H Nissan «κατεβάζει ρολά» στην Ιαπωνία για δυο εβδομάδες

H Nissan «κατεβάζει ρολά» στην Ιαπωνία για δυο εβδομάδες
epa05301038 The logo of Nissan is seen on the front grill of a vehicle on display at the company's global headquarters showroom in Yokohama, south of Tokyo, Japan, 12 May 2016. Nissan Motor Company posted a operating profit more than 34 percent to 793.3 billion yen (6.6 billion US dollars). EPA/CHRISTOPHER JUE

H απόφαση αυτή, έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ανάκληση 1,2 εκατ. νέων οχημάτων από την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία.

Τουλάχιστον δύο εβδομάδες θα χρειαστεί να παυθεί πλήρως την παραγωγή αυτοκινήτων της η Νissan με τις εξαγωγές να συνεχίζονται κανονικά. Η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας έλαβε την απόφαση διακοπής της παραγωγής καθώς διαπιστώθηκαν σφάλματα στις διαδικασίες ελέγχου και οι οποίες χρειάζεται να διορθωθούν. Το υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας είχε αναφέρει στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι εντόπισε σε εργοστάσια της Nissan τεχνικούς που υπέγραφαν τους τελικούς ελέγχους χωρίς να έχουν την κατάλληλη πιστοποίηση.

H ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία προέβη νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε ανάκληση περί των 1,2 εκατ. νέων επιβατικών αυτοκινήτων, τα οποία πουλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στην εγχώρια αγορά. Πέραν αυτών που θα ελεγχθούν εκ νέου, από την ίδια διαδικασία θα περάσουν και επιπλέον 34.000 οχήματα.

Η απόφαση για πλήρη διακοπή παραγωγής στα έξι εργοστάσια της εταιρείας στην Ιαπωνία κρίθηκε αναγκαία διότι ακόμα και μετά την ανάκληση των οχημάτων, η παράτυπη διαδικασία ελέγχου δεν σταμάτησε. Πάντως, η Nissan διευκρίνισε ότι η ποιότητα των αυτοκινήτων της δεν έχει πληγεί εξαιτίας αυτού του ατυχούς γεγονότος.

Η ανάκληση των 1,2 εκατ. αυτοκινήτων, τα οποία είχαν πουληθεί στην Ιαπωνία, στόχο έχει να επαναληφθούν οι έλεγχοι τελικού σταδίου για το σύστημα οδήγησης, το σύστημα πέδησης (φρένα) και την επιτάχυνση. Το συνολικό κόστος, εκτιμάται πως θα αγγίξει ως και σε 25 δισ. γιεν, δηλαδή περίπου 222 εκατ. δολάρια.

Φυσικά, το ζήτημα αυτό έχει και πολλαπλασιαστικές συνέπειες και εκτός συνόρων. Πιο συγκεκριμένα, όταν έγινε γνωστή η διακοπή της παραγωγής στην Ιαπωνία, η τιμή της μετοχής της γαλλικής Renault, με την οποία έχει συνεργασία η Nissan, υποχώρησε 2,7% στο Παρίσι.

Πάντως, όπως ανέφεραν διοικητικά στελέχη της Nissan στο Τόκιο, η εταιρεία θα εξακολουθήσει να κατασκευάζει οχήματα στην Ιαπωνία για εξαγωγές στη διεθνή αγορά, όπως το δημοφιλές όχημα πολλαπλών χρήσεων Rogue SUV, καθώς και το ηλεκτροκίνητο Leaf. Ο λόγος είναι ότι η συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου τελικού σταδίου για τα οχήματα που διατίθενται στην εγχώρια αγορά της Ιαπωνίας δεν διενεργείται για όσα κατευθύνονται προς τις αγορές του εξωτερικού.

Με πληροφορίες από Reuters.