H απομακρυσμένη εργασία ίσως «φρενάρει» την αύξηση μισθών

H απομακρυσμένη εργασία ίσως «φρενάρει» την αύξηση μισθών
Young unrecognizable woman sitting outdoors on grass with laptop, typing, surfing internet, preparing for exams. Technology, communication, education and remote working concept, copy space Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Όταν η εργασία από το σπίτι αναδεικνύεται σε παροχή όπως το δωρεάν γεύμα, και ίσως αντικαθιστά τους υψηλότερους μισθούς.

Οι εργαζόμενοι που δεν φοβούνται την απόλυση σε αυτή την οικονομία έχουν ένα άλλο ερώτημα: Πώς μπορώ να πάρω μια αύξηση που να συμβαδίζει με τον πληθωρισμό;

Η έκθεση του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας για την απασχόληση τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, δείχνει ότι οι μισθοί των εργαζομένων εξακολουθούν να χάνουν σε σχέση με τον πληθωρισμό – οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν μόλις κατά 0,3% και 5,1% σε ετήσια βάση. Υπολογίζοντας τον πληθωρισμό, αυτό είναι αρνητικό, εκτιμά το Fortune.

Η εκτεταμένη στροφή στην απομακρυσμένη και υβριδική εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνέπεσε με την έλλειψη εργατικού δυναμικού και τη Μεγάλη Παραίτηση, όταν οι εργαζόμενοι εκμεταλλεύτηκαν τη μεγαλύτερη δύναμη που είχαν εδώ και δεκαετίες. Τι γίνεται όμως αν η απομακρυσμένη εργασία κρατάει χαμηλά και τους μισθούς;

Αυτό ακριβώς υποστηρίζει μια νέα εργασία που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER). Το άρθρο «The Shift to Remote Work Lessens Wage-Growth Pressures», το οποίο συντάχθηκε από τρεις καθηγητές και δύο ερευνητές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, αναφέρει ότι η στροφή στην απομακρυσμένη εργασία μπορεί πραγματικά να οδηγεί σε βραδύτερη αύξηση των μισθών.

Η απομακρυσμένη εργασία έχει μια έμφυτη «αξία παροχής», συγκρίσιμη με το γεύμα που παρέχει η εταιρεία ή την εκπτωτική συνδρομή στο γυμναστήριο, εξηγούν οι ερευνητές. Η αξία της εξ αποστάσεως εργασίας είναι ότι παίρνει τον χρόνο που οι εργαζόμενοι κάποτε ξόδευαν μετακινούμενοι σε ένα γραφείο και τον επιστρέφει για να τον περάσουν με τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. Υπάρχει ένα τίμημα γι’ αυτό, υποστηρίζει το έγγραφο, και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τη φετινή μείωση των ωριαίων αποδοχών κατά 3%, όπως ανέφερε το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας τον Μάιο.

Στην εργασία, οι ερευνητές του NBER δήλωσαν ότι «δυσκολεύονται» να βρουν ένα θετικό σοκ αξίας παροχής τόσο τεράστιο όσο η απομακρυσμένη εργασία· προσδιορίζουν την αξία παροχής ως προς την αύξηση των μισθών σε περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό είναι το σωρευτικό, εφάπαξ αποτέλεσμα της μετάβασης σε σταθερά υψηλά επίπεδα εργασίας από το σπίτι.

Το 38% των σχεδόν 600 εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα των ερευνητών δήλωσαν ότι προσέφεραν περισσότερους ρόλους εξ αποστάσεως κατά το προηγούμενο έτος λόγω των «μέτριων πιέσεων αύξησης των μισθών» και το 41% αναμένουν να το πράξουν το επόμενο έτος. Με άλλα λόγια, για να ανακουφίσουν τις πιέσεις των εργαζομένων για τους μισθούς, οι εταιρείες στρέφονται αντ’ αυτού στο «προνόμιο» της απομακρυσμένης εργασίας.

Αυτό μάλλον δεν παρηγορεί ιδιαίτερα τους απομακρυσμένους εργαζόμενους, και συγκεκριμένα επειδή η εργασία από το σπίτι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι εξοικονομούν χρήματα.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων μηνών του 2022, οι Αμερικανοί ξόδεψαν περίπου 23 δολάρια περισσότερα για μηνιαίους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου απ’ ό,τι την ίδια περίοδο το 2019. Οι Αμερικανοί ξόδευαν επίσης περίπου 120 δολάρια το μήνα σε λογαριασμούς διαδικτύου και καλωδιακής τηλεόρασης, αλλά αυτό μπορεί να αυξηθεί καθώς ορισμένοι εργαζόμενοι αναβαθμίζουν το wi-fi τους για να έχουν μια πιο αξιόπιστη σύνδεση όταν εργάζονται.

Περίπου το 41% των εργαζομένων που ερωτήθηκαν πρόσφατα από την Willis Towers Watson δήλωσαν ότι εξαρτώνται από το μηνιάτικο για να επιβιώσουν. Η αξία των ανέσεων της εξ αποστάσεως εργασίας – να μένεις με τις πιτζάμες, να σηκώνεσαι από το κρεβάτι ακριβώς την ώρα έναρξης της εργασίας σου κλπ. – είναι απίθανο να κατευνάσει για πολύ ακόμα τους εργαζόμενους που είναι θυμωμένοι με τους μισθούς τους…

Πηγή: fortune.com