H κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα «εξαϋλώνει» τα κέρδη των εταιρειών – Οι μεγάλοι «χαμένοι»

H κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα «εξαϋλώνει» τα κέρδη των εταιρειών – Οι μεγάλοι «χαμένοι»
A picture taken during an organised tour by Yemen's Huthi rebels on November 22, 2023 shows the Galaxy Leader cargo ship (R), seized by Huthi fighters two days earlier, approaching the port in the Red Sea off Yemen's province of Hodeida. The Bahamas-flagged, British-owned Galaxy Leader, operated by a Japanese firm but having links to an Israeli businessman, was headed from Turkey to India when it was seized and re-routed to Hodeida November 19, according to maritime security company Ambrey. The Huthis said the capture was in retaliation for Israel's war against Hamas, sparked by the October 7 attack by the Palestinian militants who killed 1,200 people and took around 240 hostages, according to Israeli officials. (Photo by AFP)
Αρκετές εταιρείες ήδη προειδοποιούν για τις επιπτώσεις…

Θέμα χρόνου είναι να γίνει αισθητός ο αντίκτυπος της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα στις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών, καθώς οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα ναεντείνονται διαταράσσοντας τις αποστολές όλων των ειδών, από αυτοκίνητα μέχρι ενέργεια. 

Πολλές επιχειρήσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς βιώνουν τις επιπτώσεις της έντασης που επικρατεί στα στενά του Σουέζ.

Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla Inc. σχεδιάζει να διακόψει τη λειτουργία του γερμανικού εργοστασίου της, ενώ η σουηδική Volvocar AB ανακοίνωσε τριήμερη διακοπή στο βελγικό της εργοστάσιο. Οι βρετανοί λιανοπωλητές Tesco Plc, Marks & Spencer Group Plc και Next Plc έχουν επισημάνει τον κίνδυνο υψηλότερων τιμών για τους καταναλωτές.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τουλάχιστον 2.300 πλοία αναγκάζονται να κάνουν μεγάλες παρακάμψεις για να αποφύγουν τις επιθέσεις των μαχητών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα – μια πλωτή οδό που συνήθως διαχειρίζεται πάνω από το 12% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου. 

Οι κεντρικοί τραπεζίτες προειδοποιούν για άνοδο του πληθωρισμού που θα μπορούσε να εμποδίσει τη μείωση των επιτοκίων. Για πολλές εταιρείες, ειδικά στην Ευρώπη, έχουν αυξηθεί οι χρόνοι διέλευσης, τα ναύλα και το κόστος ασφάλισης, κάτι το οποίο έχει αναγκάσει τους αναλυτές να επανεξετάσουν τις εκτιμήσεις τους για τα  εταιρικά κέρδη.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, η πρόβλεψη για τα κέρδη των αυτοκινητοβιομηχανιών μειώθηκε κατά 5%, δείχνουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Από την άλλη πλευρά, οι ναυτιλιακές αναδεικνύονται νικήτριες, με τις τιμές των εμπορευματοκιβωτίων να αυξάνονται κατά 300% σε ορισμένες διαδρομές. Επίσης οι εκτιμήσεις κερδών για τον δείκτη μεταφορών της MSCI Europe έχουν αυξηθεί κατά 7% σε μόλις δύο εβδομάδες.

Ο Thomas Brenier, επικεφαλής μετοχών στη Lazard Freres Gestion στο Παρίσι, θεωρεί την αυτοκινητοβιομηχανία ως «ένα από τους τομείς που υποφέρουν λόγω των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού». Επίσης το λιανικό εμπόριο «θα μπορούσε να υποφέρει από έλλειψη προϊόντων προς πώληση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναυτιλία και Ασφάλιση

Το τρέχον κόστος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, εάν διατηρηθεί, θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη ζώνη του ευρώ από τα τέλη του 2024 και τις αρχές του 2025, εκτιμά το Bloomberg Intelligence.

Ωστόσο, τα γεγονότα ενισχύουν παγκόσμιες ναυτιλιακές εταιρείες, όπως η AP Moller-Maersk A/S και η Hapag-Lloyd AG στην Ευρώπη, αλλά και η εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ ZIM Integrated Shipping και η ιαπωνική Mitsui OSK Lines Ltd.  

Ο David Vernon της Sanford C Bernstein and Co. προβλέπει  αύξηση κερδών  για τις εταιρείες logistics, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών μεταφοράς εμπορευμάτων.

