H QCM «ξαναχτυπά» Ελλάδα μέσω Akazoo: Οι καταγγελίες για πλασματικά τιμολόγια και για εταιρείες-«κελύφη»

H QCM «ξαναχτυπά» Ελλάδα μέσω Akazoo: Οι καταγγελίες για πλασματικά τιμολόγια και για εταιρείες-«κελύφη»

«Καλημέρα Ελλάδα! Σήμερα η QCM δημοσιεύει μια νέα έκθεση στις 4.00 ώρα Αθήνας. Μην το χάσετε!».

Mε αυτό το μήνυμα στο twitter συνοδευόμενο από video της ελληνικής σημαίας που κυματίζει το αμερικανικό fund Quintessential Capital Management προανήγγειλλε χθες το νέο του «χτύπημα» για την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για ώρα τιμωρίας ενός management team που «εξαπατά επενδυτές».

Το “χτύπημα” αυτή τη φορά – δύο χρόνια μετά την έκθεση που είχε δημοσιεύσει το QCM για το σκάνδαλο στη Folli Follie και λίγο νωρίτερα για τη Globo – αφορούσε τη ζοφερή εικόνα για την πραγματική οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας streaming μουσικής Akazoo S.A., της οποίας η μετοχή κατέρρευσε στον Nasdaq όπου είναι εισηγμένη.

Η έρευνα του QCM αποδομεί τα επίσημα στοιχεία της Akazoo, εταιρείας που ιδρύθηκε το 2000 από τον Παναγιώτη Δημητρόπουλο και αποτελούσε κατά το παρελθόν μέρος της InternetQ. Η τελευταία ήταν εισηγμένη στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου μέχρι το 2016, οπότε και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης μετά από δημοσιεύματα του βρετανικού blog Shareprophets για εμπλοκή της σε απάτη.

Όπως σημειώνει η QCM το 2015 η InternetQ είχε αποκτήσει την R&R με 17 εκατ. δολ. από placement των Tosca/Penta και μέσω της διαδικασίας reverce merger (αντίστροφης εξαγοράς) με μια εταιρεία cash sell (κέλυφος μετρητών) εισήχθη στον Nasdaq τον Σεπτέμβριο του 2019.

Εάν επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί της QCM η Akazoo θα καταρρεύσει σαν «χάρτινος πύργος», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, διότι οι επενδυτές θέλουν να πιστεύουν ότι πρόκειται για μια εταιρεία με μια επιτυχημένη πλατφόρμα streaming μουσικής, με 44 εκατ. χρήστες, 5,5 εκατ. συνδρομητές, ετήσια έσοδα περίπου 140 εκατ. δολ. και ρυθμό ανάπτυξης εσόδων 39%.

To αμερικανικό fund ισχυρίζεται ότι η Akazoo μπορεί να διογκώνει τα στοιχεία εσόδων της χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό επεξεργαστών πληρωμών και εταιρειών κελύφη σε τρίτες χώρες.

Αυτές οι εταιρείες κελύφη, όπως εξηγεί, ενδέχεται να παρουσιάζονται ως συνεργάτες/μεταπωλητές/πωλητές και να εκδίδουν πλαστά τιμολόγια στην Akazoo.

Προσθέτει ότι αυτές οι συναλλαγές ενδέχεται να αποφεύγουν τους ελέγχους, καθώς προέρχονται από χώρες εκτός της έδρας της εταιρείας (π.χ. Ινδονησία, Μαλαισία, Κύπρος). Ομοίως, η εταιρεία ενδέχεται να κρύβει οποιοδήποτε έλλειμμα μετρητών αυξάνοντας το κόστος, ειδικά το κόστος των πωληθέντων αγαθών (100 εκατ. δολ. το 2019) και τις επενδύσεις σε άυλα περιουσιακά στοιχεία (11 εκατ. δολ. το 2019). Το πρώτο συνίσταται κυρίως σε δικαιώματα που καταβάλλονται σε εταιρείες μουσικών ετικετών.

«Υποθέτουμε ότι η Akazoo μπορεί να έχει συνεργαστεί ή να έχει δημιουργήσει μικρές εταιρείες μουσικής ετικέτας που δημιουργούν πλασματικά τιμολόγια για μη υπάρχοντα stream μουσικής. Εάν αυτή η γνώμη αποδειχθεί σωστή, η Akazoo μπορεί να είναι τάξεις μεγέθους μικρότερη από ό, τι ισχυρίζεται, με μια μικροσκοπική και συρρικνωμένη βάση εσόδων και ετήσιες απώλειες περίπου 4 εκατ. δολ. ανά έτος», σημειώνει μεταξύ άλλων η QCM καταλήγοντας ότι το πικρό πεπρωμένο της Akazoo πιθανότατα θα μοιάζει με αυτό των Velti και Globo, εταιρείες που έχει μελετήσει στο παρελθόν.

Η QCM, που διατηρεί short θέση στη μετοχή της Akazoo, σημειώνει ότι η Akazoo μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια μικρή ζημιογόνος εταιρεία, με μικρή συνδρομητική βάση και έδρα την Ελλάδα – αφού ο Gabriel Grego, που έκανε την έρευνα, δεν εντόπισε λειτουργούντα γραφεία της στο Λονδίνο και στο Λουξεμούργο, παρά μόνον στην Αθήνα, στην πρώην μητρική εταιρεία ΙnternetQ. Επίσης η QCM διαπίστωσε ότι η Akazoo δεν έχει δραστηριότητα σε όλες τις χώρες που ισχυρίζεται ότι έχει παρουσία καθώς στο πλαίσιο της έρευνας δεν κατέστη εφικτό το άνοιγμα λογαρισμών σε όλες αυτές, πλην εξαιρέσεων, μεταξύ των οποίων Ελλάδα, Κύπρος, Μαλαισία και Ινδονησία.

“H Akazoo ζει τη δεύτερη και τελευταία της ζωή” αναφέρει η έκθεση της QCM τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το μόνο που έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια η εταιρεία είναι να “κάψει” 20 εκατ. δολ. την ώρα που ισχυρίζεται ότι παράγει εκατ. μετρητών.

Δείτε την έκθεση στα παρακάτω links:

https://www.qcmfunds.com/wp-content/uploads/2020/04/Quintessential-Akazoo-Report.pdf

http://www.qcmfunds.com/wp-content/uploads/2020/04/Quintessential-Akazoo-FINAL.pdf