H τρόικα έρχεται να επιβάλλει νέα μέτρα 4 δισ. ευρώ

H τρόικα έρχεται να επιβάλλει νέα μέτρα 4 δισ. ευρώ

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, οι δανειστές σχεδιάζουν νέες παρεμβάσεις που θα θέσουν υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης. 

Εντός της εβδομάδας καταφτάνουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα, σε μια επίσκεψη – προάγγελο της τελικής επιθεώρησης από τους επικεφαλής των δανειστών που θα έρθουν στην Αθήνα μετά τις Γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν οι 12.500 διαθεσιμότητες δημοσίων υπαλλήλων, οι δαπάνες Υγείας και οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις δημόσιων φορέων, με αιχμή τις αμυντικές βιομηχανίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θα ζητήσει τη λήψη νέων μέτρων τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, για τη διετία 2015-2016, αλλά και «διορθωτικές» παρεμβάσεις στους προϋπολογισμούς των ετών 2013 και 2014, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Μέρκελ: «Ούτε σεντ για την Ελλάδα αν δεν κάνει μεταρρυθμίσεις»

Η κυβέρνηση κινείται με βασικό στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το τέλος του χρόνου, κάτι που στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι θα αποτελέσει το «όχημα» για επίλυση του προβλήματος της βιωσιμότητας χρέους. Παράλληλα θα επιτρέψει να αποκατασταθούν αδικίες σε βάρος συνταξιούχων και μισθωτών, με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη δηλώσει ότι το 70% θα κατευθυνθεί στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Ενδεικτικό είναι τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Γιάννης Στουρνάρας έκαναν ειδική αναφορά στην επίτευξη πλεονάσματος το επτάμηνο το 2013, με τον πρωθυπουργό να προβλέπει πως αυτό θα δώσει τέλος στα μνημόνια.

Σαμαράς: «Το 2014 η Ελλάδα θα ανακάμψει»

Νέο πακέτο – νέα μέτρα
Οι εκτιμήσεις της τρόικα και κυρίως του ΔΝΤ όμως είναι ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας θα φτάσει τα 10 – 11 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το δημοσιονομικό κενό ύψους περίπου 4- 5 δισ. ευρώ. Σε αυτή τη λογική κινούνται και οι δηλώσεις των περισσότερων αξιωματούχων, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα εφόσον εκταμιευθούν επιπλέον χρήματα. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, αρκεί να αποδώσουν τα προϋπολογισθέντα έσοδα (3,17 δισ. ευρώ) οι φόροι στα ακίνητα και ειδικότερα ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.

Το ότι η χώρα δεν τελείωσε ακόμα με τα δημοσιονομικά μέτρα πιθανότατα θα επιβεβαιωθεί σύντομα, με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το οποίο αναμένεται να προβλέπει περαιτέρω περιστολή δαπανών 6,5 δισ. ευρώ, αλλά και με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) της περιόδου 2014-2017, το οποίο οριστικοποιείται εντός Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: To Μνημόνιο…επιτέλους στα ελληνικά

Το νέο πρόγραμμα προβλέπει από αυξήσεις έως και 25% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μέχρι τη διατήρηση για μία τριετία ακόμη, έως το 2016, της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα των φορολογουμένων. Θα προβλέπει ακόμα νέες περικοπές σε μισθούς, εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις, καθώς και αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.