Λιανοπωλητές

Οι λιανικές πωλήσεις πλήττονται επίσης από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με τον αναλυτή της RBC Capital Markets, Richard Chamberlain, η Primark, η οποία ανήκει στην Associated British Foods Plc, και η Hennes & Mauritz AB είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στους όγκους θαλάσσιων μεταφορών, ενώ ο ιδιοκτήτης της Zara, η Inditex SA, προμηθεύεται αγαθά κυρίως από γειτονικές χώρες. Ομοίως, η Bryan Garnier & Co. χαρακτηρίζει τη γαλλική εταιρεία λιανικής επίπλων Maisons du Monde SA ως εξαιρετικά ευάλωτη, καθώς προμηθεύεται το 75% των εμπορευμάτων της από την Ασία διά θαλάσσης.

Τυχόν παρατεταμένη διακοπή θα ταράξει παγκόσμια brands όπως η Nike Inc., η Adidas AG και η Capri Holdings Ltd, είπε ο Bernstein. Το πρόβλημα για αυτές τις εταιρείες είναι ότι το οικονομικό υπόβαθρο μπορεί να δυσκολέψει τη μετακύλιση υψηλότερου κόστους στους καταναλωτές. «Οι εταιρείες μπορεί να χρειαστεί να τα απορροφήσουν, κάτι που θα μείωνε τα περιθώρια κέρδους τους», δήλωσε η Frédérique Carrier της RBC Wealth Management.

Αυτοκίνητα

Μέχρι στιγμής, η Tesla και η Volvo Car είναι οι μοναδικές αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν ανακοινώσεις στάσεις παραγωγής. Ωστόσο, τέτοιες καθυστερήσεις «μπορεί να αντιπροσωπεύουν νέο κίνδυνο για την παραγωγή ελαφρών οχημάτων φέτος», σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Η κρίση θα μπορούσε ακόμη να αναγκάσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να διατηρήσουν τις τιμές αυξημένες, αναφέρει το Bloomberg Intelligence.

Ενέργεια

Ο αντίκτυπος στις τιμές του αργού ήταν σχετικά περιορισμένος φέτος, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν μια παρατεταμένη σύγκρουση προκαλέσει ελλείψεις προσφοράς. Ωστόσο, οι αγορές πετρελαίου προετοιμάζονται για διαταραχές εβδομάδων. Λιγότερα δεξαμενόπλοια διασχίζουν το στενό Bab el-Mandeb στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ο αριθμός των πλοίων που μεταφέρουν αργό ή  προϊόντα πετρελαίου, όπως το μαζούτ, έχει μειωθεί κατά 25% φέτος έως τις 19 Ιανουαρίου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Παρέμβαση ΕΒΕΠ

«Πλαφόν» στις επιβαρύνσεις επί των ναύλων πρότεινε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) για να μετριαστεί το «νέο κύμα» ανατιμήσεων στην αγορά λόγω Σουέζ. Ειδικότερα, το ΕΒΕΠ, ως φορέας που εκπροσωπεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, με επιστολή του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, πρότεινε την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή υπέρμετρων επιβαρύνσεων σε εμπορεύματα εξαιτίας της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, που έχει εξακοντίσει τα κόστη διαμετακόμισης προς την Ευρώπη.

Στην παρούσα συγκυρία, σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης στην επιστολή του, το «ντόμινο» της αύξησης των ναύλων, της επιβολής επίναυλου, του κόστους των καθυστερήσεων παράδοσης και των τελικών ανατιμήσεων των αγαθών, θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο τελικός καταναλωτής.

Το Επιμελητήριο θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε με τις κατάλληλες οδηγίες να μην επιβάλλονται δασμολογικές και φορολογικές επιβαρύνσεις στο 100% των σημερινών και συνεχώς αυξανόμενων ναύλων στα εμπορεύματα που μεταφέρονται με πλοία από την Ασία προς την Ευρώπη που κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, αλλά να μειωθούν σε ποσοστό που θα αντιστοιχεί στα μέσα επίπεδα των ναύλων που θα καταβάλλονταν όταν τα πλοία διέρχονται κανονικά από τη Διώρυγα του Σουέζ, εφαρμόζοντας ένα «είδος πλαφόν» στις επιβαρύνσεις επί των ναύλων, με βάση τις τιμές της 12ης Δεκεμβρίου 2023, για όσο διαρκεί η εμπόλεμη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ναυλομεσίτες αναφέρουν ότι ένα εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών ενός containers ship που πραγματοποιεί τον διάπλου της Αφρικής από το λιμάνι της Σαγκάης προς οποιοδήποτε λιμάνι της Μεσογείου μεταξύ αυτών και του λιμανιού του Πειραιά αγγίζει αυτή τη στιγμή τα 6.000 δολ.

Πριν την έναρξη των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον της Διεθνούς Ναυτιλίας το κοντέινερ αυτό μέσω του διάπλου του Σουέζ ήταν στα 1.500 με 1.800 δολ. (αύξηση +300%)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: