Ντράγκι: Μόνο με τρίτο Μνημόνιο η παράταση του ελληνικού προγράμματος

Ντράγκι: Μόνο με τρίτο Μνημόνιο η παράταση του ελληνικού προγράμματος

Η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είπε ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης.

Σε ένα νέο, τρίτο κατά σειρά, ελληνικό Μνημόνιο δείχνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια του ευρώ, τα οποία και παρέμειναν αμετάβλητα για το μήνα Σεπτέμβριο, δήλωσε ότι αν χρειαστεί παράταση του ελληνικού προγράμματος, επειδή το τρέχον δεν «βγαίνει», τότε θα απαιτηθούν και νέοι όροι, ήτοι ένα νέο Μνημόνιο.

Ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ενδεχόμενη απόφαση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το κόστος της ελάφρυνσης θα διαμοιραστεί στα άλλα δυο μέλη της τρόικας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε ακόμη: Ντάισελμπλουμ: «Ρεαλιστικό ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα»

Χειρότερες οι προβλέψεις για το 2014
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα βελτιωμένες προβλέψεις για την οικονομική προοπτική στην ευρωζώνη φέτος, αλλά χειρότερη πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας της το 2014.

Οι ειδικοί της ΕΚΤ προβλέπουν συρρίκνωση του ακαθάριστου προϊόντος της ευρωζώνης, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι προηγουμένως για το 2013 (-0,4%, από -0,6% τον Ιούνιο), ενώ παράλληλα υποβάθμισαν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη το 2014 στην ευρωζώνη στο 1%, (από 0,0% ως 2,2% που προέβλεπαν τον Ιούνιο).

Ακόμη, σε μια ανακοίνωση της τράπεζας που δόθηκε στην δημοσιότητα λίγη ώρα αφού το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,5%, αναφέρεται ότι η πρόβλεψη των ειδικών του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης για τον πληθωρισμό είναι πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα είναι 1,5% φέτος και θα μειωθεί το 2014 στο 1,3%, δηλαδή σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο του καθορισμένου στόχου του 2%.

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις συνέπειες τις οποίες μπορεί να έχουν οι εξελίξεις (στις χρηματαγορές) στη νομισματική πολιτική», ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι.

Διαβάστε ακόμη: Παρέμβαση στήριξης στην ΕΚΤ

Όσον αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή, είπε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή για να εξακριβώσει τις επιπτώσεις τους στην οικονομική προοπτική και τον πληθωρισμό.

Πρόσθεσε ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι όσον αφορά την πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, «σοκ στις τιμές των βασικών αγαθών».

Ο Ντράγκι επαναβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει χαλαρή για «μια παρατεταμένη χρονική περίοδο», προσθέτοντας ότι το ίδιο θα συνεχίσει να ισχύει «για όσο χρειαστεί».

Οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν αύξηση μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερό το βασικό παρεμβατικό επιτόκιό της. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 κατέγραφε άνοδο 0,6% λίγο πριν από τις 16:00 (ώρα Ελλάδας).

Παράλληλα, σε δηλώσεις της στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας όπου βρίσκεται για την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική η οποία εφαρμόζεται πρέπει να αναπροσαρμοστεί βήμα-βήμα ώστε να μην υπάρξουν αναταράξεις για την οικονομική δραστηριότητα.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία βρισκόταν στο 1,5% τον Αύγουστο, αρκετά πιο κάτω από το στόχο της ΕΚΤ.

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια της στο 0,5%