H δουλειά που σε κάνει να ωριμάσεις γρήγορα

H δουλειά που σε κάνει να ωριμάσεις γρήγορα

Τι σημαίνει να είσαι διευθύνων σύμβουλος μιας νεοφυούς επιχείρησης.

του Κάιλ Στάλτζερ*

Είτε είναι για έξι μήνες ή για έξι χρόνια, το να είσαι ο διευθύνων σύμβουλος μιας νεοφυούς επιχείρησης σε πηγαίνει πραγματικά μπροστά, κι αυτή η πρόοδος είναι πολύ πέρα από την ορισμένη εστίαση της εταιρείας. Η διοίκηση μιας startup αναγκάζει τους ανθρώπους να ωριμάσουν, να προσαρμοστούν και να μάθουν ταχύτερα από κάθε εναλλακτική πορεία σταδιοδρομίας (MBA, δουλειά σε εταιρεία συμβούλων, κλπ).

1. Πρώτα απ’ όλα, θα αναπτύξετε ένα σύστημα απόκρισης στην πίεση, καθώς και την ικανότητα να αντέχετε τις δυσκολίες. Μαθαίνετε να λαμβάνετε αποφάσεις που επηρεάζουν την εταιρεία και τη φήμη σας, και να το κάνετε αυτό σε αβέβαιους καιρούς. Ορισμένες αποφάσεις θα είναι καλές και κάποιες θα αποδειχθούν λάθος, αλλά ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αναπτύξετε αυτή τη δυνατότητα είναι μέσω της εμπειρίας. Κι αυτή η εμπειρία επιταχύνεται σημαντικά όταν κάποιος έχει τον ρόλο του επικεφαλής μιας startup. Είναι ένα αντανακλαστικό που μαθαίνεται – δεν μπορεί να προσομοιωθεί ή να αντληθεί από την ιστορία κάποιου άλλου. Σκεφτείτε πόσο πολύτιμη είναι αυτή η ικανότητα για το υπόλοιπο της ζωής σας, ανεξάρτητα από την επαγγελματική πορεία σας.

2. Θα μάθετε γρήγορα πού έχετε μοναδικά ταλέντα και τι είναι αυτό για το οποίο νοιάζεστε πραγματικά, ή αυτό που απολαμβάνετε επαγγελματικά. Αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε γρήγορα τα αντίστροφα αυτών των δύο, τα οποία είναι εξίσου πολύτιμα – πού υπολείπεστε, και για ποια στοιχεία δυσκολεύεστε να επιδείξετε ενδιαφέρον. Όλο αυτό είναι μια απίστευτη «προκαταβολή» της μελλοντικής ευτυχίας σας, ιδιαίτερα αν η στιγμή της συνταξιοδότησής σας είναι μακριά. Γιατί; Επειδή μπορείτε από τώρα να καθοδηγήσετε τον εαυτό σας επαγγελματικά για το υπόλοιπο της εργάσιμης ζωής σας, γνωρίζοντας τι θα σας κάνει ευτυχισμένο και τι δυστυχισμένο.

3. Το πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι θα αποκτήσετε οπτική του …δάσος από το επίπεδο των …δέντρων. Θα κατανοήσετε πώς να λαμβάνετε αποφάσεις υπολογίζοντας τις παράπλευρες συνέπειες, μέσα από πολλαπλές οπτικές γωνίες. Και όλα αυτά θα τα αντιληφθείτε ευκολότερα ως διευθύνων σύμβουλος μιας startup παρά αν έχετε έναν ρόλο ή μια θέση σε μια μεγαλύτερη εταιρεία. Σε αυτές τις θέσεις εργασίας, έχετε δύο ή τρεις κύριους στόχους για κάθε χρόνο, και όλο το χρόνο στη διάθεσή σας για να σχεδιάσετε και να εκτελέσετε. Ως διευθύνων σύμβουλος μιας νεοφυούς επιχείρησης, όμως, τα ερεθίσματα είναι δυναμικά και οι αποφάσεις σας θα πρέπει να είναι καλά υπολογισμένες επειδή επηρεάζουν άλλους ανθρώπους, σχέδια και τακτικές. Αυτή είναι η πιο σημαντική δεξιότητα, διότι καθώς προχωρά η ζωή σας, οι αποφάσεις γίνονται πιο δυναμικές. Οικογένεια, παιδιά, σπίτια, αυτοκίνητα, εκπαίδευση: Όλα αυτά είναι τεράστιες αποφάσεις που έχουν σημαντικές παράπλευρες συνέπειες. Το να βλέπετε αυτές τις αποφάσεις από ψηλά είναι κάτι που θα μάθετε να κάνετε ως διευθύνων σύμβουλος μιας startup.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι το να είστε CEO μιας νεοφυούς επιχείρησης θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε δεξιότητες που βελτιώνουν τη ζωή σας, οι οποίες ειδάλλως είναι δύσκολο να αναπτυχθούν χωρίς πρακτική εμπειρία.

Ο Κάιλ Στάλτζερ είναι διευθύνων σύμβουλος της Tackk.