H COCO-MAT «κοιμάται» ήσυχη τα βράδια

H COCO-MAT «κοιμάται» ήσυχη τα βράδια

Ο CEO της εταιρείας Κώστας Μαλτέζος εξηγεί πώς η εταιρεία στρωμάτων από μια αποθήκη στα Πατήσια έφτασε μέχρι την Κίνα. 

Στη σύγχρονη εποχή της οικονομικής αβεβαιότητας και των δυσβάσταχτων δημοσιονομικών μέτρων, που έχουν οδηγήσει χιλιάδες Έλληνες πολίτες να χάσουν κυριολεκτικά τον ύπνο τους, υπάρχει μια εταιρεία που «κοιμάται» ήσυχη τα βράδια. Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία όχι μόνο ανθίσταται στην κρίση, αλλά βλέπει το δίκτυό της να μεγαλώνει σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πρόκειται για την στρωματοποιία COCO MAT, η οποία κάνει επενδύσεις δημιουργώντας θέσεις εργασίας εντός και εκτός συνόρων. Έχοντας ήδη παρουσία σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Τζέντα, Βαρκελώνη, Σαγκάη, Αμβούργο, Άμστερνταμ και Μαδρίτη, διείσδυσε στην αγορά της Νότιας Κορέας ανοίγοντας ένα νέο κατάστημα στην Σεούλ και αύξησε των αριθμό των καταστημάτων που διατηρεί στο Βερολίνο. Η διεθνούς φήμης εταιρεία, στο πέρασμα των χρόνων, έχει αποκτήσει διάσημους πελάτες όπως ο Ντέϊβιντ Μπέκαμ και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

O Eμπνευστής της επωνυμίας COCO MAT  Παύλος Ευμορφίδης
O Eμπνευστής της επωνυμίας COCO MAT Παύλος Ευμορφίδης
O εμπνευστής της επωνυμίας COCO MAT Παύλος Ευμορφίδης

 

Το μεγάλο όραμα!
Το 1989 από ένα κατάστημα 200 τετραγωνικών μέτρων στα Πατήσια, που λειτουργούσε και ως αποθήκη, τρεις άνθρωποι, ο Παύλος Ευμορφίδης, ο αδερφός του Μιχάλης και ο Νικήτας Μαρκόπουλος ,ειδικευμένοι στην κατασκευή στρωμάτων, έχουν τη φαϊνή ιδέα να δημιουργήσουν την καλύτερη εταιρεία οικολογικών στρωμάτων στην Ελλάδα. Εμπνευστής της επωνυμίας COCO MAT ήταν ο Παύλος Ευμορφίδης, ο οποίος σκέφτηκε μια λέξη, που θα περιελάμβανε και το προϊόν αλλά και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο. Το πρώτο συνθετικό του brand προκύπτει από τη λέξη κοκοφοίνικας και το δεύτερο από τη λέξη mattress που σημαίνει στρώμα στα αγγλικά. Η εταιρεία, έχει πλέον διευρύνει τις δραστηριότητές της και όπως λέει στο FortuneGreece.com ο Δ/νων Σύμβουλος της COCO MAT, Κώστας Μαλτέζος, έχει μπει δυναμικά και στον κλάδο των ξενοδοχείων. Ήδη τα πρώτα πέντε concept COCO MAT hotels έχουν πάρει σάρκα και οστά και στην διοίκηση εξετάζουν την κατασκευή εργοστασίου στην Αμερική.

O CEO της εταιρείας Κων/νος Μαλτέζος.
O CEO της εταιρείας Κων/νος Μαλτέζος.
O CEO της εταιρείας Κων/νος Μαλτέζος.

Πώς ξεκινά η ιστορία της COCO MAT;
Ξεκινάει το 1989 όταν τρεις φίλοι, τα αδέρφια Παύλος και Μιχάλης Ευμορφίδης και ο Νικήτας Μαρκόπουλος, έχουν το όραμα να φτιάξουν, όχι τη μεγαλύτερη, αλλά την καλύτερη εταιρεία στον κόσμο. Όλα άρχισαν από ένα υπόγειο στα Πατήσια στο οποίο κατασκεύαζαν χειροποίητα στρώματα και με εντατική δουλειά κάποια στιγμή μεταφέρονται στην Ξάνθη στην Βιομηχανική Περιοχή. Το 1994 φτιάχνεται το retail network, στην Ελλάδα αρχικά, προχωράμε το 1998 με το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος στη Μαδρίτη και μετά το 2000 τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους με τη δημιουργία καταστημάτων σε όλη την Ευρώπη, την Κίνα, την Αμερική, φτάνοντας σήμερα σε ένα δίκτυο 26 καταστημάτων εκτός Ελλάδος.

