H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ζήτησε από την Coinbase να σταματήσει συναλλαγές σε cryptos

H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ζήτησε από την Coinbase να σταματήσει συναλλαγές σε cryptos
Photo Illustrating Coinbase in Suqian, Jiangsu Province, China on June 6, 2023 (Photo Illustration by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ πρότεινε μια αλλαγή που θα είχε προκαλέσει το τέλος του κλάδου των κρυπτονομισμάτων στη χώρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Coinbase δήλωσε ότι η απαίτηση των αξιωματούχων των ΗΠΑ να σταματήσει η διαπραγμάτευση όλων των assets εκτός από το Bitcoin θα σήμαινε το τέλος του κλάδου των κρυπτονομισμάτων όπως τον ξέρουμε.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στους Financial Times, ο Brian Armstrong, διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Coinbase, αποκάλυψε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) πρότεινε στην εταιρεία του να προβεί στην αλλαγή, ενώ ο οργανισμός ετοιμαζόταν να μηνύσει την εταιρεία επειδή φέρεται να λειτουργούσε ως μη εγγεγραμμένος χρηματιστής.

Εάν η Coinbase είχε συμμορφωθεί με το αίτημα της SEC, θα είχε διαγράψει κάθε ένα από τα περισσότερα από 200 token που προσφέρει, εκτός από το Bitcoin -το πιο εμπορεύσιμο κρυπτονόμισμα στον κόσμο.

Αυτό θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο που θα σήμαινε ότι οι περισσότερες αμερικανικές εταιρείες κρυπτονομισμάτων θα έμεναν να λειτουργούν παράνομα, εκτός αν εγγράφονταν στη SEC, σύμφωνα με τους FT.

«Δεν είχαμε πραγματικά άλλη επιλογή σε εκείνο το σημείο. Η διαγραφή κάθε asset εκτός από το Bitcoin, το οποίο παρεμπιπτόντως δεν είναι αυτό που λέει ο νόμος, θα σήμαινε ουσιαστικά το τέλος του κλάδου των κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Armstrong στο δημοσίευμα σχετικά με την απόφαση της Coinbase να απορρίψει το αίτημα της SEC.

«Ήταν κάπως εύκολη η επιλογή… ας πάμε στο δικαστήριο και ας μάθουμε τι θα πει το δικαστήριο. Επέστρεψαν σε εμάς και μας είπαν… ‘πιστεύουμε ότι κάθε asset εκτός από το Bitcoin αποτελεί κινητή αξία’. Εμείς ρωτήσαμε ‘πώς καταλήγετε σε αυτό το συμπέρασμα; Δεν είναι αυτή η δική μας ερμηνεία του νόμου’. Και απάντησαν ‘δεν πρόκειται να σας το εξηγήσουμε, πρέπει να διαγράψετε κάθε asset εκτός από το Bitcoin’».

Όλο αυτό αντανακλά μια διαμάχη σχετικά με το πώς θα πρέπει να ταξινομηθούν – και, ως εκ τούτου, να ρυθμιστούν – τα κρυπτονομίσματα.

Ο πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, έχει καταστήσει σαφές ότι πιστεύει πως τα περισσότερα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να ταξινομηθούν ως κινητές αξίες, αλλά έχει παραδεχθεί ότι το Bitcoin αποτελεί εξαίρεση που θα έπρεπε να ταξινομηθεί ως βασικό εμπόρευμα.

Η ταξινόμηση των assets καθορίζει ποια ρυθμιστική αρχή -η SEC ή η Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών Βασικών Εμπορευμάτων (CFTC)- τα εποπτεύει.

Στην αγωγή του Ιουνίου, η SEC κατηγόρησε την Coinbase ότι δεν είχε εγγραφεί στον οργανισμό ως χρηματιστής, εθνικό χρηματιστήριο αξιών και φορέας εκκαθάρισης. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ορισμένα crypto assets που προσφέρονται στο ανταλλακτήριο της Coinbase -συμπεριλαμβανομένων των δημοφιλών tokens Solana, Cardano και Polygon- ήταν μη εγγεγραμμένες κινητές αξίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: