H κυβέρνηση αισιοδοξεί για συμφωνία με την τρόικα

H κυβέρνηση αισιοδοξεί για συμφωνία με την τρόικα

Τι απαντούν Στουρνάρας και Βενιζέλος στις δηλώσεις του Όλι Ρεν. 

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης ήταν το θέμα της οικονομίας και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με τον Γιάννη Στουρνάρα να εμφανίζεται αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας, καθώς, όπως είπε, δεν απομένει πολύς χρόνος. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε και στις επικρίσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για καθυστερήσεις, τονίζοντας ότι λάθη έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το τρέχον εξάμηνο είναι εξαιρετικά πυκνό, καθώς είναι το εξάμηνο που πρέπει να πιάσουν τόπο οι θυσίες των Ελλήνων και να βγούμε οριστικά στο ξέφωτο της εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο «εις πείσμα αυτών που επενδύουν πολιτικά στην ύπαρξη της κρίσης και του μνημονίου».

Διαβάστε ακόμη: Ο Όλι Ρεν στο ρόλο του «κακού» για την Ελλάδα

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα πριν από το επόμενο Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι «η ισχυρή δόση αισιοδοξίας» του οφείλεται στα «πάρα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα των θυσιών των πολιτών. Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι μοναδική, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και «άρα, τώρα έχουμε να κάνουμε μόνο με διαρθρωτικά μέτρα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, που εκσυγχρονίζουν το κράτος, που ανοίγουν την αγορά και άρα είναι μέτρα που τα θέλει ο πολίτης. Επίσης, είπε, «έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή και να αποκαταστήσουμε αδικίες μέσα από το πρωτογενές πλεόνασμα και την έναρξη της αντίστροφης διαδικασίας: ως τώρα όλοι έπρεπε να συνεισφέρουν, τώρα το κράτος μπορεί να ανταποδώσει στις ευαίσθητες ομάδες».

Διαβάστε επίσης: Την Δευτέρα ξεκινούν οι συζητήσεις με την τρόικα

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο βοηθούν δηλώσεις όπως του επιτρόπου Όλι Ρέν «που χρεώνει τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση με την τρόικα στους Έλληνες», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει για κανέναν διεθνή ή ευρωπαϊκό παράγοντα, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι γεγονός πως υπάρχει επί χρόνια μια άδικη διεθνής συζήτηση βασισμένη σε στερεότυπα για τη χώρα και πως «η ανακύκλωση αυτής της συζήτησης αδικεί την Ελλάδα». Τώρα, σημείωσε, πρέπει να μιλήσουμε επί τη βάση αριθμών και στοιχείων και υπογράμμισε ότι τα στερεότυπα αυτήν τη στιγμή διαψεύδονται.