Ποια είναι η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από την εταιρία;
Η αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε. Αυτό είναι το κλειδί. Πρέπει να έχει κανείς πολύ αγάπη γι’ αυτό που κάνει και να το πιστεύει.
Και φαντάζομαι καταλυτικό ρόλο παίζει για την εταιρεία ο όρος «οικολογικό».  Σίγουρα. Όλο αυτό το πράγμα είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας. Καθένας από μας έχει βάλει ένα μικρό κομμάτι σύμφωνα με τα δικά του πιστεύω. Βέβαια υπάρχουν και διαφωνίες μεταξύ μας, αλλά στο τέλος κάπου τα βρίσκουμε με βάσει τις αρχές που διέπουν την εταιρεία, όπως για παράδειγμα η ποιότητα. Ποιότητα για εμάς σημαίνει φυσικές πρώτες ύλες. Το μόνο σίγουρο ότι είμαστε όλοι συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι.

Διαβάστε επισης: Τα αγροτικά προϊόντα «βασιλιάς» των ελληνικών εξαγωγών

Το εργοστάσιο παραγωγής βρίσκεται στην Ξάνθη. Πόσο έχουν επηρεαστεί τα πράγματα στην πόλη από την κρίση;
Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα εκεί. Πλέον δραστηριοποιούμαστε εμείς και ένα ακόμα εργοστάσιο, από τα 60 εργοστάσια που ήταν πριν από 10 χρόνια. Δυστυχώς τα περισσότερα έχουν κλείσει. Πέραν κάποιων επενδύσεων που είχαν γίνει και ήταν άστοχες, ή εξυπηρετούσαν άλλους σκοπούς, η εικόνα είναι πολύ άσχημη. Γενικότερα στην επαρχία τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Είναι δυσκολότερα απ’ ότι στην Αθήνα. Στο εργοστάσιο της Ξάνθης απασχολούμε περί τους 100 εργαζόμενους.

Πώς γίνεται, ενώ το προϊόν είναι premium και κατ’ επέκταση ακριβό, να ανοίγουν διαρκώς καταστήματα, τη στιγμή που η αγοραστική δυνατότητα συρρικνώνεται;
Εμείς φέτος θα κλείσουμε με άνοδο 20% στις πωλήσεις στην Ελλάδα χωρίς να μπούμε στη λογική των εκπτώσεων. Πιστεύουμε ότι ο τζίρος θα κλείσει στα 19 εκατομμύρια το 2013. Θα διατηρήσουμε σαν κερδοφορία τα ίδια ποσοστά με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτό που έχει πολύ ενδιαφέρον για μας είναι το τι θα κάνουμε στο εξωτερικό, που δίνουμε μεγάλο βάρος.

Στο εσωτερικό βέβαια παίζει ρόλο και ο ανταγωνισμός που έχει δεχθεί τελευταία ένα πολύ μεγάλο πλήγμα. Υπάρχει δηλαδή ένα μερίδιο της αγοράς που το έχουμε κερδίσει εμείς, αλλά νομίζω ότι αυτό που έχει πραγματικά νόημα και μας δίνει πολύ δύναμη, είναι ότι κάποιος που αγοράζει το προϊόν μένει ευχαριστημένος και το μεταφέρει και στους γνωστούς του.

Το κόστος κατασκευής έχει ανέβει;
Όχι. Δεν έχει γίνει μεγάλη αύξηση των πρώτων υλών τα δυο τελευταία χρόνια. Κάποια στιγμή υπήρξαν αυξήσεις στο βαμβάκι και στο πούπουλο ή σε κάποια άλλα υλικά για άλλους όμως λόγους, που δεν έχουν να κάνουν με την ελληνική οικονομία. Αυξήσεις τις οποίες τις απορροφήσαμε ως εταιρεία, αλλά στο σύνολο ήταν μικρές.

Διαβάστε ακόμη: Business made in China για Έλληνες επιχειρηματίες

Δραστηριοποιείστε σε περισσότερες από 20 χώρες του εξωτερικού. Ποιες αγορές τα πηγαίνουν καλύτερα και ποιες νέες εξετάζετε;
Έχουμε βάλει δυο στόχους: τη γερμανική και την αμερικάνικη αγορά. Στη Γερμανία ανοίξαμε φέτος το δεύτερο κατάστημα και έχουμε βάλει στόχο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το 2014. Επίσης στην Αμερική υπάρχει ένα φιλόδοξο πλάνο. Ευελπιστούμε να ανοίξουμε 30 καταστήματα μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Coco Mat στη Σαουδική Αραβία.
Coco Mat στη Σαουδική Αραβία.
Coco Mat στη Σαουδική Αραβία.

