H χειρότερη πτώση για τη μετοχή των Starbucks τα τελευταία 2 χρόνια

H χειρότερη πτώση για τη μετοχή των Starbucks τα τελευταία 2 χρόνια
Photo:

Η παγκόσμια αλυσίδα καφέ δέχεται ισχυρές πιέσεις – Δείτε τον λόγο.

Η μετοχή των Starbucks σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση τα τελευταία δύο χρόνια, αφού η εταιρεία αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της. Η μετοχή υποχώρησε πάνω από 8,2% στα 54,63 δολάρια, η μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2015.

Η μειωμένη ανάπτυξη και ο ισχυρός ανταγωνισμός στις ΗΠΑ ανάγκασαν την αλυσίδα να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για φετινά κέρδη. Παράλληλα η εταιρεία παραδέχθηκε την ήττα της στην προσπάθεια της να «τρέξει» μια νέα αλυσίδα με τσάι, λέγοντας ότι θα κλείσει τα καταστήματα Teavana, κάτι που σημαίνει 3.300 απολύσεις.

Τα Starbucks, τα οποία θα συνεχίσουν να πουλάνε τσάι στα καταστήματα τους, αγόρασαν τη συγκεκριμένη αλυσίδα για 620 εκατ. δολάρια το 2012, ελπίζοντας ότι θα έχει την ίδια επιτυχία με τον καφέ.

Το άνοιγμα στο τσάι συνδέεται και με την Κίνα, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως αγορά κλειδί ο CEO της εταιρείας Kevin Johnson. Μάλιστα ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει για 1,3 δισ. δολάρια το join venture των Starbucks στην ανατολική Κίνα, κίνηση που θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της αλυσίδας. Στόχος να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο περίπου 1.300 καφέ στην Κίνα.

Μέχρι στιγμής τα Starbucks λειτουργούν σε 2.800 σημεία στη Κίνα, αριθμό που θέλει να φτάσει στα 5.000 μέχρι το 2021.

Οι πωλήσεις των Starbucks αυξήθηκαν κατά 4% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν η αύξηση να φτάσει στο 4,8%.

Συνολικά τα έσοδα έφτασαν στα 5,66 δισ. δολάρια, ενώ η εκτίμηση για τα ετήσια κέρδη είναι στα 2,05 – 2,06 δολάρια ανά μετοχή.