν είναι εθνικής εμβέλειας και είναι οι ίδιοι που θα προβάλουν την τηλεμαχία. Κατά την διάρκεια της μονομαχίας, το Πανεπιστήμιο του Χοχενχάιμ θα διενεργεί έρευνα μεταξύ των θεατών, προκειμένου να υπάρξει άμεσα μια πρώτη εικόνα σχετικώς με το ποιος τελικά επικράτησε του αντιπάλου του.

Νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα προτείνει ο Στάινμπρουκ

SPD

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονέκτημα των δύο πλευρών
Η Καγκελάριος και ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών διαθέτουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τα οποία ενδεχομένως θα αναδειχθούν στην αντιπαράθεση της Κυριακής. Η κυρία Μέρκελ θεωρείται ψύχραιμη, αλλά ιδιαίτερα «στρογγυλή» στις διατυπώσεις της, ενώ ο κ. Στάινμπρουκ είναι «θερμόαιμος» και σαφώς πιο ευθύς —ακόμη και επιθετικός ενίοτε— στις απαντήσεις του, γεγονός το οποίο, δήλωναν ειδικοί αναλυτές, θα πρέπει να ελεγχθεί, καθώς η στάση του θα μπορούσε να εκληφθεί ως αγενής απέναντι σε μια κυρία. Η αποστολή του κ. Στάινμπρουκ δεν θα είναι εύκολη, καθώς θα πρέπει να βρει τρόπους να «κλονίσει» τη συνήθως ψύχραιμη Μέρκελ, αλλά οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν έχει να χάσει τίποτα καθώς ήδη υπολείπεται πολλές μονάδες στις δημοσκοπήσεις.

Ο Στάινμπρουκ πάντως εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος και ενθουσιώδης ενόψει της Κυριακής. «Δεν χρειάζεται να κάνω πρόβα.Έχω την εντύπωση ότι οι εμφανίσεις μου είναι πιο ενδιαφέρουσες και ζωντανές από ότι αυτές της κας Μέρκελ. Με μένα, γίνεται χαμός!», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος και αποκάλυψε ότι παρόλα αυτά η σύζυγός του τον συμβούλευσε να παίρνει βαθιές ανάσες πριν απαντήσει.

Η αντιπαράθεση αναμένεται ιδιαίτερα έντονη στα θέματα φορολογίας, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν εξαγγείλει αύξηση του φόρου για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, από 42% σε 49%.

Μεταξύ των ζητημάτων αιχμής εκτιμάται ότι θα είναι η υπόθεση των παρακολουθήσεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και επί γερμανικού εδάφους.

Διαβάστε ακόμη: Τα απόνερα των αποκαλύψεων Σνόουντεν αγγίζουν την Καγκελαρία