Θα ήταν στα σχέδιά σας η δημιουργία μιας γραμμής παραγωγής στο εξωτερικό;
Έχουμε σχεδιάσει να κάνουμε μια γραμμή παραγωγής και στην Αμερική μόλις θα ανοίξουμε τα καταστήματα και θα έχουμε ένα κρίσιμο τζίρο, βάσει του οποίου θα έχει νόημα να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο. Εκτιμώ ότι μέσα στο 2015 θα έχει ξεκινήσει και η παραγωγή των προϊόντων COCOMAT στην Αμερική.

Πώς πηγαίνει το εγχείρημα των «concept cocomat hotels». Σε πόσα είμαστε αυτή τη στιγμή σε αριθμό και τι σχεδιάζετε;
Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των ξενοδοχείων με την επωνυμία μας ανέρχεται σε πέντε και υπάρχουν άλλα 20 που είναι μέλη του «affiliation group» που έχουμε φτιάξει. Δηλαδή το σύστημα λειτουργεί με τη μέθοδο του franchise; Όχι, είναι μέλη ενός γκρουπ που το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ο ύπνος της COCOMAT και μέσα από τις μηχανές κρατήσεων στέλνει πελάτες μας στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία. Φυσικά οι πελάτες αυτοί απολαμβάνουν προνόμια και προσφορές. Παράλληλα στα ξενοδοχεία θα αρχίσει να υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση –πρώτη φορά γίνεται αυτό– μια σύνδεση των καταστημάτων με τους πελάτες και τα ξενοδοχεία.

Δείτε: Ένα boutique ξενοδοχείο δια χειρός…Agrino!

Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα στον κλάδο;
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όλοι το γνωρίζουμε, τα πράγματα είναι τραγικά. Υπάρχει μια αίσθηση αναδιάταξης και ανακατέματος της τράπουλας. Περιμένουμε όλοι να δούμε τι θα γίνει. Εγώ πιστεύω ότι ο κλάδος θα ανακάμψει σε δυο χρόνια από τώρα θα βγουν και καινούργιοι παίχτες προφανώς, και θα δημιουργηθούν πάρα πολλές ευκαιρίες. Ήδη, εμείς έχουμε εκμεταλλευθεί μια ευκαιρία να κάνουμε reposition καταστημάτων και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Ποια είναι η στρατηγική που οδηγεί σε αύξηση της  κερδοφορία σας εν μέσω κρίσης;
Δεν αλλάξαμε καθόλου τον προσανατολισμό που είχαμε ως εταιρεία. Έχουμε ποιοτικά προϊόντα χωρίς να κάνουμε έκπτωση στην ποιότητα και έχουμε επιβραβευθεί γι’ αυτό. Ο κόσμος πραγματικά μένει ευχαριστημένος από τα προϊόντα μας και συνεχίζει να μας προτιμά. Έχουμε πολύ πιστούς πελάτες, που μας στέλνουν νέους πελάτες και αυτοί με τη σειρά τους στέλνουν άλλους.

Το ελληνικό ανθρακούχο νερό που κατέκτησε την Αμερική

cocomat2
Coco Mat Βερολίνο

Η Coco Mat με μια ματιά
– Ιδρύθηκε το 1989 και είναι σήμερα από τις ηγέτιδες εταιρείες στο χώρο των οικολογικών προϊόντων ύπνου λευκών ειδών και επίπλων για σπίτια και ξενοδοχεία.

– Τα κρεβάτια COCO MAT φτιάχνονται από φυσικά υλικά, επιλεγμένα για να προσφέρουν άριστες συνθήκες ύπνου, χωρίς τη χρήση μεταλλικών ελατηρίων.

– Σε όλα τα προϊόντα χρησιμοποιούνται φυσικά υλικά ανανεώσιμων πόρων, όπως ίνες κοκοφοίνικα, φυσικό καουτσούκ, μαλλί, βαμβάκι, φύκια, αλογότριχα, μετάξι, λινό, ξύλο και πούπουλο.

– Όλα τα προϊόντα της εταιρείας έχουν φερμουάρ, ώστε να μπορεί ο πελάτης να βλέπει τι αγοράζει. Το φερμουάρ αποτέλεσε άλλωστε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των προϊόντων της Coco-mat και βασικό «μοχλό» για την ανάπτυξη των πωλήσεων, εντός και εκτός Ελλάδας.

Coco Mat στην Κίνα
Coco Mat στην Κίνα
Coco Mat στην Κίνα