H Volkswagen και άλλες εταιρείες μοιράζουν μπόνους αξίας χιλιάδων ευρώ για να πολεμήσουν τον πληθωρισμό

H Volkswagen και άλλες εταιρείες μοιράζουν μπόνους αξίας χιλιάδων ευρώ για να πολεμήσουν τον πληθωρισμό
Photograph of coins and an illustrative graph with 'inflation' sign are seen displayed on a screen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on May 31, 2022. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Σε κάποιες χώρες, οι κυβερνήσεις ζητούν από τον επιχειρηματικό κόσμο να στηρίξει τους εργαζόμενους.

Ο πληθωρισμός έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ σε όλο τον κόσμο φέτος, στέλνοντας τις κεντρικές τράπεζες σε κατάσταση πανικού και πλήττοντας τις τσέπες των εργαζομένων παντού.

Στις ΗΠΑ, πολιτικοί όπως ο Joe Biden εξέφρασαν θλίψη για τις υψηλότερες τιμές και μάλιστα καταφέρθηκαν κατά των πετρελαϊκών εταιρειών που «ξεζουμίζουν τον αμερικανικό λαό». Αλλά η κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστα πράγματα όσον αφορά την άμεση επίδραση στις αμοιβές των πολιτών.

Η εικόνα όμως φαίνεται πολύ διαφορετική στη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα καταργήσει τη φορολογία στα επιδόματα πληθωρισμού έως 3.000 ευρώ έως το 2024. Ο καγκελάριος Olaf Scholtz δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι εναπόκειται στις εταιρείες αν θέλουν να εφαρμόσουν αυτά τα μπόνους ή όχι, αλλά προσέθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι οι εργαζόμενοι θα είναι ευτυχείς να λάβουν μια πληρωμή χωρίς φόρους και κρατήσεις επιπλέον του συμφωνημένου μισθού».

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νέα πολιτική, ένα σωρό εταιρείες ανέλαβαν να δώσουν στους εργαζομένους τους μια μικρή ώθηση και περίπου οι μισές εταιρείες αναμένεται να καταβάλουν τέτοιου είδους μπόνους, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο έρευνα της εταιρείας συμβούλων WTW.

Η Volkswagen είναι η τελευταία εταιρεία που παρέχει ένα μπόνους πληθωρισμού στο τέλος του έτους για τους Γερμανούς εργαζομένους της, ανακοινώνοντας αυτή την εβδομάδα ότι η εταιρεία θα τους καταβάλει 3.000 ευρώ μετά από φόρους, παράλληλα με μια αύξηση μισθών 8,5% σε διάστημα δύο ετών σε ορισμένους συγκεκριμένους εργαζόμενους.

Το ποσό θα χωριστεί σε μια πληρωμή 2.000 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2023 και σε μια πληρωμή 1.000 ευρώ τον Ιανουάριο του 2024, επιβεβαίωσε η εταιρεία στο Fortune.

«Η μισθολογική συμφωνία δεν πρέπει να επισκιάσει το γεγονός ότι πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε το κόστος μας αυστηρά υπό έλεγχο», δήλωσε ο διαπραγματευτής της εταιρείας με τα συνδικάτα, Arne Meiswinkel. «Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να συνεχίσουμε τον μετασχηματισμό μας με την απαραίτητη ταχύτητα και να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα και τις θέσεις εργασίας μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλες εταιρείες προέβησαν επίσης σε παρόμοιες ανακοινώσεις, αν και έδωσαν λιγότερα από το συνολικό αφορολόγητο όριο που έχει θέσει η κυβέρνηση. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Deutsche Bank δήλωσε ότι θα καταβάλει 1.500 ευρώ στους υπαλλήλους της που εδρεύουν στη Γερμανία. Η Commerzbank ανακοίνωσε μπόνους 2.000 ευρώ λίγες ημέρες νωρίτερα. Και ο ιταλικός πιστωτικός οργανισμός UniCredit δήλωσε τον Νοέμβριο ότι θα καταβάλει εφάπαξ 2.500 ευρώ στο γερμανικό προσωπικό του.

Φαίνεται ότι η Ιταλία αντλεί έμπνευση από τους Γερμανούς γείτονές της. Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα ένα πακέτο βοήθειας ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέρος του οποίου θα διατεθεί για να βοηθήσει τους εργοδότες στη χώρα αυτή να καταβάλουν τα δικά τους αφορολόγητα μπόνους. Η Γαλλία και η Αυστρία εφαρμόζουν παρόμοιες πολιτικές, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία WTW.

Αν και αυτά τα μπόνους πληθωρισμού θα είναι σίγουρα ευπρόσδεκτα νέα για τους εργαζόμενους, πολλά συνδικάτα παλεύουν να διαπραγματευτούν υψηλότερους μισθούς μετά το κλείδωμα συμφωνιών πριν από χρόνια που δεν έλαβαν υπόψη την ξαφνική εκτίναξη του πληθωρισμού.

Ορισμένες χώρες που δεν εφαρμόζουν κυβερνητικές πολιτικές μπόνους πληθωρισμού έχουν δώσει στους εργαζομένους επιπλέον χρήματα, αλλά είναι πιο σπάνιες οι περιπτώσεις αυτές. Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Rolls-Royce κατέβαλε στους εργαζομένους της ένα μπόνους 2.000 λιρών και υποσχέθηκε αύξηση μισθών τον Ιούλιο για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και στις ΗΠΑ, κάποιες εταιρείες όπως η Lowes προσέφεραν τον Αύγουστο μπόνους πληθωρισμού στους εργαζομένους τους, τους οποίους η συγκεκριμένη εταιρεία αποκαλεί συνεργάτες. Σε κάθε περίπτωση, αυτές που επέλεξαν να δώσουν επίδομα είναι μειοψηφία.

«Αυτοί οι συνεργάτες έχουν τις πιο σημαντικές θέσεις εργασίας στην εταιρεία μας και εκτιμούμε βαθιά όλα όσα κάνουν για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες μας και να προσφέρουν μια καλύτερη εμπειρία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Marvin R. Ellison σε μια κλήση για τα τριμηνιαία κέρδη.

Πηγή: Fortune.com