Πού βρήκε η κυβέρνηση τα χρήματα για να πληρώσει το ΔΝΤ

Πού βρήκε η κυβέρνηση τα χρήματα για να πληρώσει το ΔΝΤ
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde arrives at Brazil's Finance Ministry before a meeting with Brazilian Finance Minister Joaquim Levy in Brasilia, May 21, 2015. REUTERS/Ueslei Marcelino - RTX1E0RW

«Μην ανησυχείτε» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Don’t worry». Αυτή ήταν η η απάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, αν…η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ.

«Έχουμε ήδη καταβάλει 7,5 δισ. ευρώ, οπότε;», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό πως βρέθηκαν χρήματα για να πληρωθούν οι δύο δόσεις του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου και στις 12 Ιουνίου. Η κυβέρνηση έχει χρήματα για τη δόση των 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ την Παρασκευή, αλλά και για τη δόση των 350 εκατ. ευρώ στις 12 του μήνα.

Σημειώνεται πως στις 12 Ιουνίου θα πρέπει να καταβληθούν για μισθοδοσία δεκαπενθημέρου δημοσίων υπαλλήλων 680 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το in.gr oι δύο αυτές πρώτες δόσεις έχουν διασφαλισθεί από χρήματα που προέρχονται από έσοδα από ΦΠΑ και ρυθμίσεις χρεών στην εφορία, ταμειακά διαθέσιμα φορέων, αλλά και από την αξιοποίηση πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.

Για τις άλλες δύο μεγάλες δόσεις, στις 16 Ιουνίου ύψους 560 εκατ. ευρώ και στις 19 Ιουνίου ύψους 335 εκατ. ευρώ το Δημόσιο θα μπορούσε να αξιοποιήσει ταμειακά διαθέσιμα 1,1 δισ. ευρώ ασφαλιστικών ταμείων και ΟΤΑ που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην περίπτωση όμως αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να καταβάλει το σύνολο των εσωτερικών της υποχρεώσεων για την καταβολή μισθών και συντάξεων.