H COSMOTE έβαλε τη χώρα µας στην εποχή του 5G

H COSMOTE έβαλε τη χώρα µας στην εποχή του 5G
Πάντα φέρναμε πρώτοι στους συνδρομητές μας καινοτόμες τεχνολογίες και φροντίζαμε να αναβαθμίζουμε συνεχώς τις υποδομές μας για να καλύπτουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες τους, δήλωσε στο FORTUNE ο Executive Director Network Development & Operations Ομίλου ΟΤΕ, Γιώργος Τσώνης.

Χάρη στις επενδύσεις που θα υλοποιήσει µέσα στην επόµενη τετραετία, ύψους 2 δισ. ευρώ, ο όµιλος ΟΤΕ δηµιουργεί τις υποδοµές για την κοινωνία των Gigabit. Η ανάπτυξη των δικτύων 5G και Fiber To The Home, µε τις οποίες οι συνδροµητές θα απολαµβάνουν καλύτερη εµπειρία συνδεσιµότητας, υψηλότερες ταχύτητες Internet και πρωτοποριακές υπηρεσίες, όπου κι αν βρίσκονται, αποτελούν τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί η στρατηγική και το business plan των επόµενων ετών.

Πρόσφατα, η COSMOTE εγκαινίασε το 5G στην Ελλάδα, διαθέτοντας πρώτη εµπορικά δίκτυο πέµπτης γενιάς. Αρκετές περιοχές έχουν αρχίσει να απολαµβάνουν  τα οφέλη µιας τέτοιας επένδυσης, ενώ το µεγάλο στοίχηµα είναι η όσο το δυνατόν µεγαλύτερη πληθυσµιακή κάλυψη, καθώς και η επίτευξη υψηλών ταχυτήτων σε σύντοµο χρονικό διάστηµα.

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και αρκετές ακόµη πόλεις της Ελλάδας έχουν κάνει τεχνολογική στροφή 180 µοιρών, ενώ σε επιλεγµένες περιοχές οι µέγιστες ταχύτητες ξεπερνούν ήδη το 1Gbps. Μάλιστα, χάρη στη συνεργασία της COSMOTE µε τους µεγαλύτερους κατασκευαστές, διατίθεται η µεγαλύτερη γκάµα πιστοποιηµένων 5G συσκευών, που θα διευρύνεται συνεχώς. Σήµερα δε, περισσότερα από 20 5G Smartphones παρέχουν πρόσβαση στο COSMOTE 5G, καλύπτοντας κάθε ανάγκη από πλευρά τιµής και χαρακτηριστικών.

«Προχωράµε δυναµικά µε την ανάπτυξη του COSMOTE 5G. Η πληθυσµιακή κάλυψη του αναµένεται να ξεπεράσει το 50% έως το τέλος του 2021. Όσο προχωρά η ενεργοποίηση νέου φάσµατος συχνοτήτων και οι αδειοδοτήσεις των κεραιών, θα αυξάνεται η πληθυσµιακή κάλυψη και θα βελτιώνονται τα χαρακτηριστικά του δικτύου, όπως οι ταχύτητες mobile Internet, η ταχύτητα ανταπόκρισης του δικτύου (latency) κ.α. Σε αυτό παίζει ρόλο και η διάθεση κατάλληλων 5G συσκευών που θα µπορούν να υποστηρίξουν αυτά τα χαρακτηριστικά» αναφέρει ο Γιώργος Τσώνης, Executive Director Network Development & Operations του Οµίλου ΟΤΕ, προσθέτοντας πως, στην όλη προσπάθεια, εξίσου καταλυτικός είναι ο ρόλος των συµφωνιών που έχουν αναπτυχθεί µε δίκτυα του εξωτερικού, για παροχή 5G roaming στους συνδροµητές σε κάποιες χώρες, ενώ προσεχώς θα υπάρξει επέκταση σε περισσότερες. «Πάντα φέρναµε πρώτοι στους συνδροµητές µας καινοτόµες τεχνολογίες και φροντίζαµε να αναβαθµίζουµε συνεχώς τις υποδοµές µας για να καλύπτουν τις συνεχώς αυξανόµενες ανάγκες τους. Για να παρέχουµε κορυφαία εµπειρία συνδεσιµότητας και mobile Internet, εξελίσσουµε συνεχώς το µεγαλύτερο δίκτυο κινητής της χώρας» επισηµαίνει.

