H Ισλανδία διακόπτει τη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.

H Ισλανδία διακόπτει τη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.

Η εκλεγμένη κυβέρνηση τηρεί την προεκλογική της υπόσχεση και ανακοινώνει πως τερματίζει τη διαδικασία ένταξης της Ισλανδίας στην Ευρ. Ένωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας Γκούναρ Μπράγκι Σβάινσον ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εξέλιξη ήταν μάλλον αναμενόμενη από την κυβέρνηση που σχηματίστηκε τον Απρίλιο από τον συνασπισμό κομμάτων της ευρωσκεπτικιστικής κεντροδεξιάς, η οποία κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με την υπόσχεσή ότι θα τερματίσει την διαδικασία ένταξης της Ισλανδίας στην Ε.Ε..

«Διαλύσαμε την ομάδα διαπραγματεύσεων και πλέον δεν θα πραγματοποιηθεί καμία σύνοδος. Η Ευρ. Ένωση αποφάσισε ότι δεν θα υπάρξει άλλη καταβολή χρημάτων από τον μηχανισμό προενταξιακής βοήθειας (IAP)», δήλωσε ο Σβάινσον κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο.

Η Ε.Ε. είχε δώσει στην Ισλανδία 5,8 εκατομμύρια ευρώ για το 2013 στο πλαίσιο του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας, μετά την υποβολή του αιτήματος του Ρέικιαβικ το 2009.

«Σύσσωμη η κυβέρνηση συμφωνεί. Η διαδικασία έχει ανασταλεί, τίποτα δεν έχει κλείσει, θέλουμε να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με την Ε.Ε. χωρίς να ενταχθούμε σε αυτήν», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε ακόμη: To «ηφαίστειο» της Ισλανδίας ξυπνά ξανά