H Μέρκελ ζητάει σκληρά μέτρα, η Λαγκάρντ θεωρεί ευέλικτη την πρόταση των θεσμών

H Μέρκελ ζητάει σκληρά μέτρα, η Λαγκάρντ θεωρεί ευέλικτη την πρόταση των θεσμών

«Μεγάλη» προσπάθεια και από τις δύο πλευρές χρειάζεται για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ δήλωσε η καγκελάριος.

Να επιστρέψει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων καλεί την Ελλάδα η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ περιμένει τα χρήματα…για τη δόση.

Η Μέρκελ μιλώντας στο CNN μετά από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις της Τετάρτης μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, που κατέληξαν σε αδιέξοδο, δήλωσε ότι η λύση στην κρίση απαιτεί «μεγάλη προσπάθεια» και από τις δύο πλευρές. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμά άλλων χωρών της ευρωζώνης, όπως της Ιρλανδίας, που προχώρησε σε σκληρές και επώδυνες αλλαγές στην οικονομία της ως απάντηση στην οικονομική κρίση.

«Εφάρμοσαν ένα τέτοιο πρόγραμμα και τώρα έχουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευροζώνη», ανέφερε. «Αυτό είναι το είδος της προσπάθειας που πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Και γι΄αυτό οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές, αλλά στοχεύουν ξεκάθαρα στο να κρατήσουν την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».

Βέβαιη ως προς την αποπληρωμή από την Ελλάδα της δόσης προς το ΔΝΤ εμφανίστηκε η διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, επεσήμανε ότι η κοινή πρόταση των θεσμών δείχνει ευελιξία και λαμβάνει υπόψη την πολιτική και την κοινωνική κατάσταση.

Πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να ακούσει την τοποθέτηση της Αθήνας επί της κοινής πρότασης.

Διαβάστε ακόμη: 

Που βρήκε η κυβέρνηση τα χρήματα για να πληρώσει το ΔΝΤ