Προχωράµε δυναµικά µε την ανάπτυξη του COSMOTE 5G. Η πληθυσµιακή κάλυψη αναµένεται να ξεπεράσει το 50% έως το τέλος του 2021.

Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία 3 χρόνια έχει αυξηθεί η χωρητικότητα του δικτύου κινητής κατά 77%. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα οι χρήστες να απολαµβάνουν ακόµα καλύτερη εµπειρία από το δίκτυό της COSMOTE, παρά τον τετραπλασιασµό της κίνησης mobile data. Μάλιστα η καλύτερη επιβεβαίωση ήρθε για τη διοίκηση της COSMOTE µέσα από την κατάκτηση του βραβείου για «το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα», στα Speedtest AwardsTM της Ookla®, το οποίο της απονεµήθηκε για όγδοη συνεχή φορά.

Ο κ. Τσώνης διευκρινίζει πως το 5G δεν αποτελεί απλά την επόµενη γενιά ασύρµατης επικοινωνίας, αλλά εγκαινιάζει µια εποχή υψηλών ταχυτήτων και απεριόριστων δυνατοτήτων. Έχει σχεδιαστεί για να ανταποκριθεί στην πολύ µεγάλη αύξηση της κίνησης δεδοµένων και τις ανάγκες συνδεσιµότητας της σηµερινής σύγχρονης κοινωνίας, στην αποτελεσµατική υποστήριξη δισεκατοµµυρίων, παράλληλα συνδεδεµένων, συσκευών (Internet of Things) και στην πραγµατοποίηση καινοτόµων εφαρµογών που θα αλλάξουν θεαµατικά τον τρόπο που ζούµε.

Όπως αναφέρει, µέσω των δικτύων 5ης γενιάς οι καταναλωτές θα µπορούν µελλοντικά να απολαµβάνουν: 

  • Πολύ υψηλές ταχύτητες Mobile Internet, που θα φτάνουν έως και τα 10Gbps (10 φορές πιο γρήγορο από το δίκτυο 4G).
  • Σχεδόν µηδενικό χρόνο απόκρισης δικτύου (latency), ο οποίος θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι σηµαντικό για αρκετές δηµοφιλείς εφαρµογές (gaming, real-time apps) και χάρη σε αυτό θα γίνουν πραγµατικότητα η αποµακρυσµένη χειρουργική επέµβαση, η αυτόνοµη οδήγηση και οι ζωντανές ολογραφικές τηλεφωνικές κλήσεις.
  • Μεγαλύτερη χωρητικότητα έως και 100 φορές, που σηµαίνει ότι πολύ περισσότερα άτοµα θα µπορούν να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα, κάνοντας χρήση απαιτητικών, σε ταχύτητα και απόκριση, υπηρεσιών, ακόµη και σε πυκνοκατοικηµένες περιοχές
  • Υποστήριξη πολύ µεγάλου αριθµού συνδεδεµένων συσκευών, που θα µπορούν να φτάσουν έως και το 1.000.000 ανά τετραγωνικό χιλιόµετρο. Αυτό αναµένεται να αλλάξει τον κόσµο του Internet of Things όπως το ξέραµε, αφού σχεδόν τα πάντα, συσκευές, αισθητήρες, οχήµατα κ.λπ. θα είναι διασυνδεδεµένα.

