H επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία δοκιμάζει τις αγορές

H επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία δοκιμάζει τις αγορές

Μεγάλη πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων και άνοδος του χρυσού. 

Η αυξανόμενη απειλή πολέμου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας αναστάτωσε τις αγορές και ώθησε τους επενδυτές να αναζητήσουν πιο ασφαλή καταφύγια, με τα χρηματιστήρια μετοχών να καταγράφουν μεγάλες ζημίες και την τιμή του χρυσού να αυξάνεται σε υψηλό τεσσάρων μηνών.

Συγκεκριμένα ο πανευρωπαϊκός δείκτης τιμών μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει απώλειες 1,53%, ενώ η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,58%. Η τιμή του χρυσού αυξάνεται κατά 1,85% στα 1.345,80 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ άνοδο 1,86% σημειώνει και η τιμή του πετρελαίου μπρεντ που έφθασε τα 111,10 δολάρια το βαρέλι.

Κατρακύλησε το ρούβλι
Η απειλή των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών για οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία έφθασε στις αγορές, πλήττοντας περισσότερο τα ρωσικά επενδυτικά μέσα και αναγκάζοντας τη ρωσική κεντρική τράπεζα να αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού της κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 7%. Οι δύο βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Μόσχας, ο Micex και ο RTS, σημείωναν πτώση 11,52% και 13,11% αντίστοιχα περίπου στις 14:30 ώρα Ελλάδας. Εξάλλου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χρηματιστών, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας πούλησε σήμερα ως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 2% του χρυσού και των αποθεμάτων της σε ξένο συνάλλαγμα, για να περιορίσει την πτώση του ρουβλιού.

Το ευρώ ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του τα 50 ρούβλια, φτάνοντας σήμερα για μικρό χρονικό διάστημα τα 51,20 ρούβλια, όμως στη συνέχεια υποχώρησε στα 50,32. Το δολάριο πέρασε πάνω από το όριο των 37 ρουβλιών, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ρεκόρ που είχε καταγράψει στη διάρκεια της κρίσης του 2009.

Διαβάστε σχετικά: Με οικονομική απομόνωση απειλεί τη Ρωσία η G7

Μαζικές απώλειες στα χρηματιστήρια, κερδισμένος ο χρυσός
Κανένα μεγάλο περιφερειακό χρηματιστήριο δεν απέφυγε τις μαζικές πωλήσεις, καθώς όλα κατέγραφαν απώλειες μεγαλύτερες από 1% και ο δείκτης του γερμανικού χρηματιστηρίου DAX επλήγη ιδιαίτερα, υποχωρώντας 2,5%. Είχε προηγηθεί η υποχώρηση των ασιατικών χρηματιστηρίων, με τον δείκτη MSCI για τις μετοχές της Ασίας και του Ειρηνικού (εκτός της Ιαπωνίας) να καταγράφει ζημιές 0,9% και τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei ζημιές 1,4%.

Το μεγαλύτερο όφελος από τη διάθεση αποστροφής του κινδύνου των επενδυτών είχαν ο χρυσός, τα γερμανικά ομόλογα και το ιαπωνικό γεν και άλλα νομίσματα που θεωρούνται ως ασφαλή καταφύγια σε περιόδους αυξημένης έντασης, ενώ η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε από τις προοπτικές για τη ζήτησή του. Οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία επίσης βάρυναν τις αγορές, καθώς ένας δείκτης αγορών διευθυντών υποδήλωσε ότι ο κινεζικός μεταποιητικό τομέας συρρικνώθηκε ξανά τον Φεβρουάριο.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε 0,2% στα 1,3771 δολάρια, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης θεωρείται ότι είναι ευάλωτη εξ αιτίας της εξάρτησής της από την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, μέρος του οποίου έρχεται μέσω της Ουκρανίας. Η ανησυχία ότι ο Πρόεδρος Πούτιν μπορεί να παρέμβει σε αυτές τις ροές αερίου εάν η κατάσταση κλιμακωθεί περαιτέρω και η προοπτική της αύξησης της ζήτησης σε περίπτωση πολέμου, οδήγησαν σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Πέραν της ανησυχίας για μία ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, δεν ήταν σαφές εάν η προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας μπορεί να διασφαλίσει κεφάλαια για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Gazprom σε Ουκρανία: «Πληρώστε ή αυξάνουμε τις τιμές»