H Oracle θα κυνηγήσει την Amazon και το φωνάζει

H Oracle θα κυνηγήσει την Amazon και το φωνάζει
Larry Ellison, chairman of Oracle Corp., speaks during the Oracle OpenWorld 2014 conference in San Francisco, California, U.S., on Tuesday, Sept. 30, 2014. Oracle Corp. joins the cloud wars for commodity services that are being waged between Amazon, Microsoft and Google -- the three largest cloud providers. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

Ο Λάρι Έλισον λέει ότι η Amazon είναι ο νούμερο 1 ανταγωνιστής της Oracle.

του Τζόναθαν Βάνιαν

Η Oracle θέλει ο κόσμος να μάθει ότι βρίσκεται στο …κυνήγι της Amazon.

Ο Λάρι Έλισον, εκτελεστικός πρόεδρος της Oracle, είπε στο ετήσιο συνέδριο πελατών της εταιρείας, στο Σαν Φρανσίσκο, ότι θεωρεί την Amazon την υπ’ αριθμόν ένα ανταγωνίστρια εταιρεία στον κλάδο του cloud computing.

Η Amazon Web Services θεωρείται από πολλούς αναλυτές τεχνολογίας ως ο ηγέτης στο cloud computing. Μια πρόσφατη έκθεση της Gartner ανέφερε ότι η υπηρεσία αποθήκευσης cloud S3 της Amazon έχει διπλάσιο όγκο δεδομένων καταναλωτών σε σχέση με τον όγκο που είναι αποθηκευμένος από τους επόμενους επτά παρόχους υπηρεσιών cloud συνολικά.

Ο Έλισον έχει εντείνει τη ρητορική του εναντίον της Amazon τον τελευταίο ένα χρόνο, καθώς η Oracle προσπαθεί να επεκτείνει την επιχειρηματική της εμπλοκή στην πώληση υπολογιστικών πόρων on demand – αυτό που οι αναλυτές τεχνολογίας αποκαλούν «υποδομή-ως-υπηρεσία».

Στην τελευταία έκθεση κερδών της, η Oracle ανέφερε ότι είχε πωλήσεις 171 εκατομμυρίων δολαρίων – μια αύξηση 7% σε ετήσια βάση. Όμως, η Amazon ανέφερε ότι η δραστηριότητά της στον κλάδο της «υποδομής-ως-υπηρεσίας» τής απέφερε 2,89 δισεκατομμύρια σε έσοδα – σημειώνοντας ετήσια αύξηση 58%.

Ο Έλισον εκμεταλλεύτηκε κάθε ευκαιρία για να υπερηφανευτεί για τις νέες υπηρεσίες cloud της Oracle, όπως η Cloud@Customer που επιτρέπει στους πελάτες να «τρέξουν» τις υπηρεσίες υπολογιστικών υποδομών cloud της Oracle εντός των δικών τους υποδομών κέντρων δεδομένων.

Αναφορικά με την πώληση υπηρεσιών λογισμικού cloud, είπε ο Έλισον, η Oracle ανταγωνίζεται με τη Workday και τη Salesforce, και όχι με τον παραδοσιακό ανταγωνιστή της, την SAP. Επιπλέον, αναφορικά με την πώληση υπολογιστικής χωρητικότητας on demand, ο πρωταρχικός ανταγωνιστής της Oracle είναι η Amazon, και όχι η IBM ή η EMC, δύο άλλες παραδοσιακές δυνάμεις του κλάδου.

«Πρόκειται για μια μεταβολή που κόβει την ανάσα» ανέφερε ο Έλισον, σε σχέση με το πώς η άνοδος του cloud computing έχει αλλάξει το επιχειρηματικό τεχνολογικό τοπίο και έχει εισαγάγει «ένα εντελώς νέο σύνολο ανταγωνιστών».

Ο Έλισον αναγνώρισε ότι η Amazon «είναι πρωτοπόρος» αναφορικά με την πώληση υπολογιστικών πόρων cloud on demand.

Πάντως, ο επικεφαλής της Oracle δεν αποκάλυψε τα συγκεκριμένα πλάνα του γύρω απ’ το πώς η εταιρεία θα κατασκευάσει κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο, ή πού σκοπεύει να το κάνει αυτό. Τόνισε, όμως, ότι εάν κάποιο κέντρο δεδομένων «πέσει», οι υποδομές είναι τόσο αξιόπιστες που οι πελάτες δεν θα καταλάβουν τίποτα.

Τόσο η Amazon όσο και οι Microsoft και Google έχουν καυχηθεί δημοσίως για τις δικές τους, παρόμοιες αρχιτεκτονικές κέντρων δεδομένων που εγγυώνται την απουσία σφαλμάτων.