H Uber θα μας δείχνει την κίνηση στους δρόμους

H Uber θα μας δείχνει την κίνηση στους δρόμους

Η εταιρεία παρουσιάζει τη Movement, μια νέα ιστοσελίδα με πρόσβαση στα δεδομένων των δρόμων.

Μια νέα ιστοσελίδα που προσφέρει πρόσβαση στα δεδομένα για την κίνηση στους δρόμους. Η Uber ανοίγεται σε μια περιοχή όπου ίσως θα είχε νόημα γι’ αυτήν να μην το κάνει: η νέα ιστοσελίδα Movement της εταιρείας θα προσφέρει πρόσβαση στα δεδομένα της γύρω από τη ροή της κυκλοφορίας στα μέρη όπου δραστηριοποιείται. Τα δεδομένα αυτά προορίζονται για χρήση από τους αστικούς σχεδιαστές και τους ερευνητές που αναζητούν τρόπους για τη βελτίωση της κινητικότητας στην πόλη.

Η βασική ιδέα είναι ότι η Uber έχει πολλές γνώσεις ως προς το πώς λειτουργεί η κυκλοφορία μέσα στην πόλη, και μπορεί να καταστήσει αυτά τα δεδομένα ανώνυμα έτσι ώστε να μην συνδέονται με συγκεκριμένα άτομα, στις περισσότερες περιπτώσεις. Έτσι, όπου αυτό είναι δυνατό, η Uber πρόκειται να ξεκινήσει την κοινή χρήση αυτών των δεδομένων, πρώτα σε συγκεκριμένους οργανισμούς οι οποίοι θα αιτηθούν πρώιμης πρόσβασης, και στη συνέχεια στο ευρύ κοινό.

Η Uber λέει ότι εξέταζε όλα τα στοιχεία που συγκέντρωνε και άρχισε να συνειδητοποιεί ότι θα μπορούσαν αυτά να χρησιμοποιηθούν για κοινό όφελος, και συγκέντρωσε μια ομάδα ώστε να συμβεί αυτό. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η Movement, η οποία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που οι δημοτικοί υπάλληλοι και οι πολεοδόμοι αντιμετωπίζουν όταν είναι αναγκασμένοι να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με τις υποδομές χωρίς πρόσβαση σε όλες τις κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με τις πραγματικές συνθήκες και τις αιτίες.

Ουσιαστικά, η Uber λέει ότι ελπίζει να καταστεί ευκολότερο για τα άτομα με επιρροή στην εικόνα μεταφορών μιας πόλης να λαμβάνουν τη σωστή απόφαση, και να είναι σε θέση να εξηγήσουν γιατί, πού και πότε οι αλλαγές λαμβάνουν χώρα, με ακριβή στοιχεία να τις υποστηρίζουν. Η εταιρεία επιθυμεί επίσης να το κάνει αυτό με έναν τρόπο που θα καθιστά εύκολο για τους οργανισμούς να εργάζονται με αυτά τα στοιχεία, γι’ αυτό δημοσιοποιεί τα δεδομένα οργανώνοντάς τα γύρω από ζώνες ανάλυσης κυκλοφορίας μέσα στις πόλεις, οι οποίες είναι προσυμφωνημένες γεωγραφικές οριοθετήσεις που βοηθούν με τον υπάρχοντα αστικό σχεδιασμό και τη διαχείριση της κυκλοφορίας.

Οι χρήστες της ιστοσελίδας μπορούν να προσαρμόσουν πράγματα όπως η ώρα της ημέρας, η ημέρα της εβδομάδας, και ζώνες για να εντοπίσουν τα δεδομένα της Uber για το συγκεκριμένο σημείο ή εύρος, και μπορούν επίσης να κατεβάσουν τα δεδομένα, τόσο με τα υπάρχοντα γραφήματα χρονοσειρών όσο και στην ακατέργαστη μορφή τους για εισαγωγή στα δικά τους μοντέλα.

Η Uber λέει ότι εξετάζει επίσης την απελευθέρωση της πρόσβασης στα δεδομένα ως API, αλλά «προσπαθεί να προσδιορίσει πώς να το κάνει με αποδοτικό τρόπο» σε αυτό το στάδιο.

Φυσικά, το γεγονός ότι η Uber δημοσιοποιεί αυτού του είδους τα δεδομένα πρόκειται να συνοδευτεί από ενστάσεις των υποστηρικτών της ιδιωτικότητας, αλλά η εταιρεία τονίζει ότι είναι διασφαλισμένη η ιδιωτικότητα των χρηστών, καθώς θα προσφέρει μόνο δεδομένα που μπορούν να γίνουν ανώνυμα και να ομαδοποιηθούν με επιτυχία. Για τα μέρη μιας πόλης για τα οποία η πλατφόρμα προσδιορίζει ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να προστατευθεί σωστά η ταυτότητα του οδηγού και των επιβατών, απλώς δεν θα επιστρέφει αποτελέσματα στα σχετικά ερωτήματα, λέει η Uber.

Ένα άλλο ερώτημα είναι γιατί η Uber ασχολείται με το συγκεκριμένο κομμάτι, δεδομένου ότι η ικανότητά της να χαρτογραφεί με ακρίβεια τη ζήτηση για κυκλοφορία είναι ένα βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για αυτήν. Η Uber λέει ότι θέλει να ωφελήσει τις πόλεις όπου δραστηριοποιείται αλλά και ότι μπορεί κι αυτή να επωφεληθεί από τη βελτίωση των υποδομών στις πόλεις.

«Εμείς δεν σχεδιάζουμε υποδομές, δεν σχεδιάζουμε πόλεις, και δεν πρόκειται ποτέ να το κάνουμε αυτό», εξήγησε ο διευθυντής προϊόντος της Uber, Τζόρνταν Γκίλμπερτσον. Η αδυναμία ελέγχου αυτών των πτυχών της επιχειρηματικής δράσης της Uber σημαίνει ότι η εταιρεία πρέπει να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να επηρεάσει τη βελτίωσή τους έμμεσα, και η Movement μπορεί σίγουρα να βοηθήσει σ’ αυτό.

Πιο αποτελεσματικές μεταφορές σε μια πόλη, γενικά, σημαίνει αποδοτικότερη παροχή υπηρεσιών για την Uber, πιο ευτυχισμένοι πελάτες, και καλύτερα ποσοστά χρήσης.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει στενότερες σχέσεις μεταξύ της Uber και των δημοτικών αρχών στις πόλεις όπου δραστηριοποιείται, γεγονός το οποίο θα είναι χρήσιμο καθώς η επιχειρηματική δράση της Uber ωριμάζει.