Το 5G μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας

Τα επόµενα χρόνια, καινοτόµες εφαρµογές, που αξιοποιούν το 5G, θα αλλάξουν πολλούς κλάδους της οικονοµίας, όπως τους ξέραµε έως σήµερα. Από τη Γεωργία και το Retail, µέχρι τη Βιοµηχανία και την Υγεία. Αποµακρυσµένες χειρουργικές επεµβάσεις, ζωντανές ολογραφικές κλήσεις, ψυχαγωγία κι εκπαίδευση µέσω εικονικής (VR) και επαυξηµένης πραγµατικότητας (AR), αυτοµατοποιηµένα εργοστάσια, αλλά και η ανάπτυξη έξυπνων πόλεων είναι κάποιες από τις απεριόριστες δυνατότητες που ανοίγονται µπροστά µας και θα αλλάξουν θεαµατικά τον τρόπο που ζούµε, εργαζόµαστε και διασκεδάζουµε τα επόµενα χρόνια, χάρη στα δίκτυα πέµπτης γενιάς Προσπαθώντας να δώσει µια “γεύση” από το µέλλον, ο κ. Τσώνης παραθέτει δύο παραδείγµατα από τον τοµέα της Υγείας και τις Έξυπνες Πόλεις. Στην πρώτη περίπτωση, εξηγεί πως, µέσω των καινοτόµων ψηφιακών λύσεων που θα δηµιουργήσει η τεχνολογία 5G, θα αυξηθεί  η αποτελεσµατικότητα του δηµόσιου και του ιδιωτικού συστήµατος υγείας. Η δυνατότητα αποµακρυσµένης παρακολούθησης ασθενών σε πραγµατικό χρόνο, µέσω φορητών συσκευών, η χρήση ιατρικών ροµπότ σε περιπτώσεις που απαιτούν πρωτόκολλα αυστηρής ασφάλειας, η γρήγορη µεταφορά µεγάλων αρχείων και µελλοντικά οι αποµακρυσµένες ιατρικές επεµβάσεις, θα αλλάξουν την αίσθηση ασφάλειας των πολιτών, όπου κι αν βρίσκονται, καθώς θα βελτιωθούν σηµαντικά η πρόληψη, διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία.

Ταυτόχρονα, το δίκτυο 5G, χάρη στη δυνατότητα να συνδέει µεταξύ τους εκατοµµύρια συσκευές και να µεταδίδει δεδοµένα σε σχεδόν πραγµατικό χρόνο, θα συµβάλλει στην ανάπτυξη έξυπνων πόλεων, θα βελτιώσει την καθηµερινότητα των πολιτών και θα προστατεύσει το αστικό περιβάλλον. Η µετακίνηση µέσω συνδεδεµένων οχηµάτων χωρίς οδηγό, η real time παρακολούθηση των δηµόσιων συγκοινωνιών, οι έξυπνοι χώροι στάθµευσης µε ζωντανή ενηµέρωση διαθεσιµότητας και η βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας µε έξυπνα φανάρια, είναι κάποιες από τις εφαρµογές που θα απαντήσουν στις µεγάλες προκλήσεις των σύγχρονων πόλεων, όπως η αύξηση του πληθυσµού και η αυξηµένη κυκλοφοριακή συµφόρηση.

«Τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα υψηλού επιπέδου είναι απαραίτητα στη νέα ψηφιακή εποχή. Είναι οι ψηφιακές λεωφόροι, πάνω από τις οποίες θα περνάνε όλες οι καινοτόµες υπηρεσίες του µέλλοντος. Η κρισιµότητα των υποδοµών φάνηκε κι εν µέσω της κρίσης που προκάλεσε η πανδηµία COVID-19. Τότε που όλοι µας, από τη µια µέρα στην άλλη,  αναγκαστήκαµε να προσαρµοστούµε σε µια νέα πραγµατικότητα, όπου όλα γίνονται ψηφιακά. Η εργασία, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία, οι αγορές κ.ο.κ».

Για τον κ. Τσώνη, το 5G θα αποτελέσει στο µέλλον τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και της οικονοµίας κι ως εκ τούτου, θα ισχυροποιήσει το ρόλο των τηλεπικοινωνιών. Θα επιτρέψει την ανάπτυξη ενός δυναµικού οικοσυστήµατος παρόχων, τεχνολογιών, τερµατικών, εφαρµογών, περιεχοµένου, δεδοµένων, καθώς και χρηστών.

«Είναι στο χέρι της Πολιτείας να µεγιστοποιήσει τα οφέλη από την ανάπτυξη του 5G, µέσω της παροχής κινήτρων στα µέλη του οικοσυστήµατος 5G και της υλοποίησης κάποιων εµβληµατικών έργων µε enabler το 5G, µε τελικό στόχο τη βελτίωση της καθηµερινότητας των πολιτών. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα βοηθήσει σηµαντικά και το ταµείο «Φαιστός», που θα επενδύσει σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την ανάπτυξη 5G προϊόντων και υπηρεσιών» καταλήγει.