Η ευρωπαϊκή αγορά που κανείς δεν περίμενε να πάρει την πρωτιά

Η ευρωπαϊκή αγορά που κανείς δεν περίμενε να πάρει την πρωτιά

Θυμάστε το Brexit; Μάλλον οι επενδυτές το έχουν ήδη ξεχάσει.

Οι επενδυτές στο βρετανικό χρηματιστήριο φαίνεται ότι ξέχασαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Όλοι οι βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ακολουθούν ανοδική πορεία φέτος, σε αντίθεση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές – Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία – που μετρούν απώλειες.

Κι αυτό συμβαίνει παρόλο που οι ειδικοί πριν το δημοψήφισμα προέβλεπαν ότι μια ψήφος υπέρ του Brexit θα έφερνε την καταστροφή στην οικονομία των ΗΠΑ και στις αγορές.

Πώς εξηγείται η επάνοδος των βρετανικών μετοχών;

Καταρχήν, βοηθάει η φτηνή λίρα. Ο δείκτης FTSE 100 όχι μόνο επανήλθε από το σοκ του δημοψηφίσματος – όταν είχε μειωθεί κατά 9% – αλλά κινείται και σε επίπεδα κατά 8% υψηλότερα εκείνων της ημέρας του δημοψηφίσματος.

Η αλήθεια είναι ότι οι βρετανικές μετοχές έχουν ανέβει με όρους τοπικού νομίσματος, αλλά αξίζουν λιγότερο σε δολάρια. Η λίρα έχει χάσει το 13% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την ημέρα του δημοψηφίσματος, ενώ με όρους ευρώ ο δείκτης FTSE κινείται κατά 5,6% χαμηλότερα φέτος. Συγκριτικά, ο γερμανικός δείκτης DAX έχει μειωθεί μόλις κατά 2% φέτος.

Η φτηνή λίρα βοηθάει. Πολλές από τις κορυφαίες βρετανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και καταγράφουν τα έσοδά τους σε δολάρια. Η ευρύτερη αγορά περιλαμβάνει, επίσης, πολλούς εξαγωγείς, οι οποίοι δέχονται ώθηση από το πιο αδύναμο νόμισμα.

Ο Ναΐμ Ασλάμ, αναλυτής αγοράς στην Think Markets, επισημαίνει: «Με το μαζικό ξεπούλημα της βρετανικής λίρας, ο εξαγωγικός κλάδος γίνεται πολύ ελκυστικός».

Επίσης, ο δείκτης FTSE 100 περιλαμβάνει πολλές εξορυκτικές και πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες τα πηγαίνουν καλά φέτος χάρη στις αυξανόμενες τιμές βασικών αγαθών, όπως τα μέταλλα, τα ορυκτά, και το πετρέλαιο.

Η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά 27% ενώ και το πετρέλαιο ανεβαίνει. Θυμάστε που το αργό είχε αγγίξει τα 27 δολάρια το βαρέλι; Πλέον, κινείται στα 43 δολάρια. Η τιμή της μετοχής της BP έχει ανέβει κατά 20%, της Rio Tinto κατά 27%, της Royal Dutch Shell κατά 29% και της BHP Billiton κατά 37% φέτος.

Τέλος, οι επενδυτές έχουν ενθαρρυνθεί από μια νέα έγχυση ρευστού στις αγορές από την κεντρική τράπεζα. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και εφτά χρόνια, και είπε ότι θα επαναφέρει ένα πρόγραμμα τόνωσης ώστε να αποτρέψει μια ύφεση λόγω του Brexit. Παράλληλα, η τράπεζα ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμη να λάβει και περαιτέρω μέτρα αν χρειαστεί.