Heeeelp.me: To ελληνικό Kickstarter

Heeeelp.me: To ελληνικό Kickstarter

Μια πλατφόρμα crowdfunding από νέα παιδιά, με κοινωνικό σκοπό, που κερδίζει διακρίσεις στο εξωτερικό.  

To Heeeelp.me, όπως προδίδει το όνομά του, αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα crowdfunding (χρηματοδότησης πλήθους) μέσω της οποίας οποιοσδήποτε μπορεί να ζητήσει οικονομική βοήθεια από το κοινό για την επίτευξη ενός στόχου ή την ικανοποίηση μιας προσωπικής ανάγκης.

Επηρεασμένοι από την ελληνική οικονομική κρίση, μια ομάδα νέων ανθρώπων, με έδρα την συμπρωτεύουσα άρχισαν να «χτίζουν» το Heeelp.me στοχεύοντας μέσω της πλατφόρμας να αναδειχθούν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων από διάφορα σημεία του πλανήτη που χρειάζονται οικονομική βοήθεια, και την οποία μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω της διαδιακτυακής μικροχρηματοδότησης. Όσοι δίνουν χρήματα, μπορούν να λάβουν μικρές υπηρεσίες ως ανταπόδοση.

Για παράδειγμα ένας σκηνοθέτης που χρειάζεται άμεσα μια ειδική κάμερα για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να την αγοράσει, μπορεί να δημιουργήσει μια καμπάνια στην πλατφόρμα του Heeeelp.me, προσφέροντας δωρεάν τη δημιουργία ενός βίντεο για όσους δώσουν χρήματα και εφόσον συμπληρώσει από μικρο-εισφορές το ποσό που έχει δηλώσει εξαρχής στην πλατφόρμα.

Διαβάστε: Το Ελληνικό Οικοσύστημα των Startups 

Την ομάδα του Heeeelp.me συναποτελούν οι Αλέξανδρος Μέλης, Φαίη Κανδυλιάρη, Πόπη Καλαϊτζή, Γιάννης Μόρας, Ανθή Μαλτέζα και Κωνσταντίνα Κορναράκη: «Παρά το γεγονός ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, από σπουδές στην Πληροφορική, την Αρχιτεκτονική, την Αγγλική Φιλολογία κοκ, συμμετέχουμε όλοι ενεργά στη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων, στο χτίσιμο διαδικτυακών κοινοτήτων και νεανικών καλλιτεχνικών ομάδων. Ως ομάδα πιστεύουμε στην λογική της διαδικτυακής χρηματοδότησης από το πλήθος (peerfunding) η οποία μπορεί να χρησιμοποιεί ως κύριο μέσο τα χρήματα αλλά στηρίζεται στην λογική της κοινότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παρ’όλο που στο Heeeelp.me θα επιλέγονται να «ανεβαίνουν» αιτήματα χρηστών ανάλογα με ορισμένους κανόνες ορθής λειτουργίας που έχουμε θέσει εμείς, το κοινό (το πλήθος) θα είναι αυτό που θα αναδείξει τις ιστορίες που αξίζει να χρηματοδοτηθούν. Στο πλαίσιο αυτό, σκεφτόμαστε να αναπτύξουμε, ένα διαδικτυακό νόμισμα, τα Helpcoins που θα λαμβάνουν όσοι υποστηρίζουν χρηματικά τις καμπάνιες με στόχο το χτίσιμο της εμπιστοσύνης μεταξύ των χρηστών στην ψηφιακή «κοινότητα» του Heeeelp.me.» τονίζει στο FortuneGreece o Αλέξανδρος Μέλης, συνιδρυτής του Heeeelp.me.

 

 

Στην παρούσα φάση, το Heeeelp.me μετρά περίπου έξι μήνες ζωής και βρίσκεται σε κλειστή δοκιμαστική έκδοση (private beta), με την ανάπτυξη μιας πρώτης έκδοσης (open beta) να αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου.

Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα του Heeelp.me έχει καταφέρει να μετρά στο ενεργητικό της μια σημαντική διάκριση: αποτέλεσε έναν από τους τέσσερις μεγάλους νικητές του Crowdsourcing Week στη Σιγκαπούρηπου έλαβε χώρα στις 3-7 Ιουνίου 2013.  Το Crowdsourcing Week είναι μια παγκόσμια εκδήλωση διάρκειας 5 ημερών που έχει ως στόχο να αναδείξει προσπάθειες απ’ όλο τον κόσμο που στηρίζονται στην λογική του crowdfunding. Το βραβείο για την ομάδα του Heeeelp.me δίνει την ευκαιρία στην ομάδα να “τρέξει” τη δικιά της καμπάνια στο χρονικό διάστημα 5 Αυγούστου – 5 Σεπτεμβρίου στη διάσημη crowdfunding πλατφόρμα “Rockethub” , διεκδικώντας το ποσό των 20.000$ από μικρο-εισφορές.

Διαβάστε: Οι startups που «σπάνε» τα σύνορα

Επιπλέον, η ομάδα του Heeeelp.me συμμετείχε για περίπου τρεις μήνες στο πρόγραμμα Stage One Accelerator, ένα ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και στήριξης νέων επιχειρηματιών (pre-seed accelerator) που τρέχει στην Βόρεια Ελλάδα από το Innovation Farm σε συνεργασία με την MOKE (Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας) του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ).

greek kick

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μας βοήθησε ουσιαστικά στην ανάπτυξη του Heeeelp.me λαμβάνοντας πολύτιμες συμβουλές στο συνολικό “χτίσιμο” της πλατφόρμας και σε επιχειρηματική βάση» λέει χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Μέλης.

Η ομάδα του Heeeelp.me φαίνεται ότι όλο αυτό το διάστημα κινείται δυναμικά με την συμμετοχή της σε διεθνείς και εγχώριες εκδηλώσεις γύρω από την νεοφυή επιχειρηματικότητα (startups).

Κάνε το όνειρό σου πράξη με το Kickstarter

Πρόσφατα κατάφερε και πέρασε επιτυχώς στους ημιτελικούς του διαγωνιστικού μέρους του διεθνούς συνεδρίου Bitspiration , που έλαβε χώρα στις 23-25 Ιουνίου στην Κρακοβία της Πολωνίας με την συμμετοχή startups απ΄ όλο τον κόσμο, ενώ ήταν μια από τις ελληνικές startups που συναντήθηκαν με μέλη του TiE, του μεγαλύτερου μη κερδοσκοπικού οργανισμού επιχειρηματικότητας σε μια ειδική εκδήλωση (bootcamp), η οποία έλαβε χώρα στις 3 Ιουλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Όσον αφορά στο επιχειρηματικό μοντέλο του Heeeelp.me ο Αλέξανδρος Μέλης σημειώνει:  «Σε αναλογία με το μοντέλο που ακολουθούν γνωστές πλατφόρμες crowdfunding όπως το Kickstarter ή το Rockethub εξετάζουμε την περίπτωση εξασφάλισης ενός συγκεκριμένου ποσού (commission fee) για τις πετυχημένες καμπάνιες ή την συνεργασία με εταιρίες που θα λειτουργήσουν ως χορηγοί για το Heeeelp.me στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για την εταιρική κοινωνική ευθύνη.»