Homeland: Καλλιτέχνες «φυτεύουν» δυσφημιστικά γκράφιτι στην αμερικάνικη σειρά

Homeland: Καλλιτέχνες «φυτεύουν» δυσφημιστικά γκράφιτι στην αμερικάνικη σειρά

Προσέλαβαν καλλιτέχνες για να διακοσμήσουν με γκράφιτι στα αραβικά το πλατό τους και εκείνοι έφτιαξαν σλόγκαν με τα οποία διαμαρτύρονται.

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι στην παραγωγή της τηλεοπτικής σειράς “Homeland”. Οι υπεύθυνοι του σίριαλ προσέλαβαν τρεις καλλιτέχνες προκειμένου να φτιάξουν αληθοφανή γκράφιτι στα αραβικά σε κατασκηνώσεις προσφύγων από τη Συρία. Οι καλλιτέχνες που προσελήφθησαν για τη δουλειά φρόντισαν να φτιάξουν συνθήματα με τα οποία κατηγορούν τη σειρά για ρατσιστικό περιεχόμενο.

“Το Homeland είναι ρατσιστικό” λέει το ένα από τα γκράφιτι που φαίνονται στη σειρά, γραμμένο σε αραβική γραφή. Άλλο σλόγκαν που κόσμησε τους τοίχους αναφέρει “το Homeland είναι μια φάρσα και δεν μας κάνει να γελάμε”, αλλά και “#blacklivesmatter (Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία). Οι καλλιτέχνες Heba Amin, Caram Kapp και Stone δήλωσαν πως προέβησαν στη συγκεκριμένη πράξη διαμαρτυρίας σε ανακοίνωσή τους στο διαδίκτυο.

Κάναμε μια δήλωση χρησιμοποιώντας την ίδια τη σειράΌπως δηλώνουν οι ίδιοι, η παραγωγή της αμερικανικής σειράς επικοινώνησε μαζί τους τον Ιούνιο, αναζητώντας ανθρώπους που θα μπορούσαν να προσθέσουν αυθεντική ταυτότητα στο σκηνικό, αφού η σειρά ήθελε να παρουσιάσει κατασκηνώσεις προσφύγων από τη στο σύνορα της Συρίας με το Λίβανο. Τα γυρίσματα φυσικά έγιναν στο Βερολίνο.

“Δεδομένης της φήμης της σειράς, δεν θα συναινούσαμε εύκολα, μέχρι που συνειδητοποιήσαμε πως αυτή ήταν η ευκαιρία που αναζητούσαμε για να καταδείξουμε την πολιτική διαφωνία που έχουμε με το τηλεοπτικό πρόγραμμα” αναφέρουν. “Ήταν η στιγμή μας να κάνουμε μια δήλωση, προβάλλοντας το μήνυμα χρησιμοποιώντας την ίδια τη σειρά”.

Όπως αναφέρουν οι καλλιτέχνες, στην πρώτη συνάντηση με τους παραγωγούς της σειράς, τους ζητήθηκε να φτιάξουν συνθήματα υπέρ του καθεστώτος Άσαντ, σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο πόσο “φυσικό θα ήταν κάτι τέτοιο σε μια κατασκήνωση προσφύγων από τη Συρία”. Αντ’ αυτού όσοι από τους τηλεθεατές γνωρίζουν αραβικά διάβασαν γκράφιτι που έλεγα “Το Homeland δεν είναι σειρά”, “Δεν μπορείτε να τους εμπιστεύεστε” και “Το τηλεοπτικό αυτό πρόγραμμα δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις των καλλιτεχνών”.

Πιστεύουμε πως το show αναπαράγει επικίνδυνα στερεότυπα

Οι υπεύθυνοι του show δεν διασταύρωσαν τα όσα είχαν αποτυπωθεί στους τοίχους. Οι ακτιβιστές-καλλιτέχνες αναφέρουν πως “το περιεχόμενο των γκράφιτι δεν τους απασχολούσε. Στα μάτια τους, η αραβική γραφή είναι μετά βίας συμπληρωματικό οπτικό στοιχείο που προσθέτει στην τρομακτικά-φαντασιακή κατάσταση της Μέσης Ανατολής. Μια εικόνα που αφαιρεί το ανθρώπινο στοιχείο μιας ολόκληρης περιοχής σε απάνθρωπες εικόνες με μαύρες μπούρκα και επιπλέον, αυτή τη σεζόν, με πρόσφυγες”.

Ένας από τους καλλιτέχνες, ο Heba Amin, αναφέρει στη βρετανική Guardian: “Πιστεύουμε πως το show αναπαράγει επικίνδυνα στερεότυπα, υποβιβάζοντας μια ολόκληρη περιοχή σε φάρσα, μέσω τεράστιων παρερμηνειών που τροφοδοτούν ένα αφήγημα πολιτικής προπαγάνδας. Είναι ξεκάθαρο πως δεν γνωρίζουν την κατάσταση που προσπαθούν να αποτυπώσουν. Και παρόλα αυτά, εμείς υφιστάμεθα τις συνέπειες τέτοιων ρηχών και παραπλανητικών ερμηνειών”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η σειρά έχει επικριθεί για τον τρόπο που αποτυπώνει καταστάσεις στην ιστορία του. Στην τέταρτη σεζόν χαρακτήρισε το Ισλαμαμπάντ “Τρύπα της κόλασης”, με αποτέλεσμα εκπρόσωπος της πακιστανικής πρεσβείας να αντιδράσει έντονα: “Το να δυσφημείς μια χώρα που υπήρξε στενός σύμμαχος της Αμερικής είναι δυσλειτουρικό όχι μόνο σε θέματα ασφάλειας της Αμερικής, αλλά και για τον ίδιο το λαό της” έλεγε τότε.

Πάντως, η βρετανική Guardian σημειώνει πως η σειρά δεν έχει απαντήσει επίσημα για το ζήτημα.

Πηγή:news247.gr