H «μεγάλη» Τετάρτη του πετρελαίου

H «μεγάλη» Τετάρτη του πετρελαίου

Τα έσοδα του δημοσίου από τις τρεις πρώτες συμβάσεις μπορεί να φτάσουν τα 18 δισ. ευρώ.

Υπογράφονται αυτή την Τετάρτη, παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, οι πρώτες συμβάσεις για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο), σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Πρόκειται για τρία μπλοκ, στα Ιωάννινα, τον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο, τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να διαθέτουν κοιτάσματα της τάξης των 250-300 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, ικανών να αποδώσουν, υπό προϋποθέσεις, στο Δημόσιο ως και 18 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας.

Αποτελούν δε, το πρώτο μέρος του προγράμματος αξιοποίησης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, μία περιοχή που αν οι έρευνες επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις, μπορεί να κρύβει περί τα 2,3 δισ. βαρέλια πετρελαίου και αερίου.

Οι συμβάσεις υπογράφονται αφού εγκρίθηκαν και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με τους αναδόχους:

– Για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ PETRA PETROLEUM. Στα Ιωάννινα οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα κυμαίνονται από 50- 100 εκατ. βαρέλια.

– Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού (όπου τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι 200 εκατ. βαρέλια), το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ/ EDISON/ PETROCELTIC.

– Για το Κατάκολο (εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια), το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ TRAJAN OIL & GAS Ltd.

Για ανακτήσιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών από ένα κοίτασμα, με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ ανά έτος.

Διαβάστε ακόμη: Θετικά μηνύματα από έρευνες για πετρέλαιο σε Ιόνιο και Κρήτη