H Fed προειδοποιεί για «φούσκα» και ακραία διολίσθηση στη Wall Street

H Fed προειδοποιεί για «φούσκα» και ακραία διολίσθηση στη Wall Street
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για ακραία διολίσθηση στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, στην πρώτη «στροφή» των επενδυτών, προειδοποιεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves – Fed).

Πιο συγκεκριμένα, στην εξαμηνιαία Έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα δηλώνει ότι, παρότι το σύστημα διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τη σταθερότητά του ακόμη και εν μέσω της πανδημίας Covid-19, έχουν αυξηθεί οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, το διάστημα 2020 – 2021 οι επενδυτές έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη από τις μετοχές, τα εταιρικά ομόλογα και τα κρυπτονομίσματα. Επίσης, έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια σε εταιρείες ειδικού σκοπού (SPAC) που προορίζονται για αριθμό εξαγορών κατά την είσοδο εταιρειών στο χρηματιστήριο.

Η έκθεση σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος ακραίας διολίσθησης εάν το επενδυτικό συναίσθημα μεταστραφεί.  

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος, Jerome Powell, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι της Fed, έχουν κατ’ επανάληψη εκφράσει την ανησυχία τους για τα ύψη στα οποία βρίσκεται η Wall Street και για την άνοδο στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Ο Powell, βέβαια, υποστηρίζει ότι όσο τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά, οι αποτιμήσεις είναι δικαιολογημένες.

Σε μια συνοδευτική δήλωση, ο κυβερνήτης της Fed, Lael Brainard, επισημαίνει τη σημασία να διασφαλιστεί το σύστημα: «Οι υψηλές τιμές στις χρηματιστηριακές αξίες εν μέρει αντικατοπτρίζουν το χαμηλό επίπεδο των αποδόσεων στα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου. Ωστόσο, οι αποτιμήσεις για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία αυξάνονται δυσανάλογα – ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται δείκτες που αντιστοιχούν στις αποδόσεις των ομολόγων. Σε αυτό το πλαίσιο, εκ των πραγμάτων τα περιουσιακά στοιχεία είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε σημαντικές πτώσεις, σε περίπτωση που οι επενδυτές κρίνουν ότι δεν πρέπει να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τα κεφαλαιακά αποθέματά τους».

«Οι ευπάθειες που σχετίζονται με την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου αυξάνονται. Οι αποτιμήσεις σε μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία συνέχισαν να αυξάνονται σε σχέση με τα επίπεδα που είχαν στα τέλη του περασμένου έτους» υποστηρίζει ο Brainard και συνεχίζει: Ο συνδυασμός φουσκωμένων αποτιμήσεων με τα πολύ υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη διόρθωση (repricing).