H Volkswagen νικήτρια στο «ράλι» των πωλήσεων αυτοκινήτων για το 2017

H Volkswagen νικήτρια στο «ράλι» των πωλήσεων αυτοκινήτων για το 2017
Ein VW-Plakat hängt am Montag (09.01.2012) während der North American International Autoshow (NAIAS) im US-amerikanischen Detroit hinter einer grünen Ampel. Photo: Volkswagen / Friso Gentsch

Παρά τον υψηλό ανταγώνισμο από την Toyota και τη Renault-Nissan, η VW ξεπέρασε τα εμπόδια των σκανδάλων και σημείωσε επιδόσεις-ρεκόρ.

Το περασμένο έτος, οι πωλήσεις της γερμανικής Volkswagen – στον απόηχο του σκανδάλου με τις «πειραγμένες» δοκιμές εκπομπών αερίων – ήταν οι υψηλότερες που καταγράφηκαν ποτέ, τροφοδοτημένες κυρίως από την Κίνα, την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8,5% σε μηνιαία βάση.

Η ιαπωνική Toyota Motor γνωστοποίησε τον Δεκέμβρη ότι αναμένει αύξηση των πωλήσεών της το 2017 κατά 2%, στις 10,35 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως. Ο όμιλος διαθέτει τις μάρκες Toyota, Lexus, Daihatsu και Hino. Και η πρόβλεψη για το 2018 είναι τα 10,50 εκατομμύρια οχήματα.

Η συμμαχία Renault-Nissan, η οποία περιλαμβάνει τη Mitsubishi Motors, δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία για τον συνολικό όγκο πωλήσεών της, αλλά ο Carlos Ghosn, το αφεντικό της Renault, δήλωσε τον Ιούλιο ότι στόχος ήταν η πρώτη θέση στις πωλήσεις.

Το 2016 η VW ήταν στο νούμερο 1 με 10,3 εκατομμύρια οχήματα, η Toyota ήταν δεύτερη με 10,2 εκατομμύρια, και η Renault-Nissan ήταν τρίτη με 9,96 εκατομμύρια.

Τον Δεκέμβρη, η VW ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις στην Κίνα εκτοξεύθηκαν κατά 17,8%, στα 460.100 οχήματα, ενώ οι πωλήσεις στην Ευρώπη ανέβηκαν κατά 3,1% τον συγκεκριμένο μήνα, τροφοδοτούμενες κυρίως από τη Γερμανία. Οι πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5,2%.

Συνολικά, οι πωλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 4,8% τον Δεκέμβριο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, εν μέρει λόγω του ότι ο φετινός Δεκέμβρης είχε μία εργάσιμη ημέρα λιγότερη.

Η VW έχει βάλει στην άκρη περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει πρόστιμα, αγωγές και επιδιορθώσει οχημάτων που σχετίζονται με το σκάνδαλο των εκπομπών αερίων των κινητήρων ντίζελ.