Μέρκελ: «Ούτε σεντ για την Ελλάδα αν δεν κάνει μεταρρυθμίσεις»

Μέρκελ: «Ούτε σεντ για την Ελλάδα αν δεν κάνει μεταρρυθμίσεις»

«Αλληλεγγύη για το τίποτα δεν μπορεί να υπάρξει» αναφέρει η Καγκελάριος. 

«Βασίζουμε τις ενέργειές μας στην αρχή του quid pro quo. Ούτε σεντ για τους Έλληνες όσο δεν είναι πρόθυμοι να εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις. Διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα διότι η αλληλεγγύη θα ερχόταν για το τίποτα». Αυτό δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, μια μέρα μετά το debate με τον Πέερ Στάινμπρουκ για τις γερμανικές εκλογές, ανεβάζοντας και άλλο τους τόνους για την Ελλάδα. «Προωθούμε μια πολιτική σταθεροποίησης του ευρώ η οποία βασίζεται στην εκτίμηση ότι το ευρώ είναι καλό για τη χώρα μας, για τις δουλειές μας, και για την ευημερία μας. Για αυτό και υποστηρίζουμε τη διάσωση του ευρώ», δήλωσε μιλώντας στην κάτω Βουλή.

«Η κρίση δημιουργήθηκε επειδή στην Ευρώπη η αξιοπιστία επί χρόνια δεν θεωρείτο απαραίτητη», επανέλαβε η κ. Μέρκελ και κατηγόρησε μάλιστα τους Σοσιαλδημοκράτες για ανευθυνότητα, καθώς, αν και έχουν υπερψηφίσει όλα τα πακέτα διάσωσης, τώρα, υποκριτικά, διαμαρτύρονται.

Ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ επισήμανε για μία ακόμη φορά ότι το γεγονός ότι, όπως παραδέχεται η ίδια η κυβέρνηση, είναι απαραίτητο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, αποτελεί απόδειξη αποτυχίας της διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης από το Βερολίνο.

Απέρριψε ωστόσο την κατηγορία της καγκελαρίου περί ανευθυνότητας του κόμματός του σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι Σοσιαλδημοκράτες με την ψήφο τους βοήθησαν να εγκριθούν τα πακέτα διάσωσης των ευρωπαϊκών χωρών, όταν, σε πολλές περιπτώσεις, δεν τα είχαν υπερψηφίσει κάποιοι από τους βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας χθες στην επιτροπή προϋπολογισμού της Βουλής, αναφέρθηκε σε χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα το 2014, και το οποίο ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις του στα 4 με 4,5 δισ. ευρώ το 2014.

Νικητής του γερμανικού debate στα σημεία ο Στάινμπρουκ

Η Ελλάδα πρώτο θέμα και στη γερμανική βουλή
Σήμερα ξεκινούν οι εργασίες της ολομέλειας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στο Βερολίνο, οι τελευταίες πριν τις βουλευτικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου. Ανάμεσα στα θέματα είναι και η διαχείριση της κρίσης του ευρώ στο παράδειγμα της Ελλάδας. Ήδη από χθες ο Κάρστεν Σνάιντερ, αρμόδιος σε θέματα προϋπολογισμού του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος προανήγγειλε ότι θα φέρει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών σήμερα στην Ολομέλεια.

Εδώ υπάρχει διαφορετική ανάγνωση των λεγομένων Σόιμπλε χθες στην επιτροπή προϋπολογισμού. Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Νόρμπερτ Μπάρτλε είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε κατηγορηματικά αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση, πηγές όμως της Deutsche Welle αναφέρουν ότι υπό προϋποθέσεις δεν είναι αρνητικός, απλά ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για συζήτηση.

Ο Σνάιντερ πάντως επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι στηρίζει την πρόταση του Έλληνα ομολόγου του Στουρνάρα, όπως αυτή διατυπώθηκε πρόσφατα σε συνέντευξη στην εφημερίδα Handelsblatt. Το SPD απορρίπτει κατηγορηματικά την αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, θέση που συμμερίζονται και στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.