H χρηματοδότηση από τη λαϊκή βάση ελκύει τους επενδυτές

H χρηματοδότηση από τη λαϊκή βάση ελκύει τους επενδυτές

Υπάρχει πράγματι μεγάλη απόδοση σε μια δωρεάν υπηρεσία όπως το crowdfunding; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει.

της Κάθριν Νόγιες

Οι πλατφόρμες crowdfunding έχουν συγκεντρώσει περίπου 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια και έχουν χρηματοδοτήσει με επιτυχία περισσότερες από ένα εκατομμύριο εκστρατείες το 2012, σύμφωνα με μια έκθεση της Massolution, και για το 2013 αναμένεται αύξηση 81% στα 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το 2025, η παγκόσμια αγορά crowdfunding θα μπορούσε να φθάσει μεταξύ 90 και 96 δισεκατομμύρια δολάρια – περίπου 1,8 φορές το μέγεθος της παγκόσμιας βιομηχανίας επιχειρηματικών κεφαλαίων σήμερα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 που ανατέθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι επενδυτές υποστηρίζουν με ενθουσιασμό τις πλατφόρμες crowdfunding. Γιατί;

Βοηθούν τους επιχειρηματίες και τις ΜΚΟ
Ένας λόγος είναι ότι οι επενδυτές βλέπουν δυνατότητες για αυτές τις πλατφόρμες για να φτάσουν σε αναξιοποίητες αγορές. Αντίστοιχα με τον αντίκτυπο που προκάλεσε ο Μουχαμάντ Γιουνούς, ο οποίος έφερε την ανάπτυξη κεφαλαίου μέσω χρηματοδότησης μικροπιστώσεων, είπε στο Fortune ο Μάικλ Μπέρολζχαϊμερ, διευθύνων εταίρος στην Bee Partners,. «Βλέπουμε παρόμοιους μετασχηματισμούς που λαμβάνουν χώρα στο crowdfunding», δήλωσε ο Μπέρολζχαϊμερ.

Επέκταση χρηματοδότησης σε πρώιμα στάδια
Υπάρχουν επίσης δυνατότητες στα ίδια κεφάλαια και τα δάνεια με βάση το crowdfunding. Η Σέργουντ Νέις, διευθύντρια στην Crowdfund Capital Advisors και συγγραφέας του Crowdfund Investing for Dummies, πιστεύει ότι «πρόκειται να μετατρέψει τη βιομηχανία χρηματοδότησης πρώιμων σταδίων με τον ίδιο τρόπο που το Facebook μεταμόρφωσε την βιομηχανία των κοινωνικών δικτύων. Οι άνθρωποι που επενδύουν σε αυτές τις πλατφόρμες crowdfunding βλέπουν τις δυνατότητες όχι μόνο αυτών των εταιρειών, αλλά και τη βιομηχανίας χρηματοδότησης.»

Σκιές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Ορισμένοι επενδυτές βλέπουν ομοιότητες μεταξύ της αύξησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία βοήθησε να συνδεθούν εκατομμύρια ανθρώπων μεταξύ τους, και των πλατφόρμων crowdfunding.

«Στη CRV, συχνά επενδύουμε σε αναδυόμενες συμπεριφορές που μπορεί να φαίνονται εξειδικευμένες ή «λαϊκής βάσης», αλλά πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνουν επικρατούσα τάση», δήλωσε η Άνι Καντάβι της Charles River Ventures.

«Το Twitter είναι ένα καλό παράδειγμα. Ήμασταν ο πρώτος επενδυτής επενδυτικών κεφαλαίων και, εκείνη την εποχή, ήταν μια εξειδικευμένη αγορά. Η κοινωνική δικτύωση ξεκίνησε ευρύτερα με τον ίδιο τρόπο και, ακριβώς όπως το Facebook δεν ήταν η πρώτη και μοναδική κοινωνική πλατφόρμα που αναπτύχθηκε σε μέγεθος, ούτε εμείς πιστεύουμε ότι το Kickstarter θα είναι η πρώτη και μοναδική πλατφόρμα crowdfunding που θα γίνει επικρατούσα τάση.»

Θέμα μεγέθους
Όμως το μέγεθος καθορίζει πόσο κερδοφόρα θα είναι μια επένδυση σε μια πλατφόρμα crowdfunding, είπαν οι επενδυτές. Παρότι η IndieGoGo είναι η μεγαλύτερη – 200.000 εκστρατείες και ανάπτυξη άνω του 1.000% τα τελευταία δύο χρόνια, – άλλες δεν είναι και τόσο επιτυχημένες.

Βγαίνουν τα νούμερα; Η Καντάβι αναρωτιέται: «Είναι αυτό το επίπεδο μεγέθους εφικτό; Νομίζω ναι».

«A & R για τα πάντα»
Ο Ντέιβιντ Χιρς, διευθύνων σύμβουλος στην Metamorphic Ventures – η οποία χρηματοδότησε τον αρχικό γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων της IndieGoGo – παρομοιάζει το crowdfunding με αυτό που η μουσική βιομηχανία αποκαλεί A & R, ή αλλιώς καλλιτέχνες και ρεπερτόριο. «Αν κοιτάξετε τη μουσική βιομηχανία, υπήρχε μια ολόκληρη στρατιά ανθρώπων που έβγαιναν στο κυνήγι για την αναζήτηση συγκροτημάτων,» είπε. «Ήταν η καλύτερη δουλειά στον κόσμο.» «Το Crowdfunding είναι ένα είδος A & R για τα πάντα,» είπε, δεδομένου ότι βοηθά τις καλύτερες ιδέες να ανεβαίνουν στην κορυφή. Αυτό ισχύει όχι μόνο για το περιεχόμενο αλλά και για προϊόντα.

Παρ ‘όλα αυτά, οι εταιρείες crowdfunding όπως η IndieGoGo είναι «ένα επίπεδο πληρωμής και crowdfunding που διατίθεται σε ιδέες και συναισθήματα και εμπόριο και σκοπούς», είπε. «Αυτό, για μας, το κάνει να αξίζει το ρίσκο και την αβεβαιότητα για την πρόβλεψη του μέλλοντος. Θεωρούμε ότι είναι τεράστιο εργαλείο, με παγκόσμια παρουσία».

Διαβάστε ακόμη: 

Οι εκατομμυριούχοι του Kickstarter

Heeeelp.me: To ελληνικό Kickstarter

Υποψήφιοι γονείς στρέφονται στη λύση του crowdfunding