H Ινδία βρίσκεται στο χείλος μιας ενεργειακής κρίσης, καθώς τα αποθέματα άνθρακα έφτασαν σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο

H Ινδία βρίσκεται στο χείλος μιας ενεργειακής κρίσης, καθώς τα αποθέματα άνθρακα έφτασαν σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο
A worker checks stocks of Liquefied Petroleum Gas (LPG) cylinders following an increase of RS.25 (0.34 USD) per cylinder, in Hyderabad on September 2, 2021. (Photo by NOAH SEELAM / AFP) Photo: AFP
Τα αποθέματα άνθρακα σε πάνω από τα μισά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της χώρας θα μπορούσαν να εξαντληθούν σε τρεις ημέρες ή και λιγότερο.

του Biman Mukherji

Η Ινδία, ο τέταρτος μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, αντιμετωπίζει μια ιδιαίτερης έντασης κρίση ενέργειας.

Την Πέμπτη, η Κεντρική Αρχή Ηλεκτρισμού της Ινδίας προειδοποίησε ότι τα αποθέματα άνθρακα σε πάνω από τα μισά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της χώρας θα μπορούσαν να εξαντληθούν σε τρεις ημέρες ή και λιγότερο, καθώς η μετα-πανδημική άνοδος της μεταποίησης αύξησε τη ζήτηση για ενέργεια και έπιασε τους παραγωγούς ενέργειας απροετοίμαστους.

«Κανείς δεν πίστευε ότι η βιομηχανική ζήτηση θα ανέβαινε τόσο γρήγορα, οπότε οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας δεν μπήκαν στον κόπο να αναπληρώσουν τα αποθέματα άνθρακα», λέει ο Nitin Bansal, αναπληρωτής διευθυντής της India Ratings and Research. «Αλλά τώρα τα αποθέματα εξαντλούνται μέρα με τη μέρα».

Την Τετάρτη, η Ομοσπονδία Ινδικών Βιομηχανιών Ορυκτών προειδοποίησε το Υπουργείο Άνθρακα της Ινδίας ότι η έλλειψη άνθρακα έχει δημιουργήσει «μια εξαιρετικά επισφαλή κατάσταση για τους καταναλωτές άνθρακα, κυρίως για τη βιομηχανία αλουμινίου και χάλυβα» και δήλωσε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να προκαλέσει το κλείσιμο εργοστασίων.

Εντωμεταξύ, στο νότιο κρατίδιο της Κεράλα, οι αξιωματούχοι ζήτησαν από τα νοικοκυριά να αποφεύγουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών μετά τη δύση του ηλίου, προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια, ενώ το Reuters αναφέρει ότι «απρογραμμάτιστες διακοπές» έχουν εμφανιστεί και σε πόλεις της βόρειας Ινδίας. Ο Bansal λέει ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν διακοπές ρεύματος σε άλλα ινδικά κρατίδια καθώς η βιομηχανική ζήτηση της Ινδίας ενισχύεται, κι όλο αυτό απειλεί να ανακόψει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Σύμφωνα με την ινδική Αρχή Ηλεκτρισμού, τα αποθέματα άνθρακα σε 110 από τα εργοστάσια έχουν φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα. Για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα και τα εργοστάσια σε λειτουργία, οι διαχειριστές των 135 ανθρακικών μονάδων της Ινδίας κάνουν αγώνα δρόμου για να αναπληρώσουν τις πρώτες ύλες και να σώσουν την Ινδία από μια καθηλωτική ενεργειακή κρίση.

Όμως, δύο σημαντικά ζητήματα – η στάσιμη τοπική παραγωγή και η εκτίναξη του κόστους των εισαγωγών άνθρακα – σημαίνουν ότι η έλλειψη άνθρακα στην Ινδία θα μπορούσε να διαρκέσει και τον χειμώνα.

Πηγή: